De dagen worden definitief langer, de nachten kouder en de festivalzomer zit er nu écht op. Dat is goed nieuws voor de muziekliefhebber die het liefst verblijft in donkere, warme clubs; het clubseizoen komt namelijk weer écht op gang. CounterCulture gidst je erdoorheen en heeft tien tips voor je; voor deze concerten moet je in oktober écht de deur uit. We wensen je veel plezier in de concertzalen toe!

Opeth (TivoliVredenburg, 14 oktober)

Als u een beetje in de progmetalhoek zit, dan heeft u ze vast wel eens live gezien; de Zweedse formatie Opeth. Sinds 1995 een graag geziene gast in zowel de Nederlands clubs als op de festivals. De karakteristieke deathmetal van de formatie was goed, maar ook een tikkeltje ontoegankelijk. Dat had de band zelf gelukkig ook in de gaten, en vier jaar geleden gebeurde er plotsklaps dan ook iets ongelofelijks. De deathmetal werd ingeruild voor kabbelende progrock. Dat was niet zonder succes, en de laatste Opethplaat – Pale Communion – scoorde zelfs vijf sterren in alle grote kranten. In Tivoli de veertiende twee sets; één integrale uitvoering van succesalbum Ghost Reveries en één reguliere set. En dat alles voor de prijs van één. Niet te missen!

Anthrax (Iduna Drachten, 24 oktober / Anthrax + Slayer, 013 Tilburg, 25 oktober)

Je zou maar van metal houden en in Drachten wonen. Ver weg van de bewoonde wereld, in weidse landschappen luisterend naar keiharde metal van The Big Four. Kans om ze live te zien? Nihil. De bus naar Amsterdam (over de Afsluitdijk) wordt immers na tien uur uit de dienstregeling gehaald en dus wordt ook de laatste ader naar de livemetal dichtgeknipen. Maar dan ineens een wonder. Niemand minder dan Joey Belladonna van het legendarische Anthrax maakt het tourschema van die band bekend. Je wrijft eens goed door je ogen, en wat blijkt; het staat er echt. De formatie opent haar Europese Tour op 24 oktober in de Iduna in Drachten. Anthrax in Drachten! Bij voorbaat al een onvergetelijke avond.

Voor wie niet naar Drachten kan komen door het uit de dienstregeling nemen van die eerdergenoemde bus; de volgende dag staat de formatie met Kvelertak en Slayer in het vernieuwde 013 in Tilburg. Ga daar kijken of de funderingen deze Metalaanval aankunnen.

Bohicas – (Merlyn Nijmegen, 26 oktober; Paradiso Amsterdam, 27 oktober; Simplon Groningen, 28 oktober)

Hip, jong, nieuw en Engels; we hebben er de laatste jaren een beetje verlegen om gezeten. Deze maand twee nieuwe spelers op het Britpoptoneel in de Nederlandse clubs. De jongste is Bohicas. Dankzij goede promotie van de Arctic Monkeys en Franz Ferdinand schoot de band een jaar geleden als een komeet naar de festivalaffiches, en inmiddels is ook de debuutplaat van de formatie – The Making Of – uit. Met Where You At, To Die For, Only You, Swarm en XXX tellen wij inmiddels al vijf aardige singles. Op een debuutalbum van tien nummers vinden wij dat een uiterst acceptabele scoren. Niet te missen voor de Britpopliefhebber!

Amsterdam Dance Event (Amsterdam, 15-16-17-18 oktober)

Oktober is de maand van hét grootste dancefestival ter wereld, in onze eigen Amsterdam. Hoe ADE precies heeft kunnen uitgroeien tot ‘het SXSW van de Dance’ kunnen wij ook niet echt reconstrueren, feit is wel dat bijna alle producers en DJ’s van het moment in Amsterdam zijn tijdens het showcasefestival ADE. Wat je kunt verwachten? Voor muzieksnobs veel Q&A’s en ander gelul, voor danceliefhebbers in den brede shows van onder meer (let op: hier volgen dus onze favorieten) Bonobo, High Contrast, Kollektiv Turmstrasse, 2manyDJ’s en George Fitzgerald. Tel daarbij een ongelofelijke rij EDM-toppers (met Hardwell, Armin van Buuren, Tiësto, Martin Garrix en David Guetta is de gehele vermoedelijke top 5 van de nieuwe Top 100 DJ-ranking present) en ieder jaar weer een topsfeer bij op, en weet dat u in elk geval één van de events móét bijwonen!

