Na een lange vrijdagnacht en een brakke zaterdag staan we aan de vooravond van alweer de één na laatste avond van ADE. De zaterdag kan echter absoluut gezien worden als dé topavond van het festival. Daar ligt de nadruk vanavond minder op techno – dat komt zondag wel weer – en meer op electronica, bass en EDM. Wij kijken weer uit naar een mooie avond, en geven u mee dat u die op de volgende plaatsen wel eens zou kunnen hebben;  dit is de preview voor nacht vier van ADE!

AMSTERDAM MUSIC FESTIVAL 2014 (Amsterdam ArenA, 21:00-06:00)

De twee grootste EDM-organisatiebureaus van Nederland – Alda Events en ID&T – bundelen zaterdagnacht hun krachten voor het grootste evenement van Amsterdam Dance Event: het AMF (Amsterdam Music Festival). Vond het AMF nog geen vijf jaar geleden nog voor een paar honderd man plaats in een scheepswerf, daar was vorig jaar ineens een overstap naar de RAI. Dit jaar was zelfs de RAI te klein en werd opgeschaald naar de Amsterdam ArenA.  Belangrijkste onderdeel van de avond is de bekendmaking van de belangrijke DJ Mag Top 100. De DJ-mag Top100 is de Oscar van de DJ-wereld en aan de hand van de uitslag wordt bepaald wie zich een jaar lang de populairste DJ ter wereld mag noemen. Op het programma staan de winnaars van de voorgaande 8 jaren en misschien wel de belangrijkste drie kanshebbers; Armin van Buuren, Hardwell en David Guetta. Uit de top 10 van de lijst van afgelopen jaar prijken daarnaast Dash Berlin en Dimitri Vegas & Like Mike op de affiche. In de categorie jong talent prijken tot slot Martin Garrix, Wildstylez en W&W op het affiche. Ook zij maken een goede kans om de top 10 te bereiken. Maar of de nummer 1 uit deze lineup komt? Dat weten we pas zaterdag!

STRAF_WERK (De Overkant, 21:00-07:00)

Voor het betere deephousewerk moet je vanavond aan De Overkant zijn, waar Straf_Werk zijn tenten heeft opgeslagen. Zij hebben een avontuurlijke lineup samengesteld, met veel namen die niet iedere dag in Nederland te zien zijn. Zo staat Julio Bashmore achter de decks als headliner, maar wordt hij ondersteund door onder meer Adana Twins, Detroit Swindle, Finnebassen en vooral de in Engeland mateloos populaire Skream – onder meer bekend van zijn radioshow op de zaterdagnacht van BBC Radio 1. Oké, een écht grote naam ontbreekt, maar in de breedte is dit een van de allerbeste lineups van ADE op deephousevlak.

HARD DANCE EVENT (Heineken Music Hall, 21:30-07:00)

Harddance is en blijft een beetje het lelijke eendje in het Nederlandse dancelandschap. De muziek is vaak redelijk plat en zonder diepgang, maar Nederland valt al jaren als een blok voor harddance, getuige onder andere de ongelofelijke groei van festivals als Defqon1 en Qlimax en het steeds nadrukkelijker beïnvloeden van EDM door harddance. De invloedrijke substroming verdiend dus absoluut zijn eigen nacht op ADE. Vandaar het Hard Dance Event dat vanavond in plaatsvindt. Tot een jaar geleden was een kleine zaal in de Melkweg de plek van handeling van dit festival, maar dit jaar pakt de organisatie het een stuk groter aan. In de HMH treden onder meer Alpha2, Deepak, The Prophet, D-block and S-Te-Fan, Coone en Zany op. En vele andere overigens, want liefst veertig artiesten van de twaalf meest invloedrijke harddancelabels staan op het programma. Een compleet overzicht van de populairste dance-subcultuur van Nederland dus.

LOVELAND (Mediahaven, 22:00-07:00)

Een ander groot festival dat zijn eigen avond op ADE heeft is Loveland. In de Mediahaven presenteren zij zaterdagnacht een prima middle-of-the-road dance lineup. Hoofdact is een oude bekend: Amerikaanse dancepioniers Deep Dish, net na de eeuwwisseling  ontzettend populair dankzij megahit Flashdance. Wij waren ze zeker 10 jaar compleet uit het oog verloren, dus des te leuker om de Iraanse immigranten vanavond weer ineens in Amsterdam te treffen.

AWAKENINGS PRESENTS ELECTRIC DELUXE (Gashouder, 22:00-08:00)

Overal in Nederland mag organisatiebureau Awakenings rekenen op gruwelijk goede kritieken en reviews, en op uitverkochte zalen. Lineups altijd dik op orde, uitgebreid aandacht voor zijprogrammering en vooral met een degelijkheidsfactor waar menig Japanse auto bang van wordt; Awakenings valt nooit tegen. De Gashouderavonden tijdens ADE in Amsterdam zijn dan ook een vaste waarde. Vanavond mag veteraan Speedy J het als hoofdact proberen. In zijn schaduw draaien ook grote namen als Nina Kraviz en Len Faki in de Gashouder vanavond.

NOISIA INVITES (Melkweg, 22:00-05:00)

Eerder deze week mocht label Hospital Records een drum ’n basslineup klaarzetten in Paradiso, vanavond is het aan de Groningers van Noisia om in de Melkweg te laten zien dat Drum ’n Bass, UK Bass en Dubstep absoluut nog niet dood zijn.  De Nederlanders hebben zelf inmiddels een enorme staat van dienst opgebouwd, kunnen rekenen op een internationale fanschare en nemen vanavond ook wat vrienden mee. Ten eerste natuurlijk Utrechters Black Sun Empire, een duo dat in Nederland gezien kan worden als dé grondleggers van de drum ’n bass. Daarnaast Wilkinson, eerder dit jaar One to Watch vanwege geweldige albums en volgens het publiek de beste BBC Essential Mix van het jaar. Tot slot – en als hoofdact – komen Chase and Status een DJ Set geven. Chase and Status zijn – samen met Pendulum en The Prodigy – dé vaandeldragers van de liveuitvoering van UK-bass. Nu we van The Prodigy al een tijdje niets hebben vernomen en Pendulum uit elkaar is, neemt Chase and Status de honneurs waar. En hoe! De laatste jaren op ieder groot festival te zien geweest en vanavond gewoon onze eigen Melkweg. Adrinalinebom to the max!

SUOL SHOWCASE (De Marktkantine, 22:00-06:30)

Een Amsterdam Dance Event is niet compleet zonder de een van de broertjes Kalkbrenner heeft opgetreden. De mainstream meest populaire van de broers – Paul – slaat dit jaar een jaartje over, en dus moet Fritz Kalkbrenner de honneurs waarnemen. Dat is live eigenlijk veel interessanter; Paul is absoluut de betere producer van de twee, maar Fritz is technisch een betere DJ. Daarnaast zingt Fritz ook nog live zijn eigen platen in, dus krijg je altijd een bijzondere liveshow. Zo ook vannacht in de compacte Marktkantine. Gaat hij dan 8 en een half uur draaien? Nee hoor, er staan toch zo’n tien namen op het programma. Eerlijkheid gebied te zeggen dat op Kalkbrenner na bij de namen geen belletje bij ons ging rinkelen. Laat u verrassen, zo bevelen wij aan!