De temperatuur kruipt langzaam aan weer richting acceptabele waarden, het is ’s avonds langer licht, de planten gaan weer bloeien en voor je ’t weet staan er kleine lammetjes in de wei: het is eindelijk weer lente! Maar misschien nog wel belangrijker: we kunnen weer gaan festivallen! Paaspop vormt op 25 tot en met 27 maart wederom het officieuze startsein van het festivalseizoen. Het begint gelijk goed, want wát een dikke lineup heeft de organisatie dit jaar neergezet. Van nieuw talent tot gevierde veteranen, van obscuur tot wereldberoemd en van snoeiharde metal tot dansbare electro: er is voor ieder wat wils en met acts als The Prodigy, Enter Shikari, Refused en John Coffey is er ook aan kwaliteit geen tekort. We leggen daarom graag even uit welke acts je op Paaspop echt moet gaan checken!

Vrijdag 25 maart

BZB (Apollo, 16:00-16:45)

Paaspop zou niet compleet zijn zonder één van de populairste bands van onder de rivieren: BZB. Deze feestband pur sang is op elk festival een graag geziene gast en krijgt elk publiek snel aan het hossen op nummers als ‘Echte Vrienden’, ‘Koning Pintenman’ en ‘Morgen Heb Ik Spijt’. Zorg dus dat je op tijd bent en dat je een biertje in de hand hebt!

JOHN COFFEY (Phoenix, 20:00-21:00)

2015 was ongetwijfeld het jaar van John Coffey, maar dat betekent niet dat de Utrechtse band het dit jaar rustig aan gaat doen. De band bracht onlangs een nieuw EP, getiteld A House for Thee, dat weer barstensvol onweerstaanbare punkrock staat. Het vijftal staat ook nog eens garant voor zinderende liveshows; de band brak onlangs nog de Ronda van TivoliVredenburg af met hun glorieuze ‘Homecoming’ show. Het zal ons benieuwen of de Phoenix na negen uur nog overeind staat…

GOLDEN EARRING (Apollo, 22:30-00:00)

Er zijn maar weinig bands die kunnen zeggen dat ze al vijftig jaar in het vak zitten. Maar die bands zijn dan ook geen Golden Earring. De Haagse veteranen rocken nog steeds, hebben veruit het meest imposante CV van alle acts op Paaspop en zijn daarom terecht geboekt als headliner. Verwacht een lange set vol tijdloze hits!

BARONESS (Jack Daniel’s Stage, 23:00-00:00)

Wie geen zin heeft in Golden Earring maar wel van een potje gitaargeweld houdt, doet er goed aan zich naar de Jack Daniel’s Stage te begeven. Baroness is een Amerikaanse alternatieve metalband. Hun vorig jaar uitgekomen plaat Purple is het eerste wapenfeit sinds de band een paar jaar terug betrokken raakte bij een zwaar busongeluk. “What doesn’t kill you makes you stronger” gaat hier zeker op, want de band klinkt op Purple beter dan ooit. Baroness is klaar om Paaspop te veroveren!

Zaterdag 26 maart

JESS GLYNNE (Apollo, 16:45-17:45)

De Engelse schone Jess Glynne scoorde in 2014 samen met Clean Bandit een monsterhit met ‘Rather Be’. Dat deed ze vorig jaar solo nog even dunnetjes over met ‘Hold My Hand’. Glynne’s grootse stem past perfect bij de intelligente, dansbare popliedjes die ze maakt. Een heerlijke binnenkomer op de toch al zeer sterke Paaspop-zaterdag!

MODESTEP (Stardust By We Are Electric, 20:30-21:30)

Modestep is één van de vele elektronische acts die op deze dag geprogrammeerd staan, maar onderscheidt zich door hun mix van dubstep en drum & bass live met volledige band te spelen. Het viertal zit barstensvol energie en verwacht hetzelfde van hun publiek. Stilstaan is bij Modestep dus ten strengste verboden, maar dat moet geen probleem zijn, toch?

DE STAAT (Phoenix, 19:45-20:45)

De Staat is nog zo’n Nederlandse rockband die een onwaarschijnlijk goed jaar achter de rug heeft. Hun succes is inmiddels internationaal: zo komt de band rond Torre Florim net terug van een Europese tour en heeft niemand minder dan Muse hen gevraagd om in Duitsland hun voorprogramma te verzorgen. Ben je nog niet overtuigd? Check dan hieronder even deze liveuitvoering van ‘Witch Doctor’. You’re welcome.

