Dour Preview

Vanaf aanstaande donderdag is het zover, de 26ste editie van Dour. Oftewel, Doooouuuruuuhhh! Dour, het in Nederland nog relatief onbekende Waalse feestje, begint aanstaande donderdag alweer.

Voor het tweede jaar op rij leggen Reno van der Looij (fotografie) en ondergetekende dit festival vast. Dat het Dour festival een echte aanrader is, ondervonden wij vorig jaar tijdens de jubileum editie in levende lijven. Dit jaar veel minder grote namen op het affiche dan vorig jaar. Is dat jammer? Nee totaal niet. Dour staat volgens ons dit jaar voor een muzikale ontdekkingstocht van vier dagen. Een tocht van Baauer’s Harlem Shake tot snoeiharde hardcore van Rykers, om er maar twee extremen uit te lichten. Om wat licht te schijnen op die ontdekkingstocht hieronder per dag de nodige highlights. Eerst alvast even de festival teaser:

Donderdag

Op de openingsdag trappen op de main stage onder andere The Slackers af met een mooi ska feestje. Indie liefhebbers komen bij Blood Red Shoes aan hun trekken. Opvallend hard gaat het er meteen aan toe met Soulfly. Een gegarandeerd metal feestje, Brazilian style.

Soulfly zou je eigenlijk op de Cannibal Stage verwachten. Staan daar bij de kick-off dan andere snoeiharde gitaren geprogrammeerd? Nou, niet echt veel in ieder geval. Het Franstalige punkbandje Tagada Jones kan nog best eens grappig zijn en hardcore liefhebbers komen met Stick to your Guns en Trash Talk nog het beste tot hun trekken.

Tagada Jones zal wel moeten wedijveren met het aardige Franse hip hop uitstapje Deen Burbigo. Ook Bonobo maakt net als vorig jaar zijn opwachting en zal vast een van de hoogtepunten van de openingsdag worden. Verder nog veel meer dope beats op de openingdag. Ook Gramatik, Mount Kimbie en Darkside verzorgen heerlijk spacy, trippy beats. DJ Hype, Enei en The Upbeats verzorgen daarnaast de harde drum ’n bass beats. Als klap op de vuurpijl treedt ook drum ’n bass grootheid Goldie aan.

Vrijdag

Hip hop is er op vrijdag ook meer dan genoeg. Nas brengt succesalbum Illmatic ten gehore en ook de illustere Raekwon betreedt het podium. Qua hip hop francophone is La Smala wellicht de grootste aanrader.

Harder werk is er in der vorm van Band of Skulls, Diablo Blvd. en Rykers. Bijzonder zal ook het optreden van Channel Zero zijn. Goed dat de mannen weer terug zijn. Vervolgens is de mix van dikke beats en vette riffs van Sidilarsen een bizarre, niet te missen sensatie. Wie in de nachtelijke uurtjes nog in is voor zalvende chaotische beats met keiharde riffs, mag ook zeker Igorrr niet missen.

Igorrr zal voor vele beatliefhebbers toch net wat te veel van het goede zijn. Kölsch en Noisia zijn dan aan te raden alternatieven. Eerder op de dag voorziet ook het trippy, Zweedse Little Dragon in de beatbehoefte. De echte aparte aanrader zijn de ‘Chinoiseries’ van Onra. Oosterse vibes op een heerlijke beat.

 

Official Dour Festival 2014

Official Dour Festival 2014

Zaterdag

Zaterdag tijd te kort. Helemaal voor de liefhebbers van fraaie beats. Op de mainstage vooral drie voor zichzelf sprekende acts: pretpunkers The Hives, hip hop legendes Cypress Hill en net zo legendarische reggae act Steel Pulse. Met acts als Bombino en Tinariwen, krijgt de Afrikaanse sound nu ook in Europa meer aandacht. Vandaag de kans om Jeri Jeri live in actie te zien.

Met The Gaslamp Killer, Machinedrum, BadBadNotGood, Shigeto en compromisloze drum ‘n bass van DJ Hazard staan er ruimschoots voldoende aparte beats op het affiche. Te veel om op te noemen bijna. De minimalistische electro beats van Forest Swords en Clark kunnen ook zomaar eens bijzonder uitpakken. En ook de verassend frisse beats van Koan Sound mogen niet zomaar overgeslagen worden. Als dan ook nog eens jazz, hip hop duizendpoot Madlib acte de presence geeft, is het feest compleet.

Van Madlib naar Madball, alfabetisch is het een kleine stap, maar muzikaal a giant leap. Snoeiharde New York hardcore staat net als bij de oudere ‘broers’ van Sick of it All op het programma. In het verlengde daarvan brengt The Catharsis compromisloze metal. Ietwat meer punkish, maar zeker ook aardig zijn de Londonse Gallows. Cerebral Ballzy past ook in hetzelfde straatje, maar heeft een apart eigen geluid.

Zondag

Een aantal goede harde gitaren zijn ook op zondag te vinden. Gewoon een goede dosis vette metal met Loud Blast, Sylosis & Kreator. Punish Yourself zal waarschijnlijk garant staan voor een energiek industrieel verkleedpartijtje.

Up for explicit lyrics en duistere hip hop beats, dan is Tyler the Creator vandaag je man. In Wallonië kan Franstalige hip hop uiteraard niet ontbreken. Disiz vloeit in ieder geval erg lekker. Meer hip hop met Joey Bada$$, duidelijk beïnvloedt door bijvoorbeeld Nas, maar met een vleugje reggae. Franse Dub Roots worden door Dub Inc. verzorgt. Wie daar een hele dag op door wil gaan, kan bij de Dub Corner terecht voor Iration Steppas.

Wat is er verder nog op de slotdag te beluisteren? Juist de nodige beats. Wegdromen bij STWO, Birdy Nam Nam achtige sounds als Boys Noize en Pfel van C2C en dubstep in een apart jasje door het Peruaanse Dengue Dengue Dengue. Of wat te denken van Acid Arab? Juist die brengen een gezonde dosis ‘Acid Arab’. Lekker wegzweven 1001 nacht style.

Slechts een aantal bekende namen en dus nieuws. Als dat geen muzikale ontdekking wordt, weten wij het ook niet meer. Wie alvast sfeer wil proeven, of nog over de streep gehaald wil worden, vindt hier nog een fotorapportage van 2013 en een live track van Bonobo tijdens de jubileum editie van 2013. Over de streep gehaald worden? Jazeker, er zijn nog kaarten. Dus tot ziens op Dour!