Voor de progliefhebbers onder ons is Riverside een goede bekende. De Poolse band timmert immers al een aantal jaar behoorlijk succesvol aan de weg. Wat veel mensen echter niet weten, is dat frontman Mariusz Duda er al een tijdje een stiekeme liefde op nahoudt. Een tijdje al? Ja, want ‘Walking on a Flashlight Beam’ is alweer het vierde album van stiekeme liefde Lunatic Soul. Duda, die bij Riverside de bas en de zang voor zijn rekening neemt, speelde op dit album alle instrumenten zelf in. Alleen voor de drums werd hulp ingeroepen van Wawrzyniec Dramowicz (Destruction, Indukti).

Met Lunatic Soul trekt Duda een stuk minder hard van leer als met Riverside. We horen op ‘Walking on a Flashlight Beam’ bijvoorbeeld heel wat ambient passages. Ook de zang van Duda is op dit album redelijk ingetogen. Het vergt dan ook enig doorzettingsvermogen van de luisteraar, meer als bij Riverside, om de nummers te kunnen doorgronden en op waarde te leren schatten. Zo duurt het bijvoorbeeld even voordat plaatopener ‘Shutting out the Sun’ op gang komt en bestaat een nummer als ‘The Fear Within’ slechts uit ambient passages, wat onderkoelde beats en een akoestische gitaar. Een nummer als ‘Gutter’ (luister naar dat fenomenale baswerk) en het 12 minuten durende prijsnummer ‘Pygmalion’s Ladder’ schurken dan weer wat dichter tegen het Riverside geluid aan.

‘Walking on a Flashlight Beam’ is geen gemakkelijke plaat geworden. Ook hier heeft het album ettelijke draaibeurten nodig gehad voordat het kwartje viel. Voor de doorzetters onder ons heeft het album echter meer dan genoeg te bieden en ‘Walking on a Flashlight Beam’ staat dan ook garant voor de nodige uren luisterplezier.

 

'Walking on a Flashlight Beam' van Lunatic Soul heeft tijd nodig
Waardering80%
80%Totale score