Jawel, pak de lijstjes er maar weer bij, de festivalgeruchtenkeuken wordt weer geopend. Waar vorig jaar Pinkpop het initiatief had tot wilde geruchten, daar zwengelen dit jaar onze Belgische vrienden van Rock Werchter de geruchtenmolen aan met het eerste nieuws. Het grootste mainstream-rockmuziekfestival  van de Benelux verplaatst haar 2015-editie namelijk een weekend naar voren en vindt nu plaats tussen 25 en 28 juni 2015. Als reden geeft het festival op dat ‘in functie van een headliner het festival een week naar voren is geschoven’.

Dat is een opvallende move. Werchter zit nu voor het eerst in tijden in hetzelfde weekend als het grootste Engelse festival Glastonbury. Daarnaast werd eerder deze maand bekend dat het derde grote festival dat rond deze tijd wordt georganiseerd, het Deense Roskilde, haar festival met één dag vervroegd. Het lijkt er dus op dat meerder Europese festivals samendrommen rondom het Glastonbury-weekend voor één grote headliner. Wie dat is? U mag het zeggen, maar een rondje langs de velden leveren vooral de namen van U2 en ACDC op.

Wij willen ook nog wel een naam aan dat lijstje toevoegen. Zojuist werd namelijk bekend dat niemand minder dan The Who een reünietour plant vanwege het 50 jarige bestaan van de band. Volgens het toonaangevende blog Consequence of Sound tourt de band in het voorjaar en najaar in Amerika. Europese data zijn niet bekend, maar met een Amerikaanse leg tussen april en eind mei, en een in september en oktober ontstaat een opvallend gat in de planning.

Overigens blijft deze verschuiving ook voor andere festivals niet zonder gevolgen. Zo werd bekend dat ook Graspop een week eerder wordt georganiseerd dan normaal (19-20-21 juni). De eerste namen voor dat festival worden volgens de organisatie snel bekend gemaakt. Down The Rabbit Hole zat vorig jaar eveneens in dit weekend, maar het is nog niet bekend wanneer dat festival in 2015 wordt gehouden.