Iedereen die vandaag de (sociale) media een beetje heeft gevolgd heeft het waarschijnlijk niet gemist; het rommelde vandaag behoorlijk op festivalland. Het regende bevestigingen en liefst twee Nederlandse major-festivals kwamen als donderslag bij heldere hemel met hun headliner. Over wie we het hebben? U leest het in de derde Grapevine van dit jaar!

RED HOT CHILI PEPPERS TWEEDE HEADLINER PINKPOP, RAMMSTEIN OFFICIEEL BEVESTIGD

Vorige week konden we in Grapevine al bekend maken dat Rammstein komende zomer in Landgraaf te bewonderen is, deze week komt daar een tweede headliner bij; ook de Red Hot Chili Peppers staan op het Limburgse festival. De formatie is momenteel een nieuwe plaat op aan het nemen en komt die op Pinkpop aan het Nederlandse publiek voorstellen. Ook de komst van Rammstein is vandaag door de organisatie van het Limburgse festival officieel bevestigd. Op welke dagen de headliners spelen is nog onbekend, maar Rammsteinfans kunnen gezien het tourschema van de formatie de zaterdag beter vrijhouden. Enthousiast geworden? Je hebt nog even om te sparen, want de voorverkoop van Pinkpop zal starten op 20 februari, drie dagen na de traditionele persconferentie.

De tour van de Red Hot Chili Peppers voert overigens verder dan enkel Landgraaf. Ook op Roskilde, NovaRock (Oostenrijk), Open’er (Polen), Rock am Ring, Rock im Park komt u de formatie komende zomer tegen. Aangezien er een precies een maand tussen Rock am Ring (3 juni) en Roskilde (3 juli) inzit, verwachten wij dat hier nog wel wat boekingen bij gaan komen. Het is bijvoorbeeld interessant om te volgen of Rock Werchter de formatie geboekt heeft. Met shows in Polen en Denemarken hetzelfde weekend lijkt dat bijna onvermijdelijk. Het is in dat licht wél opvallend, dat de formatie vandaag niet werd bevestigd voor het Belgische megafestival. Daarnaast ontbreken nog data in Zuid Europa, Frankrijk en Engeland.

In de schaduw van de Peppers werden voor een heel aantal festivals een flinke lijst namen bekendgemaakt, die zo direct kanshebbers zijn voor de festivals in de Benelux. Zo kwam Rock am Ring/Rock im Park met een behoorlijk veelbelovende lijst. Naast de Peppers zijn ook Volbeat en Black Sabbath als headliners van het dubbelfestival geboekt. Daarnaast zien wij ook Biffy Clyro, Billy Talent, Distrubed, Deftones, Korn, Major Lazer, Rudimental en The 1975 wel op één van onze grote festivals staan. Het Duitse festival wordt al jaren gecoverd door CounterCulture. Er zelf bij zijn? Tickets gaan vanaf vrijdag de deur uit!

Ook Novarock bevestigde naast de Peppers nog een hele lijst namen. Onder meer NOFX, Alice Cooper, Dropkick Murphys en Children of Bodom staan op het Oostenrijkse rockfestival. Open’er heeft Florence + The Machine als headliner binnengehaald. Voor Roskilde zijn naast de Amerikanen ook Action Bronson, Mac DeMarco en Courtney Barnett binnengehaald. Zeker het laatste rijtje moet ongetwijfeld ook de revue zijn gepasseerd bij de organisaties van Down the Rabbit Hole en Best Kept Secret.  

VOLBEAT ALS HEADLINER NAAR FORTAROCK 2016

In de schaduw van het nieuws rondom de Peppers deed ook Volbeat een duit in het zakje. De Deense topformatie maakte de eerste data bekend voor haar eerste écht headline-tour. In Nederland zal de band te zien zijn op Fortarock. Het festival in het Goffertpark wordt georganiseerd op 5 juni. De avond vóór het festival vindt in hetzelfde park een pre-party plaats. Op FortaRock zijn verder Disturbed en een hele hoop schmink te zien; dankzij King Diamond, Abbath en Dark Funeral zijn het toptijden voor de Nijmeegse grimeursector. Tickets voor FortaRock gaan volgende week vrijdag in de voorverkoop.

Volbeat is daarnaast ook te zien op Graspop Metal Meeting. Volgens de site zal de band de mainstage headlinen op de Graspopzaterdag, maar het persbericht spreekt van een headlineshow van de formatie op het tweede podium. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk gezien de headlinestatus die de Denen op andere festivals hebben.

WAT VERDER TER TAFEL KOMT

Dit alles houdt in dat er nog één headlinerplekje voor Pinkpop beschikbaar is. Wie dat gaan invullen is nog onbekend, maar een aantal bands zitten op het vinkentouw. Zo weten we dat Snow Patrol begin volgend jaar een nieuwe plaat uitbrengt. Het lijkt zeker niet onwaarschijnlijk dat die formatie – vrienden van het Pinkpopfestival – deze in Landgraaf komen voorstellen. Daarnaast is ook Florence + The Machine een kanshebber; zij sluiten in dezelfde periode immers Open’er in Polen af. Tot slot noemen we Pearl Jam, niet omdat we daar concrete aanwijzingen voor hebben maar wél omdat de formatie al een tijdje via sociale media hint naar liveoptredens. Een festivaltour ligt dan in de lijn der verwachtingen, en Pinkpop zal zeker interesse in de formatie waarvan Jan Smeets ooit heeft gezegd dat die band bovenaan zijn verlanglijstje staat. Ook op Werchter zien we die band wel spelen – als Pearl Jam in Europa komt betekent dat vaak ook een concert van de band in Werchter.

Ook Editors touren deze zomer door Europa. Een show op het Amphi Festival in Keulen eind juli duidt erop, dat de formatie aan het einde van de voorzomer naar Europa trekt. Dat maakt de formatie erg kansrijk voor de nazomerfestivals als Werchter. Via Greenfield (Zwitserland, 9-11 juni) kwamen we erachter, dat The Hives juist aan de voorkant van het seizoen, dus rond Pinkpop, door Europa reist. Van kabouterpunkers Flogging Molly was dat al bekend. Voor de wat oudere festivalganger: Ritchie Blackmores Rainbow komt naar Europa! Midden juni staat de legendarische formatie op Monsters of Rock nabij Frankfurt am Main. Rainbow zou prima passen op een classic rockfestivals als Bospop. Dat geldt ook voor Simply Red, die ten slotte medio juli in Italië spelen.

Één en ander begint zich dus uit te tekenen, maar heel veel moet ook nog worden ingevuld. Voor de indiefan valt bijvoorbeeld nog bijster weinig te genieten. Morgen komt echter Northside, het Deense zusje van Best Kept Secret, met de eerste namen van haar 2016-editie. Natuurlijk houden we u daarvan op de hoogte, via Grapevine én via de website. Tot volgende week!

Heeft u zelf nog tips voor in deze rubriek? Laat het ons weten, via info(at)counterculture.nl