Op Throwback Thursday nemen we een kijkje in de geschiedenis van hiphop-related events. Waar we de afgelopen weken verjaardagen van toonaangevende en invloedrijke artiesten uit de hiphop als James Brown en Billie Holiday bespraken, doen we het vandaag wat anders. Vandaag kregen we namelijk het persbericht binnen over Typhoon, die op 20 juni met zijn nieuwe album Lobi Da Basi -te vertalen naar ‘Liefde Is De Baas’- komt. De titel van dit bericht zet ons wel aan het denken; “Na 6 jaar nieuw album Typhoon”. Toch het bewijs dat de rapper met een memorabele eerste plaat kwam en nog steeds relevant is, gezien het aantal boekingen en zijn activiteit in de scene.

We tellen zeven jaar nadat Nederland voor het eerst van de veelzijdige rapper hoorde en zes jaar na het inmiddels klassieke album Tussen Licht En Lucht. De 29-jarige Glenn de Randamie gaat niet over één nacht ijs als het om zijn muziek gaat. ”Als je wilt groeien als artiest, dan moet je ook groeien als persoon”. Lobi Da Basi is het resultaat van die persoonlijke en muzikale zoektocht die hem leidde naar Suriname, Brazilië, New Orleans en Zuid Afrika. Daarnaast liet hij zich ook inspireren door onder meer Nederlandse grootheden als Ramses Shaffy en zijn samenwerking met New Cool Collective.

Lobi Da Basi is een kleurrijk en muzikaal album geworden waarbij Typhoon de luisteraar zich thuis laat voelen door zijn kenmerkende eerlijke en openhartige schrijfstijl. Typhoon staat voor echtheid en laat zijn stem gelden over een eigenwijze sound van blues, jazz en hiphop, geproduceerd door Dries Bijlsma en A.R.T.. De bijdrage van Typhoon’s liveband en vrienden als Benjamin Herman, Andre Manuel, Sticks, Rico, Blaxtar, Pete Philly, Coco Jones en Jan Wessels maken van Lobi Da Basi een warme ontmoeting voor een breed publiek.
Typhoon begon zijn carrière als 15-jarig jongetje onder de vleugels van de leden van hiphopformatie Opgezwolle. Niet lang na het winnen van de Grote Prijs van Nederland als solo-act tekende hij een contract bij Top Notch en in 2007 lanceerde hij zijn solo debuut Tussen Licht en Lucht. Het album werd bekroond met een Zilveren Harp en verschillende muziek awards, het ware succes lag echter in de shows. Door alle grote festivals, waaronder Lowlands, North Sea Jazz, Oerol en Into The Great Wide Open, werd Typhoon een begrip.Samenwerkingen met New Cool Collective, de Fakkelbrigade, en vele anderen hielden Typhoon al die jaren in de spotlight, met als hoogtepunt zijn door twee miljoen Nederlanders bekeken optreden voor Koning Willem Alexander, Maxima en het voltallige kabinet. De track ‘Van De Regen Naar De Zon‘ die Typhoon tijdens deze uitzending voor het eerst deed was volgens vele het ‘ware’ Koningslied en mocht natuurlijk niet ontbreken op het album Lobi Da Basi.

Het album komt uit op 20 juni a.s. via Top Notch. De release van het album zal worden gevierd met twee live shows in Amsterdam en Zwolle. Voor nu genieten we nog even van zijn eerbetoon aan Nelson Mandela in de Melkweg: