Het weekend is begonnen en Amsterdam Dance Event start aan zijn derde avond. Vanavond niet alleen met studenten, maar óók met alle yuppen en expats met hart voor muziek. Als dat niet gezellig wordt weten wij het echt niet meer. Waar u ook voor komt, wat u qua muziek ook moge inspireren; hierbij voor iedereen een aantal tips waarmee u de avond zeker door kunt komen. Wij wensen u ook vanavond weer een topavond toe!

TANGRAM RECORDS PRESENTS: LTGL RELEASE PARTY (BAUT Amsterdam, 16:00-22:00)

Het blijft een dilemma: hoewel u na twee dagen ADE waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk een einde aan uw werkdag wilt maken, ontkomt u natuurlijk niet aan de wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Onze suggestie: neem je baas mee, wissel je Van Bommels in voor de hippere Air Maxjes en ga dansen tijdens de vrijdagmiddagborrel. Tangram Records heeft vrijdagmiddag een uitstekend programma om dat bij te doen. LTGL brengt zijn eerste EP uit en viert dat met een releasefeest in de vooravond. Op het programma verder het Nederlandse talent FilosofischeStilte, die eerder dit jaar op Down The Rabbit Hole nog enorm veel indruk maakte. Voor wie van talentvolle producers en van gelaagde, uitgebreid overdachte dancemuziek houdt.

AFROJACK (Ziggo Dome, 20:00-23:30)

Nederlander Nick van der Velden, beter bekend als Afrojack, is de grootste EDM-ster van dit moment. We hebben allemaal de beelden van privéjets, dure auto’s en vooral van zijn shows wel eens gezien. Bijna niemand draait zo vaak en voor zoveel publiek als Afrojack. De DJ is daarnaast zowel in Nederland als Amerika een bekende jetsetter en is goede vrienden met bijvoorbeeld Paris Hilton. Van onderscheidende klanken moet Afrojack het niet hebben, maar als je Paris eens op een feestje wil spotten is dit wellicht je kans. Daarnaast is spektakel verzekerd. Of zoals Afrojack het zelf zegt: “The sky is not the limit, dus ik wil met deze show alles wat ik hiervoor heb gedaan overtreffen”.

GOLDFISH & BAKERMAT PRESENTS (De Overkant, 21:00-05:00)

Wie houdt van jazzy sounds en andere door blazers ondersteunde dancemuziek moet op vrijdagavond aan De Overkant zijn. Daar heeft Afrika’s dancehoop in bange dagen Goldfish haar tenten opgeslagen. Het in Nederland mateloos populaire sampleduo speelt vrijdag een volledige liveshow. Daarbij worden de heren ondersteund door twee artiesten van eigen bodem. Ook aanwezig met livesets zijn de inmiddels wereldberoemde Utrechtse producer Bakermat en het uit Leiden afkomstige trio Kraak&Smaak. Aangevuld met een aantal bekende deephouse DJ’s, zoals Wankelmut (bekend van de nummer 1 remix van One Day van Asaf Avidan) en Watermät, is het programma aan De Overkant uitstekend geschikt voor iedereen die op een vrolijke manier het weekend in wil gaan.

CLICK PRESENTS (Westerunie, 22:00-08:00)

Voor het betere technowerk moet je vrijdag in de Westerunie zijn. Onder de noemer Click bundelen vier grote labels en bookingskantoren hun krachten voor één avond topdance. Het programma is er een voor de fijnproevers. Met Gabriel Ananda en The Advent staan twee van dé pioniers in het minimaltechnogenre als headliners op het programma.  Met verder onder  meer Rachmad, Olivier Weiter, DeSluweVos en Michel de Hey kunnen we concluderen dat het met de rest van het programma ook goed zit. Het is er wellicht eentje die echt voor de liefhebbers is, maar voor een brede blik in het spannendst ontwikkelende beatsgenre is dit een ideaal programma.

NGHTDVSN ADE SPECIAL (Amsterdam Roest, 22:00-07:00)

Het concept van NGHTDVSN staat tijdens ADE al jaren als een huis. Nodig een aantal topproducers uit electronica en technowereld uit die – over het algemeen – toch al in Amsterdam zijn op een prachtige locatie en geef ze de kans een echte liveset te spelen, op de manier waarop zij dat het liefst willen. Dit jaar op het programma onder meer een liveset van electrogrootheid Max Cooper, een duoliveset van Gabriel Ananda en Domink Eulberg en – onder het mom van de volgende generatie – Einmusik en Arjuna Schiks. Let wel: allemaal écht live. Absolute aanrader!

JUNCTION PRESENTS: 50WEAPONS (Radion, 23:00-07:00)

We hadden het eerder in deze preview al even over de invloed van Modeselektor in de dancewereld. De invloedrijke Duitsers laten dat vanavond maar weer eens zien, want zonder zelf aanwezig te zijn verwachten wij vol huis in Radion voor hun labelavond. Van het invloedrijke label 50Weapons komen grote sterren Laurent Garnier en Shed met livesets naar Amsterdam, maar ook voor Berlijns talent is voldoende ruimte. Acts als Benjamin Damage en Anstam zijn maar zeer selectief buiten de minimalmetropool te bewonderen, dus hun komst naar Amsterdam is extra bijzonder. Ook opvallend op het programma is het jonge Duitse trio Fjaak, wiens hardware-only liveset in heel Europa door gerenommeerde danceblogs de hemel in werd geprezen.

RAUW & DECKED OUT! (Tolhuistuin, 23:00-07:00)

Al jaren is in de electrowereld het feestconcept Rauw leidend als het gaat om moderne electromuziek. Hun feestavond tijdens ADE is altijd muzikaal uitstekend verzorgd, met de grootste talenten én de grootste namen. Dit jaar pakt Rauw eens niet uit met een échte klapper in de grootste zaal van de Melkweg, maar doet men het in de Tolhuistuin met een kwaliteitsprogramma. Grootste namen? De Belgische hitmaker The Magician – vooral bekend door solohit I Don’t Know What To Do en door remixes van Sam Sparro’s Hapiness en Lykke Ly’s I Follow Rivers – is absoluut de roerganger van deze feestavond, maar met Mike Mago, SHMLSS en Wifred Giroux staan er genoeg andere namen op het programma die de moeite waard zijn. En natuurlijk krijg ook mister Rauw (en mister Nederlandse dansscène) Joost van Bellen een plekje op de affiche. Voor wie vandaag de radiohits van morgen wil horen.

WARP X LUCKYME SHOWCASE (Paradiso, 23:00-05:00)

Jongens van de Wereld hebben voor de vrijdagavond van Paradiso geprobeerd een aantal namen bij elkaar te krijgen die prima in een ‘klinkt anders’ video bij DWDD zouden passen. Een keur aan DJ’s die het muzikaal net anders aanpakken komt langs in Paradiso. Grootste namen zijn Mount Kimbie en Rustie, die op het grensvlak van electro, UK bass en dubstep dit jaar enorm veel indruk maakten. Verder is ook Benji B een opvallende naam op het affiche. De Britse DJ is tegenwoordig vooral bekend vanwege zijn invloedrijke radioshow op de woensdagavond van BBC Radio 1, waarin menig hit geboren is. Heel af en toe staat hij ook nog zelf achter de decks, waaronder vrijdag in Paradiso dus. Blies eerder dit jaar Down The Rabbit Hole weg, onder meer door het draaien van meerdere totaal grensverleggende platen van de toen nog onbekende Rustie. Zeer hoog experimenteel gehalte, maar fantastisch voor hen die een rechtstreekse aanval op de psyche een hele nacht vol kan houden.