De Californische skapunkband Reel Big Fish is een graag geziene gast in Nederland. De band was al vele malen te zien in diverse zalen. Vanavond is het weer eens de beurt aan de Amsterdamse Melkweg, alwaar de Amerikanen een greep uit hun backcatalogus komt spelen. De formatie rond Aaron Barrett is door de jaren heen nogal eens van samenstelling veranderd, maar één ding is altijd hetzelfde gebleven: Reel Big Fish staat garant voor een feestje.

Helaas zijn veel mensen dat blijkbaar vergeten, want The Max is slechts halfvol. Gelukkig is het publiek dat er wel is (en grotendeels bestaat uit een mengelmoes van oerpunkers en blije hipsters) bijzonder goedgehumeurd: ook al is het woensdag, iedereen heeft zin in een avondje zuipen, zingen en hossen. Op het intro van Europe’s ‘The Final Countdown’ marcheert de band het podium op. Het eerste nummer van vanavond is ‘Everyone Else Is an Asshole’ en de sfeer zit er gelijk goed in, want de vloer verandert gelijk in een dansende moshpit. Dat verdient een complimentje van Barrett: “Everyone is an asshole except for you guys!” roept hij.

Met een zanger/gitarist, bassist, drummer, twee trompettisten en een saxofonist is Reel Big Fish een band die met gemak het podium vult. Geen ruimte voor decorstukken dus, en dat hoeft ook niet, want de heren hebben zelf een overdosis aan theater en energie (en bier, wat ze kunnen bewaren in hun eigen bierhouders) meegenomen. Barrett stelt elk bandlid uitgebreid voor en vertelt daarbij dat sommigen van hen al dronken zijn. Weinig verrassend, gezien de zo nu en dan compleet willekeurige dingen die door de zaal geblèrd worden. Een greep uit het aanbod van vanavond: “Ask ME how I’M doing!”, “Clap quietly and concentrate on my singing!”, en “Every band should have at least one good looking member… we have six!”. Trompettist John Christianson (beter bekend als Little Johnny Christmas) zwaait nog even triomfantelijk naar het lege balkon alvorens de band ‘Your Guts’ inzet. Aan grappen en grollen en leuke interacties met het publiek is er vanavond dus zeker geen tekort. Haal daar ook nog even wat epische in- en outro’s en gesynchroniseerde dansjes bij en je hebt een avond die makkelijk als één grote cliché kan overkomen, maar bij Reel Big Fish moet je natuurlijk niets, maar dan ook echt helemaal niets serieus nemen.

Reel Big Fish staat ook bekend om de vele covers die ze hebben gedaan. Vanavond komen er ook weer een aantal voorbij. De band speelt het riffje van ‘Smells Like Teen Spirit’; ze claimen dat het nummer van hen is, maar geven later toch toe dat “iedereen weet dat het van Pearl Jam is”. Dan spelen ze toch liever hun eigen hit ‘Sell Out’. Daarna wordt ‘Beer’ in een sausje van The Offspring’s ‘Self Esteem’ gedoopt, waarmee misschien nog wel het hardst wordt meegezongen. Grote afsluiter is natuurlijk ‘Take on Me’, oorspronkelijk van A-Ha, waarbij de zaal nog eens goed ontploft. Reel Big Fish is niet de beste of meest originele band in het alternatieve circuit, maar hun optredens zullen nooit vervelen. Wat een heerlijke avond!