Bij ons op de redactie is het begin van het jaar altijd een feest. Iedereen kijkt naar de releases die er komend jaar aan zitten te komen en er wordt dan ook flink gediscussieerd over wat de beste release van het jaar zal worden. Dit jaar hebben we een aantal releases voor jullie bij elkaar gepakt, waarvan wij denken dat het de meest spraakmakende albums worden. In deze derde en laatste post kan je onder andere Torch, Twenty One Pilots en Deafheaven

Devil You Know – T.B.A.
Na zijn vertrek uit Killswitch Engage bleef het lange tijd stil rond Howard Jones. Zonde, want dat hij een geweldig vocalist is staat buiten kijf. Gelukkig liet hij in 2014 weer van zich horen met zijn nieuwe band Devil You Know. Jones’ omringde zich met een stel supermuzikanten. De samenwerking met (oud-)leden van bands als Bleeding Through, Fear Factory en All Shall Perish resulteerde in metalmeesterwerk ‘The Beauty Of Destruction’. Al gruntend, croonend en schreeuwend bewees Jones opnieuw dat hij een van de beste metalzangers van zijn generatie is. Hij heeft de smaak te pakken en wil dit jaar opnieuw de studio in. Als die plaat net zo divers en spannend wordt als het debuut belooft dat veel goeds!

Tip van Frank van de Ven


Torche – Restarter
In 2012 ging het in de stonerrockwereld maar over één ding: Harmonicraft van de Floridase band Torche. Het album werd met open armen ontvangen en kon rekenen op hoge noteringen in menig jaarlijstje. Of opvolger Restarter dat ook teweeg zal brengen, moet nog blijken. Wat we wel weten: Torche gaat na het Floor-uitstapje van vorig jaar weer iets terug naar de (Self-titled / Meanderthal) roots en dat zal ongetwijfeld een erg interessant album opleveren.

Tip van Haiko Peters


Madeon – Adventure
In de dancewereld is er maar één echt grote release gepland voor komend jaar en dat is de nieuwe van The Prodigy. Under the Radar komt er toch weer het nodige interessants uit, zoals de debuutplaat van de Franse producer Madeon. Drie jaar gelegen rees de ster van de jonge Franse DJ (1994) uit het niets, dankzij uitstekende singles Icarus, Finale en The City. Daarnaast worden zijn livekwaliteiten geloofd, met name omdat hij zijn sets ter plekke in elkaar zet met behulp van allerlei ingewikkelde apparaten. Helaas hebben we die liveshow nog niet veel kunnen bewonderen, en kwam er van producties de laatste jaren ook niet veel. In de afgelopen drie jaar waren er slechts spaarzaam shows (slechts twee daglichtshows in Nederland) en een enkele single. Nu komt dan eindelijk het album waar het muzikale deel van de EDM-wereld al drie jaar op zit te wachten. Nieuw wonderkind of volgende teleurstelling? We weten het in April!

Tip van Camiel van Houdt


Deafheaven – T.B.A.
Sunbather was één van de voornaamste albums van 2013. Het mixte shoegaze, black-metal en post-hardcore op een puike manier en liet de wereld zien dat er nog absoluut leven zit in het vaak verguisde black-metalgenre. De combinatie van loeiende gitaar en blastbeats met de persoonlijke teksten van zanger George Clarke werkt wonderwel. Het zou ons dan ook weinig verbazen als Sunbather over een aantal decennia wordt gezien als één van de beste platen van de eeuw. Tussentijdse single From The Kettle onto the Coil klinkt alvast veelbelovend. Het shoegazende middenstuk is adembenemend, zoals nummers als Dream House, Vertigo en The Pecan Tree van Sunbather dat ook waren. Het doet CounterCulture reikhalzend uitkijken naar waar Deafheaven dit jaar mee zal komen.

Tip van Lars Velthuis

No Devotion – T.B.A.
No Devotion is een Welsh-Amerikaanse rockband die bestaat uit ex-leden van Lostprophets en Thursday: vijf getalenteerde muzikanten die al een flinke carrière achter de rug hebben. Hun fans zullen ze dan ook voornamelijk van deze bands kennen, maar No Devotion belooft in muzikaal opzicht toch een iets andere richting in te gaan. Singles ‘Stay’ en ‘10,000 Summers’ laten een geluid horen dat riekt naar invloeden van bijvoorbeeld Joy Division. Het klinkt allemaal erg veelbelovend, dus is het alleen maar goed nieuws dat de band momenteel bezig is met de opnames van hun debuutplaat, die naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog uit zal komen.

Tip van Jessica de Rooij


The Gentle Storm – The Diary
Een zeer interessante release voor 2015 is ongetwijfeld deze samenwerking tussen zangeres Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering) en muzikaal meesterbrein Arjen Lucassen (Ayreon). The Diary is bovendien opgenomen met een keur aan Nederlandse topmuzikanten (oa. Ed Warby (Ayreon, ex-Gorefest) en Joost van den Broek (Star One, After Forever)). The Diary staat gepland voor het voorjaar 2015 en staat boordelvol metal, prog gecomnineerd met lichte folk invloeden.

Tip van Reno van der Looij


Twenty One Pilots – T.B.A.
Het inmiddels twee jaar oude album Vessel was een onverwacht groot succes voor de band Twenty One Pilots. Nederland lijkt de band echt te ontdekken na Lowlands en Pinkpop optredens en de band heeft hier dan ook een groot succes. In november verkocht de band met gemak Paradiso uit, en gaf daar een show van jewelste. De band heeft aangekondigd dat ze met de opvolger van Vessel bezig zijn, waar een hoop van verwacht wordt op de redactie. Zeker een release die niet gemist mag worden dit jaar!

Tip van Jos Berbee