De Canadese poppunkband Simple Plan is weer eens in Nederland. Dat was de band zo’n half jaar geleden ook – toen in Paradiso, vanavond in het Utrechtse TivoliVredenburg. Het grootste verschil is natuurlijk dat er nu eindelijk weer een nieuw album te promoten is: Taking One For The Team. Die plaat werd misschien niet zo heel erg goed ontvangen, maar toch is er voor veel fans voldoende reden om richting de Domstad te trekken. Voor de oudgedienden is het de, maar voor het gros van het toegestroomde publiek zal het voornamelijk draaien om de vele hits die de band op naam heeft staan.

Het begint in elk geval goed met de recente single ‘Opinion Overload’. Dat is een lekker powernummer, en kwalitatief één van de betere tracks van Taking One For The Team. Daarna krijgt het publiek meteen ‘Jet Lag’ voor geschoteld, één van de populaire singles van voorlaatste plaat Get Your Heart On!. De stembanden van de fans zijn dus lekker opgewarmd. Het gouwe ouwe ‘Jump’ werd nooit op single uitgebracht, maar is al dik tien jaar een vaste waarde voor de liveshows van Simple Plan, al is het maar omdat frontman Pierre Bouvier iedereen beveelt om te springen (en dat natuurlijk ook voor elkaar krijgt). Als daarna ‘I’d Do Anything’ en het nieuwe ‘Boom!’ volgen, wordt eigenlijk al duidelijk dat dit een soort greatest hits show is. Dat bewijst enerzijds hoe lang Simple Plan al immens populair is (hun eerste plaat dateert alweer uit 2002), maar anderzijds komt het optreden daardoor ook erg routineus over. Hoewel de heren het duidelijk heel erg naar hun zin hebben in “not Amsterdam” maar “beautiful Utrecht”, stralen ze toch uit dat het just another day at the office is.

De songs van Simple Plan lijken ook behoorlijk op elkaar. Muzikaal gezien is de band steeds poppier geworden, maar vooral tekstueel en visueel is er weinig veranderd: het gros van deze set bestaat uit liedjes over feestjes, leuke meisjes en liefdesverdriet. Dat is natuurlijk best prima, maar het blijft een vreemde gewaarwording als je bedenkt dat de bandleden, die overigens nog steeds in skinny jeans en tot in de puntjes verzorgd over het podium springen, allemaal boven de 35 zijn. Toch zijn het vooral die oudere tracks die het vanavond erg goed doen. ‘Welcome To My Life’ is bijvoorbeeld nog steeds hét lijflied van vele Simple Plan fans. Het gevoel van anders zijn, er niet bij horen en je gekwetst voelen sprak ten tijde van de release in 2004 veel jongeren aan en twaalf jaar later lijkt daar weinig in te zijn veranderd. Dat nummer kan dan ook rekenen op de grootste singalong van de avond.

De popkant van Simple Plan komt vooral naar voren op nummers als ‘Summer Paradise’ en de minicovers die live altijd de revue passeren. Vanavond zijn dat ‘I Gotta Feeling’ (oorspronkelijk van The Black Eyed Peas), ‘Uptown Funk’ (Mark Ronson ft. Bruno Mars) en ‘Can’t Feel My Face’ (The Weeknd). De laatste twee blijken een opmars te zijn voor ‘Can’t Keep My Hands Off You’, die onwaarschijnlijk vrolijke track die de band met niemand minder dan Weezer’s River’s Cuomo opnam. Toegegeven: de popliedjes van Simple Plan hebben live veel meer pit dan op cd. De heren voeren het tempo graag een beetje op en verwachten dan ook dat de hele zaal meedanst en meezingt. Dat is ze vanavond in elk geval weer gelukt. Met dit optreden is uiteindelijk ook weinig mis. Bij aanvang staat de bas behoorlijk hard, maar dat wordt al snel verholpen. Bouvier is goed bij stem, de instrumentatie klinkt goed en de band heeft de grootste lol in het proberen zoveel mogelijk Nederlands te praten, wat ze overigens verrassend goed vergaat. De talloze optredens in de lage landen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen.

Voor ‘This Song Saved My Life’ worden twee fans op het podium uitgenodigd en één van hen krijgt een microfoon in de handen gedrukt. Het publiek verwacht een huwelijksaanzoek, maar verder dan een emotioneel “you’re my best friend” komt het niet. Een beetje ongemakkelijk onder toeziend oog van ruim duizend fans, maar aandoenlijk is het wel en het sluit mooi aan op de boodschap van het nummer. Vervolgens wordt met ‘Perfect’ de avond afgesloten en mag er toch geconcludeerd worden dat hoewel de glans er bij Simple Plan een beetje vanaf is, het live nog zeker de moeite waard is. Er zijn weinig betere manieren om het weekend in te luiden!