Snoop Dogg aka Snoop Lion mocht de dag aftrappen in de Alpha. De gigantische menigte die een glimp wil opvangen van de wietkoning, is genoodzaakt om in de regen naar het scherm te kijken. Met een hele dikke joint tussen zijn lippen slentert hij het podium op. Vergezeld door een hondenkop met een nog grotere joint. Zelfs de fotografen komen high uit de fotopit vandaan. Ondanks dat het optreden muzikaal niet erg sterk was, had hij het publiek volledig achter zich. Hij wisselt Snoop Lion materiaal af met hits als “Wet”, “Wiggle” en “California Girls”. En dat is maar goed ook, want de herkenbaarheid en bekendheid van Snoop Dogg blijven toch zijn grote kracht. En de voornaamste reden dat half Lowlands stond te bouncen.

Snoop Dogg

Na Snoop is de beurt aan Die Antwoord. Waarschijnlijk de meest bizarre act van de dag. Het Zuid-Afrikaanse duo is niet alleen bijzonder om te zien, maar ook nog eens heel lastig om naar te luisteren. Zo’n artiest waar je aan moet wennen. Toch breekt de pleuris uit in Alpha. ¥o-Landi & Hi-Tek slepen iedereen mee in hun energieke performance. Scary en freaky gecombineerd met sexy en nasty. Waan-zin. Ondanks dat het eerste nummer voelde als een breinaald die je trommelvliezen doorboort, bleef het publiek staan. En daar worden ze voor beloond, want daarna wordt het maar beter. Dit optreden is retestrak.

Die Antwoord

In de India wordt het publiek door Red Fang getrakteerd op een lekker setje flink harde stonerrock. Het rook- en crowdsurfverbod worden keihard genegeerd door de menigte die zich verzameld heeft om een lekker potje te snoeien. De snare staat zo ramhard, dat oordopjes geen overbodige luxe zijn. Maar grotendeels van het publiek trekt zich daar helemaal niets van aan.

Red Fang

Bij Gorgol Bordello was het springen, stampen en dansen. De heerlijke dynamiek tussen de bandleden van deze feestelijke gypsy-punkband zorgt ervoor dat het, ondanks het slechte weer, bloedheet wordt in de Grolsch. Om het af te toppen springt Eugene Hütz met een ontbloot bovenlijf en een fles wijn in zijn hand van het podium af om zijn fans te begroeten, waardoor menig vrouw in het publiek het alleen nog maar warmer kreeg.

De diehards trotseren een stortbui from hell om zich naar India te verplaatsen voor Royal Blood. Alleen de aankondiging is al noemenswaardig. “We moeten godverdomme nog een week wachten op het nieuwe album! Volgend jaar staan deze mannen in de Alpha! Let maar op!” Wie nog durft te zeggen dat je een vier- of meerkoppige band nodig hebt om teringherrie te maken, wordt hier overtuigd van het tegendeel. Ver buiten de tent staan de mensen opgesteld om hun devilhorns omhoog te houden voor deze relatief onbekende, maar oh zo steengoede garagerockband. Wat ons betreft volgend jaar die Alpha!

Royal Blood

In de plassen, naast te plassen, door de plassen, in de tent en op het veld gaat het los. Lowlands ademt Skrillex. Als je denkt ‘gewoon’ naar een DJ met raar haar te gaan kijken, word je getrakteerd op een show waar je broek van afzakt. Meneer Skrillex staat in een kubus waar beeld op geprojecteerd wordt dat overloopt in het scherm achter hem. Voor hem staan vlammenwerpers die in verschillende kleuren in de lucht fikken en deze geven samen met de rookmachines een extra dimensie aan een optreden dat opzich al bruut is. Hij krijgt het zelfs voor elkaar om een volle Alpha te laten springen op The Lion King. Dan ben je best een koning.

Skrillex

Aan Portishead willen we eigenlijk zo min mogelijk woorden vuilmaken. Het optreden mag dan loepzuiver zijn, maar deze vrouw is saaier dan saai. We zouden j.. Zzzzzz…

Portishead

Voor Queens Of The Stone Age was het waarschijnlijk afkicken geblazen in de Alpha. De tent stond stampesvol voor de afsluitende headliner van dit jaar, maar op de velden was het mak. Waarschijnlijk te wijten aan de flinke regenbui die vlak voor en tijdens het concert naar beneden kwam. De opkomst was niet te vergelijken met de afsluiter van de dag ervoor; Stromae. De band kwam dan ook heel langzaam op gang en het publiek had maarliefst drie kwartier(!) nodig om los te komen. Voor “No One Knows” maakten ze wel een uitzondering, daarvoor gingen alle vuisten de lucht in. Zelfs voor “Feel Good Hit Of The Summer”, “Smooth Sailing” en “I Sat By The Ocean” kwam het volk niet van de grond. Queens verdient beter.

Queens of the stone age

Waarschijnlijk had Lowlands er beter aan gedaan om out with a bang te gaan met Stromae. Toch heeft Queens zijn best gedaan een waardige afsluiter te zijn. Tot de late uurtjes wordt er nog gedanst in verschillende tenten, maar om 5 uur wordt het terrein dan echt leeg geveegd. Misschien maar goed ook, want maandag voor 12 uur moet iedereen met steekwagentjes, backpacks en regenlaarzen door de modder gebanjerd zijn. Lowlands, bedankt. Je was weer heerlijk. Tot volgend jaar!

(Meer foto’s vind je op onze Facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.755554367815943.1073741870.453877017983681&type=1)