Zondag 5 juli strijkt een hiphopfestival -georganiseerd door 013 en Mojo- neer in de Tilburgse Spoorzone. Dit gebied was vorig weekend nog de plek waar Festival Mundial plaatsvond en is op 5 minuten loopafstand van station Tilburg Centraal ideaal gelegen. Als we de plattegrond alvast goed bekijken, zien we dat de Puna-mainstage een outdoor-podium is, terwijl Canna en Xite binnen een stage hebben staan. Dit feestje gaat schuil onder de naam WOO HAH! en deze acts kunnen we verwachten;

Met een scala aan regionale, nationale en internationale artiesten is het een heel karwei om een geschikte route door de timetable te vinden. Zo zullen wij proberen een kijkje te nemen bij nationale helden Digitzz, TimmietexDiggy Dex en De Jeugd Van Tegenwoordig en de internationale acts als YG, Isahiah Rashad en Danny Brown, maar zijn wij zeker bij de volgende acts te vinden:

Vanaf 15:45 kan je op de Xite Stage een half uur luisteren naar de verhalende hiphop van Reazun. Ben Hartman, zoals ‘ie heet, is bekend als ‘die Franstalige rapper van Kytman’s orkest’, maar bewijst met zijn album ‘Ik, Ben Hartman‘ niet alleen dat hij op eigen benen kan staan, maar ook dat Nederlands hem goed af gaat. ‘van mijn Franstalig werk was je ook al jaren fan, maar in het Nederlands versta je pas hoe goed ik wel niet..’, aldus Reazun zelf in zijn track Wagwaan. Check het hele album:

De Puna Stage is het podium waar achtereenvolgens Typhoon (17:00) en Great Minds (18:15) op het programma staan. Beide acts die al geruime tijd in de Nederlandse hiphop meegaan en zich al lang en breed bewezen hebben. Typhoon liet zeven jaar op zich wachten, maar bracht onlangs met ‘Lobi Da Basi‘ (hieronder te beluisteren) een van de sterkste albums van het jaar uit. En ja, dat durven wij halverwege 2014 al te zeggen. Die andere act, Great Minds, bestaat uit Sticks, Jiggy Djé, Winne en Dr.Moon en behoeft eigenlijk geen introductie meer; ze waren headliner op Definitie van Hiphop, sloopte Lowlands en geven met de eigen bewegingen (Fakkelteitgroep, Noah’s Ark en Eckte Eckte) kleur en vorm aan de scene.

Een blik op de timetable zegt dat men om 18:45 op de Canna Stage kan kijken naar Mr.Probz. Alhoewel we hem graag hadden zien optreden, is zijn show gecancelled en is in Dope D.O.D. een mooie vervanger gevonden. De heren uit Groningen brengen rauwe hardcore rap in het Engels, ondersteund door harde beats. April van dit jaar kwam het nieuwe album ‘Master Xploder‘ uit, dus bekende knallers als What Happened en Brutality zullen ongetwijfeld afgewisseld worden met nieuw werk.

En dan zijn er natuurlijk ook nog die grote internationale acts die het affiche van deze eerste editie sieren. In de avonduren is het de outdoor Puna Stage waar het te doen is. De legendarische Mos Def zal vanaf 19:30 te zien zijn met zijn enige show in Europa deze zomer, waarna hij het stokje om 20:45 over geeft voor een eveneens exclusief optreden: Chance The Rapper doet enkel de show op Woo Hah in Nederland. Hij gaf met Acid Rap een sterk visitekaartje af, waarmee hij belande op de longlist van BBC’s Sound of 2014 en een van de XXL Freshman Of The Year is. Alsof het dan nog niet genoeg is, zetten we dit feestje letterlijk door met Method Man & Redman. Zij vieren om 22:00 namelijk dat het album ‘Blackout!‘ alweer 15 jaar bestaat. Hierop staan klassiekers als Da Rockwilder en Y.O.U., welke gegarandeerd door de boxen zullen knallen in Tilburg.

Alles bij elkaar opgeteld zijn het de ideale omstandigheden voor een succesvol hiphopfeestje in Tilburg. Het weer lijkt ook mee te gaan zitten en de aankleding in de Spoorzone is ook al begonnen. Oh en als je van meer dan muziek houdt; ook spoken word, skaten, urban culture en een open mic-sessie zijn onderdeel van het festival. Kaarten zijn nog verkrijgbaar op de website á €39. Doe dit vooral in de voorverkoop, want aan de deur betaal je €45. Dat zijn toch weer 3 biertjes..