We kennen het gevoel. De bevrijdingsfestivals net achter de rug, de festivals nog op komst, en dan moet je die ellelange meimaand nog door. Oké, een aantal festivals zijn al wel voor mei geprogrammeerd, maar de grote festivals laten toch nog even op zich wachten en dat is maar goed ook, want het weer blijft tot nu toe ook behoorlijk achter. Wat te doen dus om het wachten te verzachten? Wij hebben een suggestie; bezoek eens een concert! De komende maand valt er op de verschillende podia door het land heen voldoende te genieten. En om toch een beetje het overzicht te bewaren, plukken wij uit de goedgevulde concertpap de allerdikste krenten voor je. Dit is wat je de rest van de maand in de Nederlandse concertzalen kan zien!

PARADISO (Amsterdam)

Hospitality Labelnight (13 mei)

Het valt ons op dat Hemelvaartsnacht (nee, dat begrip hebben wij ook niet verzonnen) steeds meer een uitgaansstatus krijgt die te vergelijken is met die van koningsnacht. De grote zalen programmeren dan ook allemaal uitstekende clubavonden op 13 mei. Onze favoriet is dit jaar Paradiso, die met reizend clubspektakel Hospitality de Sensation van de UK-Bass in huis gehaald heeft. De line-up wordt aangevoerd door basstalent S.P.Y., maar wie zich verder in de verdiept ziet ook prima namen als Fred V. & Grafix en Metrik. Reden genoeg om je Hemelvaartsnacht in Amsterdam door te brengen!

Viet Cong (14 mei)

Het was zonder twijfel dé ontdekking van deze winter. Hoewel de naam van het roemruchte Canadese rommelindiegroepje Viet Cong al veel langer in de scene rondwaart, kwam in januari de debuutplaat van de groep uit. Een fascinerende plaat van een uitermate fascinerende groep. In het verleden wilden de bandleden elkaar live nog wel eens in de haren vliegen of letterlijk het publiek invechten. Dat leverde de band een bijzonder roemruchte reputatie op. En hoewel de tijd van vechten op het podium voorbij lijkt, blijft Viet Cong live een wervelstorm die zeker door de échte indieliefhebber niet gemist mag worden.

Eric Burdon & The Animals (25 mei)

Al bijna 50 jaar staat Eric Burdon al op de planken. De inmiddels 74 jaar oude zanger brak in de jaren ‘60 door met The Animals. De invloed van die band is natuurlijk op geen enkele manier te onderschatten, maar de invloed was wellicht nog veel groter geweest als The Animals niet vrij snel na de oprichting ook weer uit elkaar vielen. Nu – bijna 50 jaar na het uiteenvallen van de originele Animals – brengt Burdon de formatie bij elkaar. De beste klassieke singalongparty van 2015!

MELKWEG (Amsterdam)

Balthazar (13 mei)

Eens in de zoveel jaar staan in traditie met groepen als dEUS en Monza in België aardige indiegroepen op, die vaak even snel ten tonele komen als zij daar weer vanaf verdwenen. Uitzonderingen daargelaten, want dEUS bleek een blijvertje, en we kunnen inmiddels wel vaststellen dat ook Balthazar wel in die categorie mag worden bijgeschreven. Debuutalbum Applause was met name underground een groot succes, en bij tweede plaat Rats was ook het grote publiek om. Derde plaat Then What kwam eind vorige maand relatief stilletjes op de markt. Toch is het een zeer verdienstelijk album. De schrijf is bij ons nog altijd in de CD-speler blijven steken. Rede te meer om de band – die zichzelf de laatste jaren ook nog eens een uitstekende live reputatie aangemeten hebben – eens in een concertzaal aan het werk te zien. Wij hebben er goesting in!

