Juni staat weer voor de deur en dat betekent automatisch dat ook het jaarlijkse duofestival Rock Am Ring (5-8 juni) / Rock Im Park (6-9 juni) weer gaat losbarsten. Tijdens deze 29e editie krijgen we er — net als bij het 25-jarig bestaan van het festival op de Nürburgring — een extra dagje bij. In de Ring start het festival op donderdag 5 juni met Iron Maiden, die op de maandag Rock Im Park zullen afsluiten. Op het Zeppelinfield van Rock Im Park zal Metallica op de vrijdag openen en logsicherwijs dus op de slotdag van Rock Am Ring (de zondag) de boel in het slot gooien.

Benieuwd naar onze mening en foto’s van vorige edities van Rock Am Ring en Rock Im Park? Check hier een compleet overzicht in ons Rockblog archief.

Our Picks

rarccelketeurlinckx-1

Rock Am Ring Crowd. Photo By Elke Teurlinckx

De affiche van het duofestival bestaat dit jaar uit maar liefst 92 acts; van de 257ers tot Young The Giant. Zoveel moois is natuurlijk nooit allemaal te bekijken en overlap tussen optredens is onvermijdelijk. Om de keuzestress iets te verlichten, zetten wij een aantal van onze picks voor je op een rijtje. Daarbij schenken we uiteraard de nodige aandacht aan de headliners, maar mogen de persoonlijke favorieten natuurlijk ook niet ontbreken.

Let op: Onderstaande dagen en tijden gelden voor Rock Am Ring. Hier vind je het ‘spielplan’ voor Rock Im Park.

Kaarten voor Rock Am Ring en Rock Im Park zijn nog verkrijgbaar. Hier voor Rock Am Ring en hier voor Rock Im Park.

Donderdag 5 juni

Pennywise (17:50-18:40 – Main Stage)

Op de openingsdag van Rock Am Ring (en de slotdag van Rock Im Park) kan er afgetrapt worden met een portie punkrock van genreveteranen Pennywise. Meeschreeuwen op publieksfavorieten Fuck Authority, God Save The USA en loeihard ‘Whoohooooohooo’ brullen op Bro Hymn zijn hierbij verplichte kost.

Offspring (19:10-20:20– Main Stage) 

The Offspring gaf op Groezrock wel degelijk een hele prima show weg, maar hoe de band uit de verf gaat komen op Rock am Ring is ons nog een raadsel. Kunnen de punkers een festival van dit formaat wel handelen, of vallen ze net als een paar jaar terug een beetje door de mand? En heeft The Offspring zijn beste tijd niet een beetje gehad? We gaan het meemaken op Seat Centerstage (Main Stage) om een kleine tien minuten over 7. De concurrentie is in ieder geval moordend op deze korte, maar krachtige dag.  

Iron Maiden (21:00-23:00 – Main Stage)

Scream for me, Germany! Het werd hoog tijd dat de Britse metalgrootheden van Iron Maiden weer op het hoofdpodium op Duitsland’s grootste festivals zouden verschijnen; het is immers alweer negen jaar geleden dat Bruce Dickinson en co er voor het laatst hun gezichten lieten zien. Toen maakte de band de volledige twee uur speeltijd vol en ontbraken metalklassiekers als The Trooper, Hallowed Be Thy Name en Run To The Hills natuurlijk niet. Wel hopen we dat ditmaal Fear Of The Dark weer in de setlist zal zitten.

Rudimental (01:10-02:10– Main Stage)

Rudimental is nu niet echt een band die je zou verwachten op een festival als Rock am Ring. Toch heeft de band een prominent plekje op Main Stage weten te veroveren. De 4-jarige Britse elektroband staat bekend vanwege hun hit ‘Free’ met Emeli Sandé en samenwerkingen met John Newman. Wij gaan in ieder geval een kijkje nemen om te zien of ze onze harten kunnen veroveren. Maar nee, dit is niet een naam waarvoor je naar Duitsland af zou moeten/willen reizen.

