Wie het eerste werk van Royal Blood een eerste luisterbeurt geeft, zal waarschijnlijk niet denken dat we het hier hebben over een ensemble dat pas anderhalf jaar actief is en bestaat uit slechts twee bandleden: drummer Ben Thatcher en zanger/bassist Mike Kerr.

[bol_product_links block_id=”bol_53fd97f028298_selected-products” products=”9200000030324302″ name=”royalbloodreview” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”F5F5F5″ border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Na ijzersterke debuuttracks als Out Of The Black en Little Monster kregen deze twee heren uit Brighton het binnen een halfjaar na oprichting voor elkaar om uitgenodigd te worden als support act voor de Arctic Monkeys. Even later, in december 2013, werd het kenmerkend zware, ronkende geluid van Royal Blood genomineerd voor BBC Sound Of 2014: een droomstart voor het duo.

Het jaar 2014 werd dan ook afgetrapt met een show op Eurosonic/Noorderslag en de aankondiging van een extensieve zomerfestivaltour die de band langs onder meer Download, Glastonbury, Rock Werchter en Lowlands bracht. Tijdens die festivaltour kregen Kerr en Thatcher de mogelijkheid om zichzelf tijdens shows van drie kwartier nog eens te meer in de kijker te spelen.

royal-blood

Op Lowlands stond een volgepakte India te wachten op het Britse tweemans ensemble, dat zijn volledige debuutplaat onthulde aan fans van het eerste uur. Aldaar werden alle tien tracks van het eerste schijfje van de band (dat een week later zou verschijnen) ten gehore gebracht.

Meteen werd duidelijk dat Royal Blood geen eendagsvlieg was, integendeel: de twee heren mogen dan slechts één schijfje met tien tracks en een speeltijd van 32 minuten op de markt hebben, als de mannen in dit tempo doordenderen dan zal de voorspelling van India-presentator Boozy zeker uitkomen en vinden we Royal Blood over enkele jaren gewoon terug in de Alphatent tussen de hoofdacts van Lowlands.

Een succesvol debuutalbum is natuurlijk geen garantie voor een zonnige toekomst, maar eenieder die deze twee kwartier knalwerk voor z’n kiezen krijgt, zal na de laatste klanken van albumafsluiter Better Strangers al reikhalzend uitkijken naar het volgende kunstje van Royal Blood.

Royal Blood overtreft alle verwachtingen met gelijknamig debuutalbum
Iedereen die dit halfuur knalwerk voor z’n kiezen krijgt, zal nu al uitkijken naar het volgende kunstje van Royal Blood.
Songwriting80%
Production80%
Originality75%
Music85%
80%Totale score