Met de komst van het Eindhovense platenlabel Lighttown Fidelity — dat mede verantwoordelijk was voor het feit dat Counter Culture vorig jaar Eindhoven uitriep tot Rock City 2013 (bron: magazine) — kwam een almaar doordenderende trein van sterke, groovy en regelmatig zeer fuzzy gitaarmuziek van eigen bodem op stoom. Vorig jaar konden we al genieten van onder meer Candybar Planet en Komatsu; twee rockbands die al een tijdje meedraaien in het circuit. Dit jaar is het echter tijd voor een nieuwkomer: Orange Maplewood.

Sprookje wordt werkelijkheid

Het sprookje van de drie achterhoekse gasten van Orange Maplewood is eindelijk werkelijkheid geworden: hun debuutplaat Just Another Fairytale is na jaren van muzikaal sleutelen, tekstschrijven en ontelbare try-out shows bij de locale muziekkroeg In Den Olden Keyzer een feit. Tien tracks telt het schijfje, waarvan we in februari al de eerste impressie kregen met Superdestroyer.

Krachtpatsers

De drie Herman Brood Academie alumni maken er geen geheim van dat de muzikale inspiratie voornamelijk uit de grungehoek komt. Dat hoeft ook zeker niet, want juist in die hoek ligt de kracht van het trio. Het zijn dan ook krachtpatsers als Through The Mountain, Lilly Of The Valley (met een enorme White Limo vibe) en het bovengenoemde Superdestroyer die met kop en schouders boven de rest van het album uitsteken.

Brave Ballads

Waar de fuzzy, energieke krachtpatsers op Just Another Fairytale de ware kracht van Orange Maplewood tonen, slaat de band door de ietwat vlakke lyrics en niet altijd even overtuigende vocals op de brave ballads (Castles In The Sky en afsluiter Just A Song) de plank helaas een paar keer mis. Gelukkig maar, want niemand zit te wachten op nog zo’n band die zijn hele carrière blijft leunen op verkregen faam door zijn debuutplaat.

Aanwinst voor Nederlandse muzieklandschap

Je debuutplaat kan je maken of breken en Orange Maplewood toont vanaf het startschot op Just Another Fairytale dat het beschikt over een flinke dosis talent en potentie om uit te groeien van een aanwinst tot een gevestigde naam in het Nederlandse muzieklandschap.

Just Another Fairytale ligt nu in de winkels en is natuurlijk ook te beluisteren via Spotify.