Vrijdag 6 juni

Portugal. The Man (16:45-17:30 [RaR] /  15:10-15:55 [RiP]– Main Stage)

Dat wordt rennen op de vrijdag in de Ring. Met name ‘s avonds zal het een hele opgave worden om zoveel mogelijk mee te kunnen pikken van al het moois dat na zonsondergang op de verschillende podia staat. Laten we daarom rustig beginnen en alvast wat energie tanken met de rustgevende klanken van Portugal. The Man. Niets is lekkerder dan lekker meefluiten op Purple, Yellow, Red & Blue, toch?

Of Mice And Men (21:40-22:30 – Club Stage)

Bestel een biertje, eet een burgertje, pak even een momentje voor jezelf voordat je aanschuift bij Of Mice And Men bij de Club Stage. Al zijn de songs van deze postpunkers wat volwassener geworden, de energie zul je zeker nodig hebben bij de energieke shows van deze gasten.

Ghost (21:40-22:30 – Club Stage)

De moeilijkste clash vindt dit jaar net na tienen plaats: dan speelt Kings Of Leon op de Main stage, Queens Of The Stone Age op de Alterna Stage en Ghost bij de Club Stage. Een loodzware keuze, maar wie getuige wil zijn van een bizar en bijna kitchy rockspektakel moet zeker de moeite nemen om de show van laatstgenoemde van begin tot eind mee te maken.

Kings Of Leon (22:20-23:50 – Main Stage)

Rock Am Ring Crowd. Photo: Elke Teurlinckx

Rock Am Ring Crowd. Photo: Elke Teurlinckx

Wil je liever genieten van de zwoele klanken van Caleb Followill en zijn familieband, neem dan lekker op je gemak een mooi plekje in bij de Main Stage om aldaar anderhalf uur te kunnen opgaan in de ingetogen maar ijzersterke liveshow van Kings Of Leon.

Queens of the Stone Age (23:15-00:35 – Alterna Stage)

Terwijl op de Main Stage de Sex On Fire is, bedrijft Josh Homme op de Alterna Stage de liefde met zijn gitaar. Samen met zijn maten van Queens Of The Stone Age zal hij voor het eerst in 6 jaar weer aanwezig zijn om zijn fans 80 minuten lang mee te nemen in de stroom van zijn befaamde stonerrocktrance.

Mastodon (00:15-01:15 – Club Stage)

Wie erbij was in 2011, bedenkt zich geen moment: Mastodon is een must-see. Met de onlangs uitgebrachte single High Road op zak en het nieuwe album Once More ‘Round The Sun in het verschiet, belooft ook deze tussenstop van deze sludgemetalgasten uit Georgia er weer eentje te worden om nooit te vergeten.

Nine Inch Nails (01:15-02:35 Alterna Stage)

We bidden alvast tot de rockgoden dat Trent Reznor en zijn Nine Inch Nails goed gemutst zijn op de dag dat ze het podium van de Alterna Stage betreden: alleen dan steekt de vurige energie van Reznor de band aan en tilt het een NiN-show tot ongekende hoogte. In datzelfde gebed vragen we de hogere krachten om Hurt, March Of The Pigs en Head Like A Hole en Closer in de setlist te zetten, dan kan onze nacht al niet meer stuk.

Zaterdag 7 juni

Walking Papers (15:45-16:25 – Alterna Stage)

Rock Am Ring Crowd. Photo: Elke Teurlinckx

Rock Am Ring Crowd. Photo: Elke Teurlinckx

Het heeft even geduurd voordat de band wat publiciteit wist te vangen. Niet iedereen zal uit zijn stoel geschoten zijn van geluk bij de bekendmaking van deze naam, maar Walking Papers is het nieuwe project van Duff McKagan (ex-Guns ’N Roses). De band hield in 2013 al een teleurstellende tour door Europa, waarbij veel shows uitvielen vanwege een terugval van drugskop McKagan. Bij ons hebben ze dus wat goed te maken. Wij gaan ze een kans geven (en stiekem zijn we ook gewoon heel benieuwd naar wat er van Duff over is).

