Het is alweer drie jaar geleden sinds Enter Shikari hun laatste album A Flash Flood of Colour uitbracht. Deze plaat werd zeer goed ontvangen door fans en critici, en zorgde ervoor dat de band weer alle uithoeken van de wereld kon bezoeken voor een optreden. Tussendoor werden nog wat non-albumsingletjes uitgebracht om het publiek tevreden te houden