Als we de geruchtenmolen mogen geloven, is de iconische hardcore punkband Refused weer bij elkaar. Sterker nog: de Zweden zouden zelfs bezig zijn aan een nieuwe plaat, die in 2015 moet verschijnen.

Twee weken geleden verscheen er op de officiële Facebookpagina van Refused een emotioneel bericht van gitarist Jon Brännström, waarin hij aangaf dat hij al in 2013 uit de band was gezet. Zijn woorden veroorzaakten verwarring, want voor zover iedereen wist was Refused eind 2012, na hun eenmalige reünietour, voorgoed uit elkaar gegaan. Brännström suggereerde met zijn post dat Refused op het moment van schrijven een actieve band was, en dit idee werd alleen maar sterker toen de overgebleven leden van Refused reageerden met de boodschap dat Brännström toentertijd uit de band was gezet omdat hij “niet dezelfde passie” had voor de band als zij.

Hier bleef het niet bij, want onlangs plaatste …And You Will Know Us By The Trail Of Dead-bassist Autry Fulbright een (inmiddels weer verwijderde) foto van Refused’s frontman Dennis Lyxzén op Instagram met als beschrijving:

 “in austria tonight for the ahoi pop festival weekend along with st. vincent and this guy’s band invsn which he’s been doing between finishing vocals for the new refused album that’s coming out next year”

Refused bracht in 1998 hun laatste plaat uit, The Shape of Punk to Come, en ging datzelfde jaar nog uit elkaar. The Shape of Punk to Come groeide sindsdien uit tot een klassieker die elke liefhebber van punk en hardcore op z’n minst gehoord heeft. In 2012 beleefde Refused een succesvolle eenmalige reünie, naar eigen zeggen om hun laatste album nog de aandacht te geven die het eind jaren ’90 nooit gekregen heeft. Bovendien gaf Refused aan dat de boodschap van The Shape of Punk to Come weer relevant was geworden: hun toenemende frustratie over de maatschappij waarin we leven deed ze weer verlangen naar het spelen van hun agressieve, maar intelligente nummers. In 2012 was Refused te zien op onder andere Groezrock, Rock Am Ring, Pukkelpop en in de Tilburgse 013, maar zwoer daarna weer ‘fucking dead’ te zijn.

Nu wijst toch alles erop dat Refused nog niet klaar is, en zich zelfs zal opmaken voor een comeback. Wat vinden jullie hiervan? Kijken jullie uit naar een mogelijke terugkeer van Refused, of kunnen ze maar beter fucking dead blijven? Laat het ons weten!