The Pretty Reckless (16:00–16:40 – Main Stage)

Onze voornaamste reden dat je The Pretty Reckless uit moet gaan checken, is toch wel dat de frontvrouw gewoon een kneiterlekker wijf is. Dat gezegd hebbende, heeft ze ook nog eens het strotje van een nachtegaal. The Pretty Reckless is een mix van hardrock en grunge. Dit jaar kwam pas hun tweede album uit en toch hebben ze al een plekje weten te veroveren op de Seat Centerstage van Rock Am Ring. Chapeau!

Fall Out Boy (19:30–20:30 – Main Stage)

Bij deze naam moesten wij meteen denken aan het zwarte schaap van vorig jaar Simple Plan. Dat dook ineens op in de line-up, óp Main Stage en íedereen (lees: in ieder geval alle tienermeisjes) vonden het geweldig. Slimme zet wel. Iedereen kent wel iets van Fall Out Boy en het lijkt net of ze alleen maar beroemder worden naarmate de band langer bestaat. Enfin, feestje van herkenning dus.

Young The Giant (20:40–21:25 – Clubstage)

Hmmmja.. Nee.. Nou vooruit. Young The Giant scharen we even onder Rudimental in het rijtje ‘bands die je niet op Rock Am Ring verwacht’. Softyrock noemen wij het ook wel. Niets mis mee hoor. Het lijkt ons een prima opwarmer voor een ramharde avond vol teringherrie. Maar als je graag in een moshpit wilt duiken, bier wilt gooien en ‘kut’ wilt roepen, kun je Young The Giant beter overslaan.

Slayer (21:40-22:45 – Alterna Stage)

SLAAAYEEERRRRR! Moeten we hier echt nog veel meer aan toevoegen?

Linkin Park (22:55-0:35 – Main Stage)

Linkin Park at Rock Am Ring 2012. Photo by Jos Berbee.

Linkin Park at Rock Am Ring 2012. Photo by Jos Berbee.

Dertien jaar geleden stonden de heren voor het eerst op Rock Am Ring en dit jaar headlinen ze – net als in twee jaar geleden – zowel Rock Am Ring als Rock Im Park. In juni moet het nieuwste album van de Californische mannen, getiteld The Hunting Party, uitkomen, dus misschien krijgen wij de primeur wel voor onze kiezen! Eén ding is in ieder geval zeker: Dit wordt een mooi feestje!

Rob Zombie (23:15-0:20 – Alterna Stage)

Ex White-Zombie zanger Robert Cummings heeft het prima voor elkaar met zijn soloproject ‘Rob Zombie’. De metalhead verschijnt de afgelopen jaren steeds vaker op festivals/podia in Europa. Opzich niet heel vreemd: het langharige tuig weet hoe hij een publiek moet vermaken. Meneer Zombie is een geboren entertainer. En wij van Counter Culture willen altijd graag entertaint worden. En gunnen onze lezers dat ook. Dus mocht je de app gedownload hebben? Gooi even een sterretje bij deze man. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Zondag 8 juni

Triggerfinger (15:10-15:55 – Alterna Stage)

Internationaal doorgebroken met de ‘potten-en-pannen-cover’ van I Follow Rivers, maar in Nederland natuurlijk al veel langer een van de meest geliefde (festival)bands: Triggerfinger! Wat ons betreft mogen de vriendelijke stonerrockers hun complete nieuwe album integraal ten gehore brengen. Als ze ons maar één ding beloven: schrap dat irritante meezingertje van Lykke Li alstublieft van de setlist!

Alter Bridge (18:35-19:35 – Main Stage)

Alter Bridge at Rock Am Ring 2011. Photo by Jos Berbee

Alter Bridge at Rock Am Ring 2011. Photo by Jos Berbee

Bij Counter Culture zijn we dol op Alter Bridge. Deze band speelt loepzuivere, foutloze, awesome liveshows. Maar Nederlands publiek is mak. En Alter Bridge had het in november vorig jaar zwaar met de kaaskoppen in Amsterdam. Wij hopen dat Myles Kennedy en consorten op Rock Am Ring beter publiek hebben en willen ons daar graag tussen mengen. Tijd voor een herkansing! Aan de band zal het in ieder geval niet liggen.

