U bent Grapevine alleen op zondagavond gewend? Dan hebben wij vandaag een verrassing voor u! Omdat we in de eerste helft van deze week overspoeld werden met namenlijstjes voor onze grote festivals besloten we je deze week eens op woensdagavond te updaten van de belangrijkste ontwikkelingen in festivalland. In deze Grapevine vatten we alle programmaupdates nog eens voor je samen en besteden we aandacht aan wat spannende geruchten.

We starten met Rock Werchter. Kort na elkaar maakte de organisatie van het Belgische festival een aantal topnamen bekend. Het indiepopsegment krijgt dankzij voormalig Glastonburyheadliners Noel Gallagher en Kasabian een forse kwaliteitsimpuls. De liefhebber van de wat verfijndere muziek zal de toevoeging van Caribou, Balthazar, Angus & Julia Stone en – ietwat verrassend – Death Cab For Cutie hebben toegejuicht. Tot slot zijn ook popzanger Sam Smith en dancehallpionier Damian Marley dit jaar van de partij. Het affiche van Werchter krijgt dus langzaam vaste vorm, maar om met name de middelste twee dagen uit te verkopen verwachten wij dat er nog wel wat knallers aan zitten te komen. Één en ander kan wel eens deze of volgende week gaan rollen, want organisatie van het festival heeft aangegeven dat nieuwe namen zeer snel volgen.

Meer nieuws uit België, want volgens Dirk Claes, burgemeester van de gemeente Rotselaar, is komend jaar ook een editie van Werchter Botique te verwachten. Het festival zou plaatsvinden op zaterdag 11 juli, een week nadat TW Classic het festivalterrein inneemt. Wie er op het festival te zien zal zijn is niet bekend, maar met name Coldplay lijkt een goede kans te maken op een plekje bovenaan op de affiche van dit eendagsfestival.

Niet alleen Werchter deed deze week aan klantenbinding, maar ook Pinkpop kwam de afgelopen dagen volop in het nieuws. Op de verjaardag van Jan Smeets maakte de DJ de komst van Pharrell Williams en Oscar and The Wolf bekend, en via een boeker lekte daarnaast uit dat de Amerikaanse grungerockers van Faith No More naar Landgraaf uit. De rest van de line-up zal waarschijnlijk worden bewaard voor de jaarlijkse perspresentatie, die 25 februari is gepland.

Binnen het festivallandschap valt de laatste jaren op dat ook North Sea Jazz zich steeds meer gaat toeleggen op grote pop- en rocknamen. De line-up van het Rotterdamse festival is zeker niet alleen meer interessant voor fans van jazz en wereldmuziek, maar ook op het gebied van R&B, blues en hiphop is het affiche van North Sea Jazz al jaren zeer relevant. Nadat eerder Lady Gaga & Tony Bennet voor het festival werden bekendgemaakt, volgden deze week onder andere Paolo Nutini, Beth Hart, Alabama Shakes, Laura Mvula, Lionel Richie, Hozier en Alabama Shakes. Omdat North Sea Jazz en andere, reguliere festivals bijna nooit namen delen kunnen we ervan uitgaan dat die acts niet op andere Nederlandse festivals te zien gaan zijn.

Voor wie nog twijfelde tussen de voor- en nazomer maakte Lowlands de beslissing extra moeilijk. Het festival was er dit jaar vroeg bij met het eerste pak namen. Het festival lijkt zich te jaar te profileren op zowel dance als indie en scoort met zowel grote namen als nieuwe talenten. The Chemical Brothers, Major Lazer, Ben Howard, Passenger, Bastille, Caribou, Django Django, Bear’s Den, Jose Gonzalez, Alestorm, Four Tet, Marcel Dettmann, Enter Shikari, MØ, The District, Shovels & Rope en Mighty Oaks is in onze ogen een meer dan degelijke start van een ongetwijfeld weer bijzonder leuk affiche.

