Guess what, it’s gonna be May! Of liever gezegd: het ís al mei. En ook deze maand zijn er weer veel toffe concerten te zien in Nederland. Om je een beetje uit de keuzestress te helpen, selecteerden wij weer een handjevol shows die echt de moeite waard zijn om nog tickets voor te scoren. Van Machine Head en Seether in het clubcircuit tot Sam Smith en Katy Perry in de Ziggo Dome: dit zijn onze tips voor de maand mei!

Sam Smith (Ziggo Dome Amsterdam, 2 en 5 mei)

De een vindt het machtig mooi, de ander vindt het zeikmuziek. Maar één ding is zeker: de Britse soulzanger Sam Smith beschikt over een dijk van een stem. In 2014 veroverde hij de wereld met debuutplaat In the Lonely Hour, waar onder andere hits ‘Stay With Me’ en ‘I Know I’m Not the Only One’ op staan. Nu is er eindelijk een opvolger, The Thrill of It All, en dat Smith’s populariteit alleen maar is toegenomen bewijst hij door begin deze maand twee shows te spelen in de grote Ziggo Dome.

Machine Head (013 Tilburg, 7 mei)

Machine Head is een gevestigde naam in de wereld van de metal. Al eerder stond deze superband in de 013 en gaf toen een waanzinnig optreden van bijna twee en een half uur. Nu komt de eigengereide groep uit Tilburg terug naar Tilburg om een groot deel van het nieuwe album Catharsis op te luisteren. Natuurlijk komen ook de parels van albums als The Blackening en Bloodstone & Diamonds voorbij. Niet te missen voor metalheads!

Randy Hansen (013 Tilburg, 11 mei)

Iedere zichzelf respecterende gitaarliefhebber moet Randy Hansen eens gezien hebben. Als geen ander komt deze gitaarpriegelaar in de buurt van de legendarische Jimi Hendrix. Hansen is niet zomaar een Hendrix-tribute, hij brengt de nummers op geheel eigen wijze en strooit er af en toe ook nog eigen werk doorheen. Een heerlijk avondje uit voor de mensen die geen genoeg van de blues kunnen krijgen.

Seether (TivoliVredenburg Utrecht, 15 mei)

Het van oorsprong uit Zuid-Afrika afkomstige Seether maakt melodieuze, alternatieve rock met een lekkere rauwe rand waarmee je het in de post-grunge hoek kunt plaatsen. Seether vist daarmee in dezelfde vijver waar ook Amerikaanse bands als Staind en Godsmack zitten te hengelen, met hier en daar invloeden van Nirvana en Foo Fighters. Vorig jaar gaven ze een knallende set in Tilburg en in Utrecht gaan ze vast en zeker dunnetjes overdoen!

Amplifier (De Boerderij Zoetermeer, 17 mei)

Amplifier is een grote naam onder de liefhebbers van de progmuziek. Al bijna twintig jaar timmert deze zwaar ondergewaardeerde band aan de weg. Inmiddels hebben de heren zes albums op de teller staan. De nieuwste worp Trippin’ With Dr Faustus krijgt lovende recensies en zal in de Boerderij in Zoetermeer voor een groot deel gespeeld worden. Mis het niet!

Symphonic Junction: Residentie Orkest feat. Anneke van Giersbergen (013 Tilburg, 18 mei)

Anneke van Giersbergen, wat moeten we over haar nog zeggen? Zij is onbetwist de belangrijkste metalzangeres van ons land. Vereerd door de grootste progartiesten van over de hele wereld, fans uit alle hoeken van de planeet. Nu gaat ze met het Residentie Orkest in de 013 een bloemlezing geven van haar imposante loopbaan. Dat wordt vast en zeker onvergetelijk.

State Champs (Melkweg Amsterdam, 22 mei)

De bandnaam liegt er niet om: het Amerikaanse State Champs kan héél goed poppunkliedjes maken. Dit is een van de meest frisse bandjes in hun genre, geen wonder dus dat de mannen vorig jaar al in de Melkweg The Powerfest mochten headlinen. Een jaar later zijn ze terug, en met Knuckle Puck en Stand Atlantic komen er ook nog eens twee dikke supports mee. Feestje!

DeWolff (013 Tilburg, 25 mei)

Geen talenten, maar ervaren rotten. De jongens van DeWolff zijn samen nog geen negentig jaar oud, maar dat zou je niet zeggen als je hun levendige optredens ziet: hier druipt de klasse vanaf. De formule is inmiddels bekend: ouderwetse rock’n roll outfits, levendige seventies bluesrock en natuurlijk die coole orgel die de muziek een progressief en psychedelisch karakter geeft. Al tien jaar (!) bestormt DeWolff met deze vaste formule de Nederlandse podia en festivals en oogst iedere keer weer respect en nieuwe fans. Dat wordt weer knallen in de 013!

Katy Perry (Ziggo Dome Amsterdam, 26 en 27 mei)

Sinds haar doorbraak in 2008 groeide de Amerikaanse Katy Perry uit van schattig Myspace-zangeresje tot een van de grootste popdiva’s van deze tijd. Eind mei komt ze naar Nederland met haar WITNESS-tour, vernoemd naar het gelijknamige album dat misschien wel haar meest experimentele plaat tot nu toe is. Nieuwe hits ‘Chained to the Rhythm’ en ‘Bon Appétit’ komen ongetwijfeld voorbij, evenals klassiekers als ‘I Kissed a Girl’ en ‘Dark Horse’.

Don Broco (Melkweg Amsterdam, 29 mei)

Kun je pop, post-hardcore en funk goed combineren? Kun je metalheads op Download Festival vermaken en tegelijkertijd fans van 5 Seconds of Summer aanspreken? Echt wel, zo bewijst Don Broco. De vier jongens uit Bedford, Engeland doen waar ze zin in hebben en dat levert ze ook nog eens steeds meer succes op. Dat wordt een avondje swingen én moshen in de Melkweg.

Verder zijn er natuurlijk ook nog een aantal reeds uitverkochte shows waar je als gelukkige kaartbezitter van kunt genieten, zoals popprinses Rita Ora (Melkweg Amsterdam, 26 mei) of, misschien wel de ultieme guilty pleasure, Marco Borsato (013 Tilburg, 9 en 10 mei). Welke concerten ga jij bezoeken deze maand? Laat het ons weten via Facebook of Twitter!