Danko Jones (22 mei)

Op 21 maart zou Danko Jones in een uitverkochte kleine zaal van de Melkweg staan, maar wegens gezondheidsredenen van frontman en naamgever Jones (jawel, ook rocksterren krijgen soms de griep) moest dat concert worden gecanceld. Twee maanden later proberen we het opnieuw, maar nu in het veel grotere The Max. Daar komt Jones nieuwe plaat Fire Music voorstellen, maar komt ongetwijfeld ook het oudere werk van topalbums als We Sweat Blood, Sleep is the Enemy en – recenter – Below the Belt langs. Een rockende wervelstorm die menig festivalweide al compleet platgespeeld heeft en die u als hardrockliefhebber zeker niet mag missen.

TIVOLIVREDENBURG (Utrecht)

Tyler, The Creator (17 mei)

Als frontman van het invloedrijke hiphopcollectief Odd Future Wolf Gang Kill Them All timmerede rapper Tyler, The Creator al flink aan de weg. Nu dat collectief een beetje op een lager pitje is komen te staan door het succes van met name singer-songwriter Frank Ocean probeert Tyler het nu solo. Met succes, want de energie en intensiteit van de laatste plaat van Tyler, Cherry Bomb, is niet te vergelijken met enige andere hiphoprelease van de laatste jaren. Doet daarnaast vaak leuk gek op het podium. Ondergetekende zag hem bijvoorbeeld al eens crowdsurfen in een rolstoel, zag hem klappen uitdelen aan zijn publiek en zag hem verbaal geen spaan heel laten van Chris Brown. Wat hij dit keer voor capriolen uithaalt? Geen idee. Wat wij wél weten? Uw eerste keer Tyler, The Creator vergeet u nooit meer. Mustsee van de maand!

De Jeugd van Tegenwoordig (28 mei – 6 juni)

Bij het uitkomen van debuutsingle Watskebeurt!? was de Nederlandse muziekpers unaniem: zoiets hadden wij nog nooit gehoord. Nu, tien jaar en vier platen later blijft DJVT – zo heet de band voor vrienden – nog altijd vernieuwend, spectaculair en oorspronkelijk. In TivoliVredenburg doet De Jeugd aan het einde van deze maand een Kraftwerkje; vier avonden staan de heren in de muziekzaal om telkens één integrale plaat ten gehore te brengen. Onze tip? De integrale opvoering van De Machine, al was het maar vanwege een integrale uitvoering van het lange electronica-expiriment Centje Centje. En vanwege Niet Als Jouw, stiekem een van de mooiste Nederlandstalige nummers allertijden.

Modern English (De Helling, 31 mei)

Onze supergeheime supertip van deze maand! Modern English bestaat al sinds de jaren ’80 en is dus helemaal niet meer zo modern, maar is al sinds de jaren ’80 een van de meest onderbelichte bands ter wereld. U heeft er ook nog nooit van gehoord? Luister de twee vijfsterrenplaten van de band, de jachtige debuutplaat Mash & Lace en de vriendelijke opvolger After the Snow. Luister daarnaast het enige hitje dat de band ooit had, I Melt With You, dat door het invloedrijke Britse magazine Rolling Stone ooit volkomen terecht geroemd als een van de allermooiste nummers uit de Britse muziekhistorie. Als zij dat al zeggen, moet zo’n band wel uw zondagavond waard zijn. Wij slaan deze in ieder geval zeker niet over.

EFFENAAR (Eindhoven)

New Cool Collective (14 mei)

Dat New Cool Collective een fantastische band is, dat wist u waarschijnlijk al wel. Dat de band vele kanten heeft, wist u waarschijnlijk ook al. Maar dat de band zich na een samenwerking met Guus ‘Brabant’ Meeuwis weer de studio is ingedoken en nu zelfs een nieuwe plaat heeft, dat wist u vermoedelijk niet. Op 14 mei komt de band dat album voorstellen in Eindhoven. Het moge duidelijk zijn dat dat de moeite van het bezoek zeker waard is!

