Wie een kaartje haalt voor NOFX, weet tegenwoordig precies wat hem te wachten staat: ongeveer 25 nummers (dan tellen we ook o.a. ‘ Fuck The Kids’ mee) van gemiddeld 2 minuten per stuk. Is 25 euro dan niet een beetje gortig voor krap een uurtje punkrock in de Melkweg?

Het antwoord op deze hamvraag is: zeker niet, want ook al is de Californische punkband praktisch ieder jaar in Nederland te vinden, de zaal van The Max is bommetje vol. Als Fat Mike zich vlak na opkomst in de Amsterdamse popzaal hardop afvraagt hoe het toch komt dat zijn band na dertig jaar nog steeds kan rekenen op volle zalen, laat het antwoord niet lang op zich wachten: we weten precies wat het recept zal zijn en uit welke ingrediënten het zal bestaan en we vinden het prachtig.

“We ouwehoeren nog even door, daarna spelen we vijf nummertjes en sluiten af met nog meer slap gelul”

Zo luidt de treffende samenvatting van de frontman zelf. Op een paar ‘Speeeeellluuuuuuh’-roepende NOFX-maagden na is het publiek het daar ook unaniem mee eens. Koop je een kaartje voor NOFX, dan koop je een kaartje voor een punkrockshow die in elkaar steekt zoals het bedoeld is: korte, krachtige liedjes, dronkemansgelal en moshpits die resulteren in een non-stop feestje dat alleen qua aankleding niet veel om het lijf heeft.

El Hefe of NOFX. Melkweg, August 12, 2014.

Foto: Jos Berbee.

Een optreden hoeft natuurlijk ook niet altijd veel om het lijf te hebben. Bovendien hebben bezittingen toch totaal geen betekenis voor Fat Mike. Al moet je wel van zijn drankje afblijven. “Ik doe het niet voor het geld. Ik doe het voor de drank. Als je mijn drankje steelt, steel je mijn ziel, zo bijt hij even van zich af tegen het publiek in de Melkweg nadat een podiumbeklimmer zijn drankje uit de microfoonstandaard gooit.

“Ik doe het niet voor het geld. Ik doe het voor de drank. Als je mijn drankje steelt, steel je mijn ziel”

Het feit dat Mike tijdens shows regelmatig even van zich af bijt, is inmiddels natuurlijk algemeen bekend. Ook kun je er donder op zeggen dat Mexicanen, Nederlanders en Moslims in de zeik genomen worden. Bovendien weet je dat er in de setlist sowieso ruimte gemaakt is voor onder meer Linoleum, Bob, Stickin’ In My Eye, Murder The Government en Seeing Double At The Triple Rock. Je zou dus kunnen stellen dat een NOFX show anno 2014 vrij voorspelbaar is, maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit die door het punkrockkwartet geleverd wordt.

When did punkrock become so safe? Misschien wel vanavond in de Melkweg, maar waarschijnlijk al veel eerder. Eén ding is zeker: better safe than sorry. Bij de volgende NOFX zal de zaal namelijk gewoon weer ramvol staan met gniffelende, headbangende, zwetende en bovenal volop genietende punkrockfans.

Fotografie: Jos Berbee.

NOFX zet in de Melkweg een voorspelbare maar ijzersterke punkrockshow neer
NOFX zet in de Melkweg een voorspelbare maar ijzersterke punkrockshow neer.
Setlist70%
Sfeer85%
Performance80%
78%Totale score