Vorig jaar stond Pain of Salvation met enige regelmaat akoestisch op het podium. Zo deden ze samen met Anneke van Giersbergen en IJslandse Árstíðir de Bosuil in Weert aan. ‘Pain of Salvation is zowel versterkt als akoestisch een band van absolute wereldklasse’, schreven we toen. Nu, een jaar later, ligt ‘Falling Home’ in de schappen. Een geheel akoestisch album met nummers en covers die tijdens die tour op de setlist stonden. Leuk? Soms. Een live opname van een van de concerten had waarschijnlijk meer indruk gemaakt. Die plannen waren er ook. Zo ook in Weert. Echter de techniek gooide tot tweemaal toe roet in het eten en de opnamen mislukten.

Pain of Salvation heeft het daar echter niet bij laten zitten. En dat siert de band. De band toog de studio in om daar alsnog de akoestische versies aan schijf toe te vertrouwen. Toch missen deze opnamen de bevlogenheid die tijdens de concerten wel heel goed naar voren kwam. Albumopener ‘Stress’ en Lou Reed cover ‘Perfect Day’ komen bijvoorbeeld om twee geheel verschillende redenen niet goed uit de Verf. ‘Stress’ springt te veel van de hak op de tak en werkt daardoor op de zenuwen. ‘Perfect Day’ kabbelt dan weer voorbij zonder dat je daar erg in hebt. Gelukkig staat hier genoeg moois tegenover. ‘1979’ is ook akoestisch gewoonweg een belachelijk goed nummer met hemelse samenzang. Ook ‘Linoleum’, ‘To the Shoreline’ en ‘Chain Sling’ zijn goed te pruimen. Vreemde eend in de bijt is de Dio cover ‘Holy Diver’. De Dio klassieker krijgt een soort van jazz/reggae make-over. En hoewel deze aanpak best origineel en gedurfd is, hoor ik toch vele malen liever het origineel.

‘Falling Home’ is dan ook een album met twee gezichten. De helft van de nummers overleeft de akoestische striptease met verve, maar de andere helft mist toch de pit die Pain of Salvation versterkt wel heeft. Daarnaast wil de frivoliteit die de band en met name bandleider Daniel Gildenlöw zich op dit album veroorloven (gekke stemmetjes en andere strapatsen) nog wel eens wat irritatie opwekken. Een krappe voldoende derhalve. En dat is jammer, want Pain of Salvation kan vele malen beter.

 

Pain of Salvation slaat plank regelmatig mis op 'Falling Home'
Waardering60%
60%Totale score