Alweer enige tijd geleden kregen wij van Counterculture de kans om FATA te interviewen. Deze hiphopformatie uit Deventer tekende bij Kraantje Pappies Bankpioniers en bracht daar hun album Jongvolwassen uit. Onlangs mocht deze formatie met Kraantje Pappie op tour. Wij bezochten hun show en spraken kort met deze soulvolle, positieve mannen.

 

Er zijn vast nog wel wat mensen die jullie niet kennen, dus zouden jullie kort kunnen vertellen wie jullie zijn en hoe jullie hier zijn gekomen?

Louis Bordeaux: “wij zijn oude vrienden van Kraantje Pappie! Vroeger maakten wij ook al muziek. En hij ook. Hij was toen wat minder bekend dan nu en toen mocht hij mee met ons, als ons voorprogramma. Dit is geen gelul, dit is echt zo. Maar nu jaren later gaat het supergoed met hem en met ons ook. We zijn druk bezig geweest met ons album wat in januari uit is gekomen en dat gaat hartstikke lekker. We mogen mee op tour met Kraantje en het voelt wel alsof we een soort van eigenwaardige act zijn. Het is echt FATA x KRAANTJE. We krijgen de ruimte om gewoon drie kwartier show te doen!”

K1 Kerbusch: “we zijn niet, zoals veel mensen denken, de vaste supportact van Kraantje. We zijn getekend bij Bankpioniers met ons nieuwe album en omdat we allebei een album uitbrachten kwam zo het idee om samen een tour aan te gaan.”

Wantigga: “en het toffe voor ons persoonlijk is ook dat we net ons eerste album hebben uitgebracht, wat ook wel een beetje aandacht heeft gekregen, en dat mensen ineens onze muziek kennen. Voor ons is deze tour ook heel bijzonder op die manier. Veel mensen die ons tof vinden. Daar sta je als artiest niet eens zo bij stil en dan ben je ineens in Brussel en dan zingen mensen je tracks mee”

Louis: “voor ons is het wel schrikken. We hadden dit niet verwacht. Wij komen gewoon uit Deventer. We zijn drie vrienden uit het oosten van het land en we maken al heel lang voor onszelf muziek en sinds we getekend zijn bij Kraantje treden we meer naar buiten. Het is supermooi om te zien dat er zelfs mensen in België dit kennen. Maar als je zou vragen wie we zijn? We zijn een rapgroep uit Deventer.”

K1 Kerbusch: “we zijn gewoon heel blij dat we met Kraan op tour zijn. Hij brengt een groot publiek mee waar er ook mensen bij zitten die ons nog niet kennen en het is voor ons een mooie kans om hun kennis te laten maken met onze muziek!”

 

Merk je dan ook dat je meer aandacht krijgt? Verkopen jullie meer en hebben jullie meer views bijvoorbeeld?

Wantigga: “Ja, maar dat is mooi meegenomen. Het is bovenal gewoon heel erg gezellig. Het is supertof om op te treden, maar wat er achter de schermen gebeurt is nog veel belangrijker. We zijn één grote familie. We zijn heel close, we liggen elkaar heel goed en dat is leuk aan zo’n tour. Elke boeking is natuurlijk leuk, maar zo’n tour waarbij je de hele tijd met elkaar bent, met elkaar eet en optreedt, dat vind ik gewoon heel erg tof. Het is een beetje een schoolreisje maar dan met extra’s.”

 

Toch zullen veel mensen jullie zien als de vaste supportact van Kraantje.

Wantigga: “ja we snappen ook wel dat veel mensen dat zo zien, dat is logisch. We zitten bij zijn label, hij is nogal een bekende artiest. Maar als je ons echt kent, en beide acts hebt gezien is al snel duidelijk dat wij geen aftreksel zijn van wat Kraantje doet. We hebben heel veel respect voor elkaars muziek, maar je kan het niet naast elkaar zetten. Het komt misschien voor veel mensen zo over omdat we “nieuw” zijn, maar we draaien al veel langer mee.”

Louis: “we zijn heel veel achter de schermen al bezig geweest met bijvoorbeeld Sjaak en Extince, allemaal dingen los gedaan en nu komen we als FATA met zijn drieën zo “in your face”. En tuurlijk, er zijn veel mensen die ons daarom nu nog niet kennen maar we doen ons best om dat gelijk te laten zien.”

 

Waar komt de naam eigenlijk vandaan?

Wantigga: “we houden heel erg van koffie. We proberen altijd heel veel verschillende soorten koffie en op een gegeven moment hadden we een goeie bak gezet, en toen wilden we inschenken maar toen was de pot leeg. Dat was heel raar want de pot voelde heel zwaar en toen deed ik ‘m open en toen zag ik op de bodem FATA staan. En dat vonden we wel een mooie naam.”

