Zoals ieder jaar belooft ook dit jaar weer een muzikale ontdekkingsreis te worden in Biddinghuizen. Lowlands is, naast grote namen boeken, namelijk een kei in het binnen hengelen van retegoede, minder commerciële bandjes. Van namen als QOTSA, Volbeat en Triggerfinger hoeven we jullie al lang niet meer te overtuigen, maar er zijn ook nog heel veel minder voor de hand liggende awesome bands aanwezig dit jaar. Omdat wij een soort Jehovahgetuigen zijn als het om toffe muziek gaat, hebben we 10 (verdomd goede) redenen op een rijtje gezet waarom jij dit jaar naar Lowlands zou moeten gaan. Met een gezonde balans tussen “mag-je-echt-niet-missen” en “moet-je-echt-ontdekken”.

1. Blood Red Shoes
Blood Red Shoes is een Britse tweemansband die punky noiserock maakt. De band bestaat al sinds 2004 en verkocht meerdere concerten in Nederland met een bloedgang (see what I did there?) uit in 2010. Het is dan ook de ideale rock ‘n roll opstelling (Laura-Mary Carter en Steven Ansell) die garant staat voor een bloedhete (pun intended) opening van een prachtig Lowlandsweekend.

2. Imagine Dragons
Denk bij Imagine Dragons aan mannen met baarden, meisjes met bloemen in hun haar, fijn gitaarspel en een passie waar je nekharen van overeind gaan staan. Inmiddels iets bekender bij het grote publiek wegens Top 40 hits als “On Top Of The World” en “Radioactive”, maar wat ons betreft beter thuis in de wondere wereld van intieme jamsessies.

3. Fiddlers Green
Het is lastig droog blijven als je aansluit bij Fiddlers Green, omdat de kans op neerslag 100% is bij deze zeskoppige Duitse band. Ja, Duits. Want dat zul je niet geloven als je ze hoort. Ierse bier-zuipen-en-kut-roepen-muziek is de USP van Fiddlers. Liefhebbers van Floggin Molly en Dropkick Murphy´s kunnen hun hart ophalen en genieten van een bierdouche rond de klok van 22:00 op de India.

4. The National
The National is al sinds 1999 grootleverancier van indierock. De mannen uit Brooklyn hebben in hun carrière al menig vrouw (en waarschijnlijk ook man) in tranen doen uitbarsten met hun duistere, melancholische en enigszins moeilijk te interpreteren teksten. Gratis tip van ons: neem een pakje zakdoekjes mee. Dit is waar muziek om draait: emotie omzetten in geluid. Daar zijn ze koning in.

5. Cage the Elephant
Sinds de band een pauze nam na 5 jaar non-stop touren, heeft er een vreemde transitie plaatsgevonden in de stem van Matthew. Niet geheel zonder succes, want na de release van het album Melophobia gingen de heren weer als een tierelier. Volgens de heren zelf zit er meer diepgang in de muziek. En daar zijn wij erg benieuwd naar na de kennismaking in 2011.
Waarschuwing: onderstaand filmpje kan je het gevoel geven dat in een bizarre LSD-trip zit.

6. Hoffmaestro
Zie je het al voor je? De zon straalt aan de hemel, je hebt een veel te grote zonnebril op je hoofd, een glimmende neus van de zonnebrand, er staan overal blije mensen om je heen en je hebt een koud biertje in je hand. Wij wel. Deze man ademt zomerse, vrolijke, blije, dansbare dagen. Als je op deze muziek stil kunt blijven staan, zijn je oren stuk.

7. Red Fang
Na Hoffmaestro gaan we 180 graden de andere kant op: van blije plingelmuziekjes naar een lekkere cocktail van stoner- en hardrock. De Amerikaanse band Red Fang heeft naar eigen zeggen als doel “to create music that appeals to both the thinking and the banging head”. En dat doen ze verdomde goed. Ze zijn natuurlijk niet voor niets op tour geweest met Mastodon.

8. Royal Blood
Als er één band in het “mag-je-echt-niet-missen”-lijstje staat, is het deze wel. Eerder vertoonden de twee heren hun kunsten al op EuroSonic en ook daar zorgde de verslavende garagerock voor een hele nieuwe schare fans. Niet vreemd, want deze muziek slaat je in je gezicht als een sloopkogel. So come on over, want deze band laat je bloed sneller stromen. En niet zomaar bloed. ROYAL MOTHERFUCKING BLOOD!

9. Bombus
De muziek die deze band maakt is nog smeriger dan tongzoenen met je schoonmoeder die 6 dagen haar tanden niet gepoetst heeft. Maar zolang het over smerige metal/hardrock gaat, kunnen wij daar prima mee dealen. Uitstekend zelf. Bombus is harig, ruig en ramhard. Het blauwe plekken en bloedneuzen risico is wat aan de hoge kant, maar geloof ons: de hipstermeisjes met Jack Daniels tanktops zul je hier niet tegenkomen. En zo wel, dan huilend met twee vingers in hun oren.

10. Counter Culture
De belangrijkste reden dat je naar Lowlands moet willen dit jaar, is natuurlijk dat Counter Culture in grote getalen aanwezig zal zijn! Wij kunnen niet zingen (of in ieder geval de meeste van ons niet), maar zijn belachelijk leuk gezelschap. Mocht je ons tegen het lijf lopen, we drinken graag een biertje met onze trouwe lezers. Dus zie je ons lopen? Schroom niet om ons abrupt te onderbreken in onze zinloze discussies en/of lompe apendansjes. Als we goed gemutst zijn (die kans is vrij groot), trakteren we je zelfs met liefde op een biertje. Hard gaan naast de achtbaan!