Testament (16 mei)

Over Testament hoeven wij eigenlijk geen introductie te schrijven. Genreliefhebbers weten namelijk allang dat de formatie een van de groten der aarden zijn als het aankomt op harde, snelle trashmetal. Al 28 jaar is de band actief en de band heeft sinds de klassieke platen uit haar begin tijd niet stilgezeten. De afgelopen jaren heeft de  band een aantal zeer aardige platen uitgegeven en voor 2015 staat weer een nieuwe plaat gepland. Die komen ze aan u voorstellen, maar ook klassiekers van bijvoorbeeld prijsalbum The Ritual komen ongetwijfeld voorbij. Voor fans van stevige metal een onmisbaar optreden.

Warm Soda (23 mei)

Warm Soda is tot nu toe een kleine band en – we moeten toch realistisch blijven – een vermelding bij de topconcerten van mei op CounterCulture gaat dat niet veranderen. Toch blijkt uit alles wat de band tot nu toe uitbracht én uit de shows van de band tot nu toe, dat de heren wel eens uit kunnen groeien tot een aardige naam in het circuit. Luister bijvoorbeeld debuutsingle Tell Me A Whisper en u weet direct wat wij bedoelen. De debuutplaat kan wel eens de soundtrack van uw zomer worden. En het concert uw favoriet van de lente!

Dir En Grey (27 mei)

Wij geven gerief toe dat ook wij bij CounterCulture ons nog wel eens iets teveel richten op de Westerse Muziek. Vreemd, want zowel in Afrika als in Azië wordt ook behoorlijk veel gecomponeerd. Op rockgebied is Japan bijvoorbeeld al jaren booming. In een woud van moderne metalacts is Dir En Grey zelfs een van de interessantste. De band heeft al negen studioalbums afgeleverd, is in eigen land al mateloos populair en mocht in Europa ook al menig festivalweide platspelen. Voor hun doen is de Effenaar een behoorlijk kleine zaal, dus bezoek de zaal op 27 mei voor een wereldband in clubformaat!

DOORNROOSJE (Nijmegen)

Swans (14 mei)

Er zijn maar weinig bands met zoveel invloed op de rockmuziek als Swans. Als inspiratiebron voor onder meer Neurosis, My Bloody Valentine en Godspeed You!Black Emperor, maar ook vanwege het extreem krachtige geluid dat de band produceert. De band speelt daarnaast nog altijd strakker dan strak en is extreem actueel; het laatste album To Be Kind is een van de allerbeste platen van 2014 en een van dé hoogtepunten uit het Swans-oeuvre. Tel daarbij de roemruchte livereputatie van de band op – lange, kneiterharde concerten met een ruim harder volume dan de normen voorschrijven –  en u weet wat het voor avond gaat worden. Hier moet u bij zijn geweest!

ZIGGO DOME (Amsterdam)

Toto (30 mei)

Je kan zeggen wat je wil, maar Toto houdt al jaren het muziekjournaille volop bezig. Volgen de een is de band de grootste kitsch uit de rockgeschiedenis, volgens de ander is het een extreem ondergewaardeerde band die uit de muziekwereld wel wat meer krediet zou verdienen. Aan welke kant wij exact staan weten wij ook niet precies, maar Toto staat in ieder geval garant voor een retestrakke poprockshows vol hits uit vervolgen tijden. Klassiekers, hits, meezingen en gezwijmel; op 30 mei kunt u het allemaal meemaken in de ZiggoDome.

Fleetwood Mac (31 mei)

Het was een van de belangrijkste muzieknieuwtjes van deze winter; Christine McVie, een van de oorspronkelijke leden van de Britse formatie Fleetwood Mac, keerde weer terug op het oude nest. Samen met haar echtgenoot John McVie, Mick Fleetwood en Stevie Nicks beklimt een van de allergrootste acts van de jaren ’80 op 31 mei voor het eerst in jaren weer in oorspronkelijke formatie een podium. Zo’n moment waar u – zeker als u fan bent – eigenlijk gewoon bij moet zijn. Wellicht uw laatste kans om deze band in oorspronkelijke formatie aan het werk te zien!

 

 s