U kent het Oostenrijkse productiekoppel Klangkarussell wellicht nog van dé grote zomerhit van 2013, Sonnentanz. U kent Klangkarussell waarschijnlijk nog veel beter van alle controverse rondom dit van gestolen samples aan elkaar hangende nummer. Want oké, het is best een lekker nummer, maar van zoveel bij elkaar gekochte samples worden wij een beetje misselijk. Wij dachten aan een lucky shot van een eendagsvlieg, maar tot onze grote verbazing stond het collectief dit voorjaar ineens als liveact geprogrammeerd op een aantal zomerfestivals. Nog meer verbazing was er toen op deze zomerfestivals, zoals bijvoorbeeld metalhemel Rock am Ring. bleek dat de heren nog tot best een best aardige liveshow in staat waren. En onze verbazing is compleet nu de groep ook nog een alleraardigst album heeft uitgebracht.

Want als we vooropstellen dat Klangkarussell geen enorm vernieuwende muziek maakt, als we accepteren dat de samplekast weer volledig is opengetrokken en als we ons hebben neergelegd bij het feit dat een echt instrument bij de totstandkoming van deze plaat niet gebruikt is, blijft een lichtvoetig, aanstekelijk en makkelijk te consumeren album over. Want oké, Sonnentanz hadden we nu wel gehoord en had op deze plaat dan ook wel mogen ontbreken, maar behalve die sleuteltrack staan er zowaar negen prima easy-listen technotracks op. Muzikaal heeft het niet zoveel om het lijf, het Sonnentanzconcept – loop, sample, loop, beat, brug, beat – blijft gehandhaafd, maar wat maakt dat uit als de nummers prima in elkaar zitten. Beste tracks? Single Netzwerk (Falls Like Rain) was al een van onze favoriete zomerhits van dit jaar en is ook het meest interessante nummer op dit album, de instrumentale track Berlin is een prima Booka Shade-achtige nachtclubtrack en Moments heeft absoluut de potentie om deze winter in de hitparade op de duiken.

Toen het album van Klangkarussell op onze deurmat lag hadden wij niet gelijk enorm veel interesse om dit album eens uitgebreid te fileren. Kort stukje in de shorts, de hits prijzen en de rest afserveren, zo was het idee. Toen het album in de CD-speler ging bleek het debuut van Klangkarussell echter een stuk interessanter dan vooraf gedacht. Niet te moeilijk, niet te diep en makkelijk luisterbaar, zo lijkt het devies te zijn geweest. Bekeken vanuit dat basisconcept is Netzwerk een prima plaat. Geen hemelbestormer, maar véél beter dan we in onze stoutste dromen van Klangkarussell hadden durven verwachten.

Netzwerk is beter dan wat we in onze stoutste dromen van Klangkarussell hadden verwacht
Songwriting 60%
Production75%
Orginality 65%
Music70%
68%Totale score