Tot slot haalden ook een aantal kleinere festivals mooie boekingen binnen. Zo kwam het Haagse Night At The Park vandaag met de in de jaren ’80 ontzettend populaire band Duran Duran, die naast De Dijk en UB40 de avond vóór Parkpop in het Zuiderpark te bewonderen zijn. De punkers van Groezrock werden getrakteerd op negen onbekendere namen; Raised Fist, Diesel Boy, Knapsack, Frnkiero And The Cellabration, Obliterations, F.O.D., The Deaf, Call It Off en Under The Influence. En op de valreep maakte Bospop (Weert) nog de komst van ZZ Top, Anastacia, Fish, Band of Friend, Layla Zoe, Dream Theater (foto), Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra, Anathema, Danko Jones, Thunder The London Souls en Dizzy Mizz Lizz bekend.

U mist in dit rijtje een festival? Wij ook! De organisatie van Best Kept Secret doet haar naam eer aan en houdt de lippen tot nu toe stijf op elkaar. Nog altijd is er geen enkele naam bekend voor het grote festival in Hilvarenbeek. Het is daarnaast ook onbekend wanneer men van plan is om wél te starten met het bekendmaken van de namen. Het zou natuurlijk kunnen dat het festival nog in onderhandeling is met een paar grote namen, maar hoe langer het duurt, des te meer het erop begint te lijken dat er sprake is van een bewuste strategie, waarbij het festival op een bepaald moment haar bijna complete complete lineup gaat bekendmaken. Wordt ongetwijfeld vervolgt.

Naast deze waslijst aan bevestigingen sluiten wij af met wat buitenlandse geruchten. Allereerst Sonár, een Spaans festival dat gaat plaatsvinden in hetzelfde weekend als Rock Werchter en Best Kept Secret. Op het affiche van dat festival vinden we een aantal in onze ogen interessante festivalnamen uit de alternatieve sector, waaronder Skrillex, Duran Duran, Flying Lotus, Laurant Garnier, Siriusmodeselektor, Die Antwoord en JamieXX. Veel eerder, op 1 en 2 mei, zal het SOS festival in Spanje worden georganiseerd. Op hun affiche zagen we tot onze verbazing The National prijken, die nog geen Europese data bekend hadden gemaakt. Naast de licht depressieve Britten zijn ook Temples, Years & Years, The Vaccines en de DJ-set van 2manyDJ’s kanshebbers voor onze festivals. Years & Years, misschien wel dé hype van het moment, is ook te zien op Northside, een zusterfestival van Best Kept Secret. Zij voegden ook Death Cab For Cutie en Placebo deze week toe aan hun programma.

We sluiten af met een aantal out-of-the-box namen. Het British Summer Time Festival (BST) heeft vandaag de lineup van haar zondag bekendgemaakt. Kylie Minogue is daar de verrassende headliner. Ook Grace Jones en Chic zijn die dag in Londen te bewonderen. Voor datzelfde weekend komt ook het Spaanse Benacassim met een mooi lijstje. Op dat festival staan onder meer Public Enemy, Portishead en The Prodigy. Al die acts lijken kansrijk te zijn voor de voorzomerfestivals. In de nazomer maakte tot slot End of the Road (Engeland) een lijst namen bekend. Wij denken dat menig Lowlandsganger best blij wordt van Sufjan Stevens, Tame Impala, The War On Drugs en Future Islands, die allemaal in Engeland hun opwachting maken in september. Met name Sufjan Stevens speelt bijna nooit op festivals en zou de lineup van bijvoorbeeld Lowlands extra cachet kunnen geven.

Met die stortbak aan informatie sluiten we deze extra Grapevine af. Ook komende week volgen we de boekingen weer op de voet, en we melden ons zondag natuurlijk weer voor een reguliere Grapevine!

Over de auteur

Camiel
Reviewer #Rock

Liefhebber van verschillende soorten muziek. Voornamelijk rock, maar ook indie, hiphop en UK-beats liggen in het straatje. Daarnaast festivalwatcher en enorme Bruce Springsteenfan.

Gerelateerde berichten