Goede voornemens? Ik zeg: ‘Laten we 2015 eens avontuurlijk beginnen.’ En wel met ‘Dust Songs’, het nieuwe album van het Australische Terminal Sound System. Album nummer elf alweer! Deze Australiërs resideren al enige tijd op het Duitse Denovali label. Dit label staat al jaren garant voor mooie avontuurlijke muziek. Ook het nieuwe album van Terminal Sound System mag er weer zijn.  ‘Dust Songs’ biedt namelijk een overheerlijke mengelmoes aan industrial, shoegaze, post-rock, elktronica, dubstep en een klein snufje doom.

Het album begint nog wat onwennig met intro ‘Deep Black Static’, een minuut lang statische ruis en beats die halverwege wordt onderbroken door wat akoestische gitaaraanslagen. Ook op het daaropvolgende ‘By the Meadow’ horen we deze statische ruis meerdere malen terug. Deze ruis verdwijnt dan ook weer net zo snel als ze gekomen is. Dit recept, wat een soort stop and motion gevoel bewerkstelligt, horen we op het gehele album terug. Dit zorgt ervoor dat de muziek enigszins ‘unheimisch’ aanvoelt. Luister bijvoorbeeld maar eens naar bijna volledig instrumentale ‘Silver Minds’, het wonderschone ‘Keepers’ en het wat zwaardere ‘Shadows’.

‘Dust Songs’ is dan ook geen album dat je direct bij de kladden grijpt. De muziek die Terminal Sound System maakt is niet alledaags, maar werkt eerder bevreemdend en dat heeft tijd nodig. Degenen die echter geduld hebben en zich de moeite nemen om dit album aan enkele grondige luisterbeurten te onderwerpen, zullen rijkelijk worden beloond.

 

Terminal Sound System zoekt met 'Dust Songs' het avontuur op
waardering82%
82%Totale score