Waar Animal Collective-lid Panda Bear (Noah Lennox) het leven tegemoet zong op Person Pitch in 2007, is het zeven jaar later de beurt aan de dood. Lennox brengt in afwachting van zijn nieuwe album, het fantastisch getitelde Panda Bear Meets The Grim Reaper, zijn eerste single van die plaat uit en besluit er maar meteen een EP van te maken. En na het beluisteren van Mr Noah lijkt het een grimmige aangelegenheid te worden.

De ondertoon van Noah Lennox’ muziek, zowel solo als met zijn groep Animal Collective, is altijd de experimentele drang geweest. De psychedelische folk is door de jaren heen langzaam verweven met electronica en samples, gehuld in warme Beach Boys-esque vocalen. De broeierige toon van voorgaande platen Person Pitch en Tomboy is echter getemperd op Mr Noah. De EP opent met het gelijknamige titelnummer: het nummer bevat een donkere, nerveuze beat en is Lennox’ meest straightforwarded nummer tot nu toe. “Don’t want to get out of bed, unless he feel like it justified”. Als het nummer op drievierde helemaal loskomt, wordt het zelfs dansbaar en ga je mee in de gekte.

Een ander hoogtepunt is Untying the Knot, een nummer dat op knappe wijze muzikale laag over muzikale laag heen legt en tegelijkertijd Jungle Fever van The Chakachas en Lennox’ stem samplet. De mellow, downtempo beat wordt op een fraaie manier gedreven door de typische Panda Bear meerstemmigheid. Er klinkt een bepaalde melancholiek door het nummer, dat net als zoveel Panda Bear-nummers geïnspireerd lijkt door Pet Sounds. Faces in the Crowd heeft een aantrekkelijke, springerige beat en is daarmee het meest uptempo nummer van het album. Afsluiter This Side of Paradise klinkt ietwat verveeld en dwars, in de goede zin van de woorden. Het achteloos gezongen “see what you can and you can’t do” werkt aanstekelijk.

Al met al lijkt het erop dat het nieuwe album Panda Bear Meets The Grim Reaper, dat 15 januari 2015 uitkomt, smullen geblazen wordt. Mr Noah is als eerste voorproefje één van de sterkere singles van dit jaar en ook de kwaliteit van de overige EP-nummers ligt hoog. Wie dacht dat Panda Bear na het succesvolle duet met Daft Punk op Doin’ It Right voor de makkelijke route zou kiezen, hoeft weinig te vrezen. Lennox zoekt naar een donker, nieuw geluid en dat lijkt goed bij hem te passen. Of hij daarin ook zal gaan slagen, moet nog blijken. De EP Mr Noah doet in ieder geval sterk vermoeden dat Panda Bear Meets The Grim Reaper één van de interessantste releases van het aankomende jaar wordt.

Panda Bear tast in duister op EP Mr Noah
Panda Bear - Mr Noah83%
83%Totale score