Louis: “we waren ook vooral heel erg van de kaart toen he?”

Wantigga & Kerbusch: “ja.”

Louis: “Nuchter begrijp je vaak niet meer wat je hebt gedaan en waarom een bepaald grapje “leuk” was, maar op een gegeven moment blijft het hangen.”

Wantigga: “Als je hebt gesmoked of gedronken kan iets echt heel grappig of geniaal zijn. Zoals FATA, dat was de beste naam die we ooit hadden bedacht! En toen werden we nuchter en toen was het eigenlijk al een soort van vastgelegd.”

Louis: “en uiteindelijk bleek het ook gewoon de beste naam te zijn voor de beste band van de wereld.”

 

 

Jullie hebben de single Geile Donder vrij vroeg uitgebracht voor het album. Was dit bewust of moest het album uitgesteld worden?

Wantigga: “we vonden Geile Donder gewoon echt een lekker zomerhitje. En we dachten: dan moet ‘ie wel in de zomer uitgebracht worden. Het is niet echt een zomerhit geworden, maar hij is wel heel vaak gedraaid op de grote radiozenders! En het gaf ons ook het idee dat we echt iets zouden kunnen maken wat voor een groot publiek past. Jongvolwassen is een heel divers album maar alles valt terug op traditionele hiphop. We hebben door die single echt gezien dat we muziek kunnen maken die heel tof is voor anderen.”

Kerbusch: “Geile Donder bleef ook best wel lang die aandacht vasthouden. Op een gegeven moment leek het afgelopen te zijn, dat zeiden ze ook bij de radio en toen in een keer werd ‘ie weer opgepikt omdat Ruud de Wild hem had gefavoriet. Maar wij hadden zoiets van “we gaan niet nu de aandacht doorbreken door dat album er doorheen te gooien. Het was voor ons gewoon wachten op het juiste moment om het album uit te brengen.”

 

Hoe vinden jullie zelf dat het album ontvangen is?

Wantigga: “wat er over het album is geschreven is allemaal heel lovend geweest. Wat wij wilden met deze plaat is kleur bekennen. Niet alleen qua muziek, maar ook qua inhoud. We hebben echt een boekje open gedaan. Mensen die dat luisteren en die die klik hebben, die voelen dat. In die zin werd het heel goed opgevangen. Het werd niet opgevangen als “het nieuwe popalbum van 2014”, maar dat is het niet. We wilden gewoon laten zien wie we waren en dat is gelukt.”

Kerbusch: “en er zijn nog steeds mensen die het album ontdekken, bij de shows en dat is supertof!”

 

Wat hopen jullie meer met dit album te bereiken? Gaan jullie nog een eigen tour doen of zijn jullie al met nieuw materiaal bezig?

Louis: “We gaan nu sowieso met optredens doen. Er komen heel veel boekingen binnen en veel daarvan gaan we doen. We gaan veel sigaretten roken, veel blowen, veel in de studio zitten en veel dingen maken. We hebben nu “hallo” gezegd en nu is het zaak dat we doorpakken en laten zien wat we nog meer kunnen. “

Kerbusch: “tuurlijk zit een eigen tour er dan wel in. We zeggen nog lang geen doei. Er komt nog veel meer aan. Er staan ook een aantal festivals op de agenda.”

Wantigga: “en we draaien soms ook dj-sets! Mensen willen onze muziek horen, of het nou live is of in een set.”

 

Met welke artiest zou je absoluut niet willen samenwerken?

Louis: “ik zou niet met Kurt Cobain kunnen samenwerken. Die verslaving is wel echt aanwezig. Ik denk dat het gewoon niet mogelijk zou zijn om met hem samen te werken eigenlijk. Maar ik zou wel heel graag met Tupac willen samenwerken. Met zijn hologram de studio in, dat lijkt me wel echt vet.”

Kerbusch: “ik zou wel graag met Blof willen samenwerken. Het hoeft niet per se een rapper te zijn. Ik vind hun gewoon een vette band.”

Louis: “of Marco Borsato, het lijkt me heel tof om met zo iemand muziek te maken.”

Wantigga: “of van die zweverige spoken word met Spinvis ofzo.”

En terwijl de jongens nog wat doormijmeren over met wie ze graag zouden willen samenwerken, lopen wij de zaal in om te genieten van een fantastische show. Wat we tijdens de show ontdekken, is dat FATA er ééntje is om in de gaten te houden!