Begin dit jaar verblijdden Sunn O))) en Ulver ons met de ultieme koptelefoonplaat ‘Terrestrials’. Nu, een dik half jaar later ligt er weer een nieuw album van Sunn O))) in de schappen. Ditmaal werkten Greg Anderson en Stephen O’Malley samen met niemand minder dan Scott Walker. Walker, die samen met zijn Brothers ooit furore maakte met nummers als ‘The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore’ en ‘Make It Easy On Yourself’ en daarna een obscure solocarrière verkoos boven het grote succes, toont zich op ‘Soused’ (evenals Ulver overigens) een ideale sparringspartner voor Anderson en O’Malley.

De samenwerking tussen de drie heren komt overigens niet geheel uit de lucht vallen. In 2009 benaderde Sunn O))), Scott Walker al eens eerder. Sunn O))) zag voor Walker namelijk een rol weggelegd bij de opnames van ‘Monoliths & Dimensions’. Walker was echter druk in de weer met allerlei eigen projecten en moest vanwege tijdsgebrek het aanbod afslaan. Het bezoek en de muziek van Anderson en O’Malley hadden echter wel indruk gemaakt op Walker. Een zodanige indruk, dat de inmiddels 71-jarige crooner begin dit jaar met de blauwdruk voor een volledig album bij de dronespecialisten aanklopte. Anderson en O’Malley aarzelden niet en doken met Walker de studio in met ‘Soused’ als eindresultaat.

Om maar met de deur in huis te vallen, ‘Soused’ is een niet alledaagse plaat. De drones van Sunn O))) in combinatie met de avant-garde muziek en bariton van Walker leveren een nogal eclectisch geheel op. Toch luistert ‘Soused’ makkelijker weg dan pakweg Walker’s drie laatste soloplaten ‘Tilt’, ‘The Drift’ en ‘Bish Bosch’.

Het album opent met het onheilspellende ‘Brando’. We horen langgerekte drones, enkele goedgeplaatste gitaarerupties, zweepslagen en Walker die meerdere malen ‘A beating would do me a world of good’ croont. De toon is gezet zullen we maar zeggen. In de vier daaropvolgende nummers blijft die toon duister en onheilspellend. Teksten over totalitaire regimes, kindermoord, euthanasie en kruistochten op een pallet van drones, industriële geluiden, krijsende violen en koperwerk. Je moet er maar zin in hebben.

‘Soused’ is dan ook een album dat zeker niet iedereen zal kunnen waarderen. Voor liefhebbers van Sunn O))), Scott Walker en experimentele muziek in het algemeen is ‘Soused’ echter een essentiële release. De drie heren halen op ‘Soused’ namelijk het beste (of moet ik zeggen meest verderfelijke en onheilspellende) in elkaar naar boven. Meesterlijk album!

Scott Walker en Sunn O))) halen op Soused het 'beste' in elkaar naar boven
songwriting85%
production85%
originality95%
music95%
90%Totale score