Door: Frank van de Ven

The Ghost Inside telt inmiddels alweer tien lentes. De Amerikaanse metalcoreband werd in 2014 in Los Angeles opgericht. In de begindagen noemde het gezelschap zich nog A Dying Dream, maar na een naamsverandering in 2008 ging de groep voortaan met een geest in hun binnenste door het leven. Sindsdien heeft The Ghost Inside een behoorlijke fanbase opgebouwd. Met het vierde studioalbum ‘Dear Youth’ hoopt de band weer nieuwe zieltjes te winnen.

Om meer luisteraars te trekken, schakelde de band voor de tweede keer de hulp in van Andrew Wade en Jeremy McKinnon. Laatstgenoemde producer is vooral bekend als voorman van popcoreband A Day To Remember. Verwacht echter geen vrolijke deuntjes of lieflijke zanglijntjes, want The Ghost Inside blijft in brute metalcore grossieren. Melodie heeft altijd een grote rol gespeeld bij deze formatie uit Los Angeles en dat is ook op ‘Dear Youth’  niet anders. De Amerikanen maken wel duidelijk dat ze geen Top 2000 hits maken en nemen geen gas terug. Het gitaarwerk is hard en fel en de schreeuwzang is intens. De woedende – maar altijd verstaanbare – vocalen van Jonathan Vigil wordt soms aangevuld met gang vocals. Een sterke bijdrage, want het levert een paar euforische momenten op. Het roept bij vlagen zo’n ‘ons tegen de wereld-gevoel’ op.

The Ghost Inside vindt het wiel niet uit en doet ook niets nieuws. Wat deze band – en dit album – zo genietbaar maakt is de intensiteit ervan. Deze gasten geloven in wat ze doen en dat hoor je terug. De gitaren staan net wat harder en venijniger afgesteld dan de concurrentie, het drumwerk is een tikkie furieuzer dan je gewend bent en de teksten zijn scherp en passioneel. De band weet waar een goed liedje aan moet voldoen en zorgt ervoor dat de aandacht nooit verslapt door met moddervette riffs, sterke melodielijnen en pakkende hooks te strooien.

De moderne hardcore met metalen laagje doet qua intensiteit bij vlagen denken aan het oude werk van Rise Against. The Ghost Inside verdient een groter publiek. Als Rise Against een bierhal kan uitverkopen, moet dat deze Amerikanen ook lukken.

The Ghost Inside maakt moderne metalcore met een bite
WAARDERING85%
85%Totale score