Een nieuwe terugkerende categorie op Counter Culture: De favo van. Iedere maandag zullen de schrijvers van het hiphop-team hun licht laten schijnen over een favoriete onderdeel uit de hiphop-wereld. Denk hierbij aan de beste videoclips, de hardste lines of zoals deze week; de meest memorabele liveshow van Julia:

Het is intussen alweer zo’n 3,5 jaar geleden dat ik één van de beste hiphopshows ooit zag. Het was 4 november 2010 en ik was net begonnen met studeren. Op kamers woonde ik nog niet, maar ik wilde naar de show in de stad waar ik studeerde en ik zou heus wel iemand vinden die met me mee zou willen. En dat lukte. Die avond gingen we naar Typhoon met New Cool Collective en, oprecht, was het de beste show die ik ooit van Typhoon zag en zou gaan zien.

Ik had ze die zomer ervoor al op Lowlands zien optreden en was eind 2009 ook al naar de EP-release in de Melkweg Amsterdam gegaan met mijn broertje en zus, maar ik was zo’n groot fan geworden van de formule dat ik nog een keer wilde.

Het feit dat de ingenieuste teksten worden verweven met de jazzy sounds van New Cool Collective maakt dat ik hier hele dagen naar wil luisteren. Het melodieuze, wat in doorsnee hiphop nog wel eens over het hoofd kan worden gezien als je geen trouwe luisteraar bent, lijkt door de combinatie van hiphop met jazz ineens veel meer te zien en te horen te zijn en ik denk dat dit de samenwerking tot een groot succes heeft gebracht. New Cool Collective fans maakten kennis met Typhoon en fans van Typhoon maakten kennis met New Cool Collective. Ik vind oprecht dat dit de beste Nederlandse samenwerking op het gebied van hiphop ooit is.

De show vond plaats in een bomvol Tivoli Oudegracht, tevens één van mijn favoriete poppodia van Nederland. Ik weet niet of het komt door de muziek zelf, door het feit dat ik me voor het eerst in mijn “studentenleven” zelfstandig voel omdat ik samen met een vriendin naar een concert ben of dat het komt doordat ik na afloop een tijd lang met Benjamin Herman en met O-dogg, de broer van Typhoon, sta te praten, maar dit is echt mijn favoriete show ooit.