Feestmaand december breekt aan, en behalve huiselijke warmte, gezelligheid en cadeaus betekent dat langzamerhand de eerste berichten van de festivals. Waar de grote festivals de afgelopen weken met veel bevestigingen kwamen, keerde de rust deze week ineens relatief terug. Toch is er ook deze week weer voldoende om over te berichten. Dit is de vijfde editie van de Grapevine!

ROCK WERCHTER VERSUS PINKPOP?

Niet alleen de Duitse festival beconcurreren elkaar heviger dan ooit, in de Benelux kunnen we er ook wat van. Werd de strijd vorig jaar vooral gestreden in ons eigen alternatieve circuit (Mojo’s Down the Rabbit Hole versus FKPScorpio’s Best Kept Secret), daar is dit jaar een onvervalste Nederland – België begonnen. Foo Fighters naar Werchter? Pinkpop volgde gelijk. Muse naar Pinkpop? Werchter volgde direct. Tot zover weinig strijd.

Toen kwam begin deze week Werchter met Pharrell Williams. De aankondiging van de Amerikaanse superster kreeg in België weinig handen op elkaar (het was immer toch Róck Werchter?). Net zo verrast als de vaste Werchterbezoekers was Mister Pinkpop Jan Smeets. Dat verleidde Jan Smeets tot een geïrriteerd telefoongesprek met Giel Beelen op de Nederlandse radio. Want nee, volgens Jan had Werchter Williams nog helemaal niet bekend kunnen maken. En ja, Williams stond ook op de lijst van Pinkpop. Alleen niet als headliner. Daar had Jan een exclusieve naam voor. Wie? Dat wilde Jan nog niet bekendmaken, maar hij beloofde ons volgende week maandag met een hele grote naam te komen in de categorie ‘zingen’. Acht december meer dus.

Welke act Jan Smeets precies naar Pinkpop gehaald heeft? Niemand lijkt het te weten. Toch komen een aantal namen steeds terug. Meest hardnekkig is misschien wel Robbie Williams, maar ook de namen van U2, AC/DC, Pearl Jam en The Who blijven rondzingen in het circuit. Tot slot valt ook steeds weer de naam van Paul McCartney. Pinkpop probeert de Britse superster al jaren naar Landgraaf te halen, en de komst van de ex-bealte zou in lijn zijn met alle eerdere ‘hints’ van Smeets.

De komst van een exclusieve grote naam naar Pinkpop zou voor Werchter zuur zijn, met name omdat zij de afgelopen jaren wat betreft headliners al meermaals achter het net visten. De afgelopen jaren had Pinkpop met Foo Fighters, Bruce Springsteen en – recentelijk – Arcade Fire en Rolling Stones telkens een headliner die Werchter ook graag had willen hebben, die ofwel helemaal niet naar België kwam, ofwel door LiveNation België apart op een bijfestival van Werchter werd geplaatst.

De voorverkoop van Werchter is inmiddels gestart, maar veel échte onderscheidende klappen werden nog niet bekendgemaakt. Deze week werden ook Alt-J, Florence + The Machine en Royal Blood nog bevestigd, en met de hardnekkige geruchten dat in ieder geval The War on Drugs, Faith No More en Underworld op het Belgische festival te zien gaan zijn lijkt er in de breedte weer een prima programma te ontstaan. Maar of dat de forse prijsstijging die Werchter deze week bekendmaakte kan compenseren? We weten het over enkele maanden.

BEVESTIGINGEN

De concurrentiestrijd tussen Rock am Ring en Grüne Holle Rock schijnt tot nu toe makkelijk door Rock am Ring gewonnen te worden. De kaartverkoop van dat festival schijnt de kaartverkoop van de nieuwe speler op de markt in de eerste weken ruim voor te blijven. Ingecalculeerd volgens de organisatie van Grüne Holle, maar toch werd het tijd voor een flinke lijst nieuwe namen. De niet imponerende lijst doet vermoeden dat door de Grüne Holle festivals teveel in de headliners is geïnvesteerd, en te weinig in de breedte. Met Airbourne, Within Temptation, Gojira, Hatebreed, Truckfighters en Triggerfinger staat er in de lijst overigens toch nog de nodige rockkwaliteit.

Ook de voorverkoop van Fortarock schijnt nog niet geweldig goed te lopen. Wellicht mede om die reden bracht dat festival deze week ook een lijstje namen. Lamb of God, Clutch en King 810 zullen volgens ons vooral kenners richting Nijmegen gaan trekken. En of men daar het Goffertpark mee gaat uitverkopen?

Steeds meer breedte- en dancenamen die komend jaar tour druppelen daarnaast binnen. Op Rock-A-Field in Luxemburg, dat in het weekend na Rock Werchter wordt georganiseerd, staan onder meer Rise Against, Boys Noize, Kraftklub en Eagles of Death Metal. Novarock, gelijk met Pinkpop, komt met Mötley Crüe, Beatsteaks, Nightwish, Gaslight Anthem, Frank Turner, Eagles of Death Metal, Backyard Babies en All Time Low. Roskilde komt met St. Vincent, The Tallest Man On Earth, War on Drugs en Deafheaven.

We sluiten deze week af met de Britten. Allereerst Kasabian. Aangezien zij in het weekend van Werchter een afsluitende show doen in Spanje vroegen wij ons af of zij wellicht ook in België in aanmerking komen voor een headlinerpositie, bijvoorbeeld in combinatie met die vermaledijde Pharrell?

Helemaal vers is de eerste naam van Glastonbury. De eerste naam is dat affiche is Lionel Richie. Hij krijgt de zogenaamde teamtime slot, de traditionele klassieke zondagmiddagact. In het verleden heeft die zondagmiddagnaam soms ook een kleine tour aan die belangrijke show toegevoegd. Of dat dit jaar zo is leest u binnenkort in Grapevine. Wij melden ons volgende week weer. Tot volgende week!