Haal je versleten spijkerjack en dansschoenen maar weer van stal, want Vanderbuyst is terug met een nieuw album. ‘The Crack of Dawn’, zoals het album heet, is alweer het vierde album van deze Nederlandse hardrockers in vijf jaar. Drukke baasjes dus die Vanderbuystjes. Zeker als je het tourschema van de band er nog eens bij pakt. Zo’n dikke 400 shows heeft de band inmiddels achter haar naam staan. Vanderbuyst is dan ook echt een band die je live gezien, gehoord en gevoeld moet hebben. Dit was ook altijd een beetje de makke van de studioalbums van Vanderbuyst. De panache, die de band live heeft, viel maar moeilijk naar plaatwerk te vertalen. Met ‘The Crack of Dawn’ heeft de band een nieuwe poging ondernomen om dit live gevoel in de studio te vangen. En het moet gezegd, ‘The Crack of Dawn’ is veruit hun beste poging tot nu toe.

RT vanderbuyst diablo webflyerHet album opent in ieder geval ongekend lekker met het titelnummer. Een heerlijk swingend basloopje met daar over heen een Rammsteinesque gitaarriff bombarderen dit nummer direct tot een van de hoogtepunten van het album. ‘Roller-Coaster Ride’ doet vervolgens met wederom geweldig gitaarwerk van Willem Verbuyst haar titel eer aan. Het daaropvolgende ‘Girl in Heat’ is dan weer wat meer rechttoe rechtaan, maar swingt evengoed de pan uit. Mooi om te horen is dat de band vrijwel ieder nummer een eigen karakter weet mee te geven. Zo heeft ‘Lost in Discotheques’ wel wat weg van Kiss en hoor je in ‘Secret Dancer’ flarden Metallica ten tijde van ‘(Re)Load’ terug.  Mede debet aan dit eigen karakter van de nummers is de uitstekende productie van Martin Furia. Furia weet dan ook als geen ander hoe de band hoort te klinken, daar hij doorgaans live de geluidsman van de band is.

Dat de band catchy hardrocktunes kon schrijven wisten we natuurlijk al lang. Maar op ‘At the Crack of Dawn’ weet de band voor de eerste maal in haar carrière die heerlijke live gevoel te benaderen. De keuze voor Furia betaalt zich derhalve dubbel en dik uit. Toch zal Vanderbuyst nooit een echte ‘studioband’ worden. Ik raad dan ook iedereen aan om de mannen vooral ook live te gaan zien, want alleen live beleef je Vanderbuyst in optima forma. Maar eh, wel even op 24 oktober naar de lokale platenboer snellen om dit album aan te schaffen. Al is het maar om de teksten bij de liveshows te kunnen meebrullen.

 

Vanderbuyst op 'At The Crack Of Dawn' weer ouderwets lekker
songwriting85%
production85%
originality75%
music85%
83%Totale score