Het grotendeels Limburgse From Earth is een relatief nieuw gezicht aan het Nederlandse metalfront. Nou ja, nieuw: de bandleden hebben stuk voor stuk inmiddels hun sporen verdiend in bands als Born From Pain, Blind Sight, Colossa en 37 Stabwoundz. Het collectief bestaat sinds 2012 en Dark Waves is het eerste wapenfeit. Daarop trekt de band fel van leer met op de Machine Head geschoeide metal-leest, waarin tevens flink wordt gerefereerd aan bands als Unearth, Lamb of God en Killswitch Engage. In de meer melodieuze stukken liggen zelfs vergelijkingen met Bullet For My Valentine en All That Remains op de loer.

fromearth1Album opener ‘The Fallen Ones’ is een aardige blauwdruk van de stijl van het vijftal en voorspelt mooi wat je van de rest van het album kunt verwachten: venijnige goed gedoseerde brutaliteit! Het daarop volgende ‘Fragment of Creation’ is een heerlijke “van dik hout zaagt men planken” track met rollende bassdrums, dikke riffs en furieuze zang. Hier valt overigens de prima productie extra op. Een agressief, maar toch mooi transparant geluid.

‘Blood Runs Cold’ is een mooi voorbeeld hoe agressieve en melodieuze zang elkaar sterk aanvullen. ‘The Longest Fight’ daarentegen is dan weer behoorlijk thrashy (dikke riff!) en ‘Perfect Storm’ refereert onmiskenbaar aan Machine Head, waar overigens niets mis mee is. Integendeel zelfs, het is een van de sterkste tracks van de plaat geworden.

De eerder genoemde metal-acts zijn vooral bedoeld om aan te geven in welk straatje de muziek van From Earth gezocht moet worden. De band heeft namelijk met een verzameling sterke songs ‘Dark Waves’ meer dan voldoende van een eigen smoel voorzien. Het probleem van From Earth zou wel eens kunnen liggen in het feit dat er inmiddels heel wat bands zijn die zich van deze stijl en concept bedienen. Hierdoor kan het zomaar verdomde moeilijk worden om in het huidige muziekklimaat met bijbehorende stortvloed aan metalreleases als Nederlands bandje onderscheidend te zijn. Aan de kwaliteit van Dark Waves zal het echter zeker niet liggen.

From Earth geeft met Dark Waves snoeihard visitekaartje af
Songwriting79%
Production86%
Originality72%
Music81%
80%Totale score
Waardering gebruiker: (10 Stemmen)
96%