Het is volle bak in de Heineken Music Hall. Sterker nog, de zaal zit vanavond aan z’n maximale capaciteit. Ruim 5000 man zijn er dus afgekomen op het Zuid-Afrikaanse hiphoptrio Die Antwoord. DJ Hi-Tek, Ninja en Yolandi Vi$$er gelden samen als een ware livesensatie en hebben met name afgelopen zomer menig festivalweide op z’n kop gezet. Hoog tijd dus om deze productie ook in de zalen uit te testen, en na een aantal clubshows in het verleden is groep nu groot genoeg voor de concerthal in de Amsterdamse Bijlmer.

Wie wel eens een videoclip van Die Antwoord heeft gezien, zal het erover eens zijn dat de heren en dame een sterke artistieke visie hebben die heel eigenzinnig is, maar ook uiterst bizar. Dit vertaalt zich ook in de visuals van hun liveshow. Met een indrukwekkendelichtshow, een groot scherm met goed in elkaar gezette filmpjes, een podium met met allerlei klimmogelijkheden, twee uitzinnige dansers en zelfs een gigantische opblaaspop met een minstens zo gigantisch geslachtsdeel: Die Antwoord trekt werkelijk alles uit de kast als het om show gaat. Met name Ninja en Yolandi zijn minstens zo interessant om te zien. Beide voldoen niet bepaald aan de klassieke schoonheidsidealen, maar worden door hun fans op handen gedragen. Meerdere wisselingen van outfit (waarbij ze beide over het algemeen steeds minder aan hebben) geven extra invulling aan de toch al opvallende podiumpresentatie.

Gelukkig doet dat niet af aan de liveprestaties van de groep. Toegegeven: met name de zang van Vi$$er krijgt duidelijk op z’n minst wat hulp van van tevoren opgenomen vocalen. Maar de raps zijn strak, en over de tomeloze energie van haar en Ninja valt niet te twisten. De groep knalt er lekker in met ‘Fok Julle Naaiers’ en ‘Wat Kyk Jy?’ en weet vervolgens, met ogenschijnlijk gemak, de sfeer er goed in te houden. Voorin de zaal staat een grote groep enthousiastelingen: er wordt flink wat gedanst en gesprongen. Het is daarbij opvallend dat het toegestroomde publiek werkelijk niet over één kam te scheren is: van 14-jarige pubers tot hipsterachtige twenty-somethings en ook de ouders van deze generaties zijn in de zaal te vinden, en lijken het ook allemaal uitstekend naar hun zin te hebben. En dat terwijl Die Antwoord een behoorlijk eigentijds geluid produceert dat zich misschien nog het best laat omschrijven als een mix van experimentele pop, hiphop, electro, rave en house.

Die Antwoord raast behoorlijk snel door de setlist heen en maakt daarbij buiten de nummers om vrij weinig contact met het publiek: alles aan het optreden is namelijk tot in de puntjes verzorgd, en bovendien dwingt het trio dusdanig veel respect af dat een slijmpraatje over hoe fantastisch Nederland wel niet is, eigenlijk helemaal niet nodig is. Naarmate de set vordert blijkt dat deze act toch behoorlijk wat hitjes op naam heeft staan: ‘Ugly Boy’, ‘Rich Bitch’, ‘Baby’s On Fire’, ‘I Fink U Freeky’, allemaal komen ze voorbij en het publiek vindt dat meer dan prima. Wanneer Ninja tijdens de onvermijdelijke afsluiter ‘Enter The Ninja’ het publiek in duikt is het feest compleet.

Die Antwoord zal voor niet iedereen geschikt zijn, maar dat de drie uit Kaapstad echte artiesten zijn staat buiten kijf. De innovatie, creativiteit en energie die zij in hun liveoptredens stoppen is nog altijd erg indrukwekkend. “Amsterdam, be happy!” roept Vi$$er aan het eind van het concert. Dat moet na vanavond geen probleem zijn.