Muziek en bier. Het schijnt een goede combinatie te zijn. Zo hebben bands als Iron Maiden, Mötorhead en AC/DC allemaal een eigen biertje op de markt. at the close of every day (Minco Eggersman en Axel Kabboord) pakt het iets anders aan. Hun nieuwe album ‘Darkness Travels Light’ wordt o.a. in gelimiteerde oplage als handgenummerde bierfles gevuld met eigen bier en download aangeboden. Ondergetekende heeft echter alleen de beschikking over de cd en kan dus geen oordeel vellen over de smaak van het ‘Darkness Travels Light’-bier. Goed, dan blijft de muziek over.

En die muziek is weer als vanouds. In 2013 keerde de band na een sabbatical van vijf jaar al voorzichtig terug aan het front met ‘Monsters’, een album met alternatieve takes van oude nummers, onuitgebracht materiaal en enkele covers. Met ‘Darkness Travels Light’ is er dan nu een volledig nieuwe opvolger. Eggersman en Kabboord doen op dit album waar ze goed in zijn en dat is het maken van verstilde popliedjes met melancholische inslag. Een belangrijk verschil met albums als ‘Zalig zijn de Armen van Geest’ en ‘The Silja Symphony’ is dat de nummers nog verder zijn ontdaan van overbodige franje. Vanaf instrumentale opener ‘Shadowlight’ tot en met de schitterende afsluiter ‘Sadness is Moving Away’ is de instrumentatie spaarzaam. De nadruk ligt voornamelijk op de prachtige melodieën van Kabboord en de introspectieve teksten van Eggersman, die ditmaal handelen over hoezeer uitzichtloosheid zich kan nestelen in alle aspecten van het menselijk leven.

Geen vrolijke kost dus op ‘Darkness Travels Light’. Toch is het mooi om te horen dat beide heren, ondanks de tekstuele thematiek, hoop kunnen laten doorschemeren in hun muziek. Geen andere band die dit ‘kunstje’ zo goed onder de knie heeft als at the close of every day. Eggersman en Kabboord kunnen met ‘Darkness Travels Light’ in ieder geval weer een prachtig nieuw hoofdstuk toevoegen aan hun toch al imposante oeuvre. Het is dan eigenlijk ook een regelrechte schande dat deze band geen grotere bekendheid geniet. Ach, misschien vinden ze het ook wel best zo en staan ze net zoals op de hoes van dit album liever wat meer in de schaduw.

at the close of every day voegt met 'Darkness Travels Light' weer een prachtig nieuw hoofdstuk toe aan haar toch al imposante oeuvre
Waardering85%
85%Totale score