Zo heel af en toe komt er wel eens een album langs waar je in eerste instantie van denkt: ‘huh, wat moet ik hier nu weer mee? ‘ ‘Mirk & Marvel’ van Counter Jib is er zo een. Het album valt op vanwege haar grote kartonnen hoes en kleine formeel aandoende bandlogo rechts onderin, waardoor je in eerste instantie denkt met een folder van een of andere culturele overheidsinstelling te maken te hebben. Niets is minder waar, want bij nadere bestudering blijkt Counter Jib  een rockband uit Utrecht te zijn.

De band bestaande uit zanger/gitarist Florian Wolff, drummer Rolof Groothoff en gitarist Wouter de Graaf speelt lekkere no-nonsense rock. De drie, die ooit elkaars huisgenoten waren, zijn met name beïnvloed door het bekende rijtje grungebands (Pearl Jam, Nirvana en Soundgarden) van begin jaren ’90. Zo horen we vooral veel invloeden van Soundgarden ten tijde van ‘Down on the Upside’ in de muziek van de Utrechtenaren terug. Luister maar eens naar ‘Golden Sofa’ en ‘Gloom & Bloom’. Maar het is niet alleen de jaren ’90 wat de klok slaat. Zo menen we in ‘Hell Fire’ en ‘Bigger than Better’ flink wat Danko Jones bravoure te ontwaren, horen we in ‘Lion’s Den’ en ‘Waiting for your Call’ Queens of the Stone Age terug en is ‘Underexposed’ opgetuigd met enkele explosieve Audioslave-achtige gitaarerupties.

Al met al is ‘Mirk & Marvel’ een bijzonder afwisselend debuut geworden. Een debuut dat zeker niet de originaliteitprijs verdient, maar wel stuk voor stuk erg lekkere nummers bevat. Een pakkende song schrijven is de heren dan ook wel op het lijf geschreven, want een echt mindere broeder is tussen deze 13 nummers niet te vinden. Ook muzikaal en zangtechnisch is het allemaal prima op orde. Als de band op een volgend album iets meer eigen smoelwerk toont, dan gaat het helemaal goed komen met Counter Jib.

 

Counter Jib trakteert ons met 'Mirk & Marvel' op een bijzonder afwisselend debuut
songwriting80%
production75%
originality65%
music80%
75%Totale score