Avenged Sevenfold (20:05-21:120 – Main Stage)

Door velen beschouwd als de nieuwe Metallica: Avenged Sevenfold verkoopt in Groot-Brittannië complete arena’s uit en brengt tijdens hun liveshows net als zijn grote voorbeeld een hoop vuurwerk. Of we de band over tien tot twintig jaar al dan niet kunnen beschouwen als de nieuwe ‘Tallica, dat zullen ze nog waar moeten maken. Met die druk hebben de mannen uit Californië echter al meerdere malen bewezen prima om te kunnen gaan.

Quicksand (21:20-22:15 – Alterna Stage)

Op Groezrock misschien een vreemde eend in de bijt, op Rock Am Ring een veel betere match: Quicksand is terug en zou eigenlijk bij iedere rockfan op de must-seelijst rood omcirkeld moeten staan. Probeer er geen labeltje op te plakken, want de invloeden komen uit alle hoeken en gaten: van de hardcore-punk tot alternatieve rock, van de fuzzy stonerrock tot de poppunk: Quicksand heeft het allemaal.

Metallica (22:00-00:20 – Main Stage)

Metallica at Rock Am Ring 2012. Photo by Jos Berbee

Metallica at Rock Am Ring 2012. Photo by Jos Berbee

Metallica was de eerste officiële headliner voor Rock am Ring. En Rock Im Park. En nog 100 andere festivals dit jaar. Maar dat Metallica de festivalslet van 2014 is, mag de pret niet drukken. Wie Metallica eerder live heeft gezien, snapt dat. Metallica is een legende. Je kunt lullen wat je wilt, maar het blijft een spektakel om deze band live te mogen aanschouwen. Wij zullen daar dan ook zeker misbruik van gaan maken, want HALLO! 2,5 UUR METALLICA BY REQUEST!

Woodkid (22:35-23:35 – Alterna Stage)

Wie niets met Metallica heeft en ook niet maalt om posthardcore (Boysetsfire speelt immers ook op hetzelfde tijdstip), kan even op adem komen bij Woodkid. Industriële, minimalistische symfonieën zullen je om de oren gesmeten worden, maar hoogstwaarschijnlijk moet je wel het volle uur wachten op doorbraaksingle Iron.

Gesaffelstein (00:15-01:30 – Club Stage)

Voor de vrouwelijke afdeling van Counter Culture is deze naam wel een feestje. Gesaffelstein (Mike Lévy) is namelijk een heule knappe Franse technoDJ. Niet bepaald geschikt voor een rockfestival, zou je denken. Maar wij sloten vorig jaar af met The Bloody Beetrots en potverdorie, wat was dat een mooi feestje. Gratis tip voor degene die hem een kansje willen geven: check ‘Pursuit’ en ‘Obsession’. En kom vooral achter ons aan naar Duitsland, we drinken graag bier met jullie.

Complete affiche

Het blijft altijd lastig keuzes maken wanneer een affiche zo goed gevuld is als die van Rock Am Ring en Rock Im Park. De 23 hierboven uitgelichte bands staan op onze must-see lijst, maar daar staan tevens namen als Rival Sons, Editors en Anthrax op voor de vrijdag. Op de zaterdag proberen we ook nog langs te gaan bij Powerman5000, Karnivool, Kvelertak en Opeth en als we het allemaal kunnen belopen dan zijn we op zondag nog te vinden bij Chevelle, Black Stone Cherry en Trivium. Kortom: de line-up puilt uit van de toffe bands!

Tot slot: de complete affiche voor Rock Am Ring vind je hier en de timetable voor Rock Im Park is hier te checken.

See you in the Ring (and in the Park)!