Normaal bespreken we bij Counter Culture zelden live albums. Maar als ze in zo een mooie verpakking als ‘Leave a Scar (Live North Carolina)’ van Blackberry Smoke voorbijkomen, dan maken wij graag een uitzondering. En als je weet dat Blackberry Smoke een meer dan uitstekende live reputatie heeft, dan is het totaal geen straf om dit twee cd’s en een dvd tellende pakketje uit te zitten. De band doet met zijn (h)eerlijke mix van southern rock, blues, country en hardrock de hoogtijdagen van Lynyrd Skynyrd en The Allman Brothers Band herleven.  Ook ‘moderne’ vaandeldragers van dit genre als The Drive-By Truckers en The Black Crowes kunnen we tot de invloeden van dit uit Atlanta, Georgia afkomstige vijftal rekenen.

De band weet van al deze invloeden een bijzonder lekker geheel te smeden. En laat dit geheel live ook nog eens beter tot zijn recht komen dan in de studio en je hebt een bijzonder sterke live release te pakken. De songs zijn stuk voor stuk sterk te noemen en krijgen live net even dat tikkeltje extra spanning en drive mee. Nummers als ‘Shakin’Hands with the Holy Ghost’, ‘Sanctified Woman’, ‘Up in Smoke’ en ‘Crimson Moon’ nestelen zich dan ook binnen enkele draaibeurten in je hersenpan. Ook komen de heren er niet onderuit om hun muzikale helden te eren. Zo horen we tijdens ‘Ain’t much left of me’ een soort van honky-tonkversie van Led Zeppelin’s klassieker ‘When te Levee Breaks’ en wordt in ‘Sleeping Dogs’ The Allman Brothers Band geëerd met een stuk uit hun evergreen ‘Midnight Rider’.

De spreekwoordelijke kers op de taart van dit live pakketje is natuurlijk de dvd. Je hoort de band niet alleen, maar ziet ze ook nog eens. Verwacht geen spectaculaire special effects e.d., maar een band die zich het zweet uit de naad werkt en zo het publiek in hogere southern rocksferen brengt. Ook de stukken waarin de heren zelf aan het woord zijn en vertellen over het ontstaan en het carrièreverloop van Blackberry Smoke zijn erg vermakelijk. Zo zien we dat deze rockers er allemaal een normaal gezinsleven (voor zover je hiervan kan spreken met 200 optredens per jaar op de agenda) en een voorliefde voor klassieke Amerikaanse auto’s op nahouden. Band naar mijn hart!

 

Blackberry Smoke doet haar reputatie als geweldige live band op 'Leave a Scar (Live North Carolina) eer aan
songwriting85%
production80%
originality70%
music85%
80%Totale score