ENTER SHIKARI (Phoenix, 21:45-22:45)

“Deze muziek is niet in een hokje te stoppen” is één van de meest clichématige uitspraken in de wereld van de muziekjournalistiek, maar Enter Shikari is toch echt zo’n band. Rock, punk, metal, post-hardcore pop, electro, dubstep, hiphop: het is allemaal van toepassing. En toch is het geen band die iedereen zal aanspreken. Maar dat de Engelsen bij voorbaat misschien wel de beste liveact van heel Paaspop zijn, dat staat buiten kijf. Bereid je voor op politieke leuzen, zware breakdowns, heftige moshpits en meer mensen in de lucht dan op de vloer.

THE PRODIGY (Apollo, 00:30-02:00)

De eerder besproken Modestep en Enter Shikari zullen ongetwijfeld het één en ander geleerd hebben van The Prodigy. Deze electrorockgrootheden beleefden halverwege de jaren ’90 hun doorbraak en zijn nog altijd niet weg te denken van de festivalweides. Aan Liam Howlett, Keith Flint en Maxim de schone taak om het publiek deze zaterdag tot in de late uurtjes bij de les te houden. Dat zal met knallers als ‘Firestarter’, ‘Smack My Bitch Up’ en ‘Omen’ ongetwijfeld goedkomen!

Zondag 27 maart

TYPHOON (Apollo, 15:30-16:30)

Op Paaspop valt ook genoeg te genieten voor liefhebbers van soul, R&B en hiphop. In de laatste categorie vinden we Typhoon. Hij is zonder twijfel medeverantwoordelijk voor de recente renaissance van de Nederlandse hiphop. De altijd goedgemutste rapper weet met zijn knappe, catchy nummers elk publiek voor zich te winnen. Dat deed hij al eerder op Pinkpop, Lowlands en ook Paaspop. Hoog tijd om dat nog eens dunnetjes over te doen!

JACK PAROW (Roxy, 20:00 -21:00)

Paaspop trekt acts van over de hele wereld aan, wordt maar weer eens bewezen met de boeking van de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow. Parow heeft door de jaren heen een heel eigen geluid ontwikkeld dat getypeerd wordt door zijn Afrikaanse teksten en eigenzinnige beats. Dat moet wel een leuk feestje worden in de Roxy!

MONSTER MAGNET (Phoenix, 20:30-21:30)

Goed nieuws voor old school fans van Monster Magnet: de band komt niet alleen naar Paaspop, maar zal ook nog eens een set spelen die exclusief uit materiaal bestaat dat werd uitgebracht tijdens hun periode bij A&M Records. Dat wordt dus ongeneerd headbangen op classics als ‘Powertrip’ en ‘Negasonic Teenage Warhead’, maar ook zullen wat onbekendere tracks de revue passeren. Spaar je stem maar alvast, want zondagavond schreeuwen we met z’n allen “SPACE LORD, MOTHERFUCKER!”

REFUSED (Phoenix, 22:30-23:30)

Eindelijk was daar vorig jaar het langverwachte comebackalbum van Refused: Freedom. De band klinkt daarop veel gepolijster dan op de inmiddels legendarische voorganger The Shape of Punk to Come (1998), maar de genadeloze teksten, furieuze vocalen en onvoorspelbare melodieën zijn er nog steeds. Bovendien hebben de hardcore punkers sinds hun wederopstanding in 2012 al meermaals bewezen dat zij live tot de absolute top behoren. Tijd om weer helemaal los te gaan op the new beat!

UNDERWORLD (Apollo, 23:30-01:00)

Underworld wordt net als The Prodigy gezien als één van de grondleggers van de crossover tussen electronica en rock. Hun single ‘Born Slippy. NUXX’ wordt in 1996 in de film Trainspotting gebruikt en wordt mede daardoor een gigantische hit. Een beetje nostalgie is het wel, maar vergis je niet: met een zeer uitgebreid aanbod aan superdansbare hits gaat Underworld Paaspop ongetwijfeld op gepaste wijze afsluiten.

Praktische informatie

Paaspop vindt plaats op 25 t/m 27 maart 2016 in het Brabantse Schijndel. Tickets zijn hier verkrijgbaar; prijzen variëren van 49 euro voor een vrijdagticket tot 105 euro voor een driedagenticket. Voor tijdschema’s, informatie over het festival, de artiesten, campings en vervoer ga je naar de website van Paaspop. Counter Culture zal aanwezig zijn op het festival, dus houd onze website in de gaten voor een uitgebreid verslag!