The Strypes (Tolhuistuin Amsterdam, 20 oktober)

Tweede leuke, hippe Britpopbandje van dit moment. Al moeten we daar wel direct bij vertellen dat The Strypes niet meer zo nieuw zijn dat we écht van een nieuwe formatie kunnen spreken. In 2013 kwam namelijk al de heerlijk rommelende debuutplaat Snapshot uit. Dit jaar volgende het tweede album, Little Victories, waarop de muzikale hersenspinsels van de heren iets meer gekanaliseerd zijn. Dat is in elk geval positief voor de luisterbaarheid van de Ierse formatie, maar wij zijn ook erg benieuwd naar de ontwikkelingen op livegebied. Als de wervelwind die deze band voortbracht is verdwenen, zou dat namelijk eeuwig zonde zijn. Als dat behouden is raden wij u zeker aan om samen met ons op 20 oktober de pond te nemen over het IJ. Die moeite is deze band namelijk zeker waard.

ASAP Rocky & Wiz Khalifa (HMH Amsterdam, 21 oktober)

Beetje fout wel, maar in onze ogen toch de beste hiphopdubbel van deze maand. Wiz Khalifa brak alweer vier jaar geleden door dankzij het verrassend sterke album Rolling Papers, met singles Young, Wild & Free en Black & Yellow. Inmiddels is Khalifa heel wat platen verder, waarbij zijn laatste poging (Wiz Khalifa) niet wordt gezien als zijn slechtste. ASAP Rocky kunt u kennen van zijn show eerder dit jaar op Best Kept Secret. Zijn nieuwste album, AT.LONG.LAST.ASAP, is zelfs beter dan Khalifa’s laatste werk. Ideaal voor hiphopliefhebbers met een voorliefde voor ofwel foute mannen ofwel foute smaak.

Jamie XX (Paradiso, 22 oktober)

Algemeen aangenomen kan wel worden vastgesteld dat Jamie XX’ solodebuut In Colour hét album van 2015 tot nu toe is. De lome beats van de toetsenist/producer van The XX kleurden deze zomer menig terras, koffiebar en zomerfestival. In het najaar probeert Jamie het in de clubs. Een ideale, misschien wel allerlaatste kans om de beste beatmaker van dit moment in een relatief kleine club te zien. En alleen daarom al absoluut de moeite van het bezoek waard.

Fresku (Hedon Zwolle, 16 oktober; W2 Den Bosch, 17 oktober; Tivoli De Helling, 22 oktober; Doornroosje Nijmegen, 23 oktober; Underground Lelystad, 30 oktober; Simplon Groningen, 31 oktober)

Neem het ons niet kwalijk. Wij houden van Fresku. De openhartige Brabander bracht vorige maand zijn derde album Nooit Meer Terug uit, waar hij het hart misschien nog wel meer op de tong heeft dan op zijn vorige albums. Dat, gecombineerd met uitstekende beats en een rauwe doch belangrijke boodschap, maakt dat wij ontzettend benieuwd zijn naar zijn komende clubtour. Komen bovenstaande data u allemaal niet uit? Fresku tourt nog tot januari door het land.

Patti Smith (TivoliVredenburg, 25 oktober; Paradiso, 26 oktober)

Het favoriete festivalconcert van ondergetekende deze zomer? Zonder enige twijfel het wervelende concert van Patti Smith op Down The Rabbit Hole deze zomer. De wijze waarop Smith en haar tijdloze topgeluid aansloeg bij het jonge festivalpubliek in Beuningen beklijfde van minuut één tot minuut vijfenzeventig. Nadelen? Vijfenzeventig minuten is natuurlijk niet ongelofelijk lang en de échte fans van het eerste uur van La Smith hebben het weekend Down The Rabbit Hole wellicht overgeslagen. Daarom is ze deze maand terug, in Paradiso en TivoliVredenburg. Vrouw, boven de zestig en alsnog keihard concertzalen uitverkopen; het kan gelukkig nog. People have the power!

Zappa Plays Zappa (Metropool Hengelo, 22 oktober; TivoliVredenburg Utrecht, 23 oktober; Melkweg Amsterdam, 24 oktober)  // Banned From Utopia (Effenaar Eindhoven, 25 oktober; LuxorLive Arnhem, 27 oktober; Boerderij Zoetermeer, 28 oktober)

Als hij niet in 1993 was overleden was Frank Zappa in december 75 jaar geworden. Aanleiding voor niet één, maar zelfs twee (concurrerende) tribute-avonden. Zoon Dweezil Zappa tourt al tien jaar met Zappa Plays Zappa over de wereld. Zijn gitaarspel is niet zo goed als dat van zijn vader, maar vooral dankzij de indrukwekkende gelijkenis tussen vader en zoon Zappa is de betovering bij ZPZ wel erg groot. Zappa Plays Zappa neemt de Noordelijke helft van ons land voor zijn rekening, aan de andere kant tourt namelijk concurrent Banned From Utopia. Deze formatie bestaat uit vijf voormalige bandleden van Zappa. Zij zien zichzelf als mede-eigenaar van de nummers en voeren ze daardoor ook al jaren met liefde op. Authentieker, maar zonder een échte Zappa. Wat het beste is? U mag het aan het einde van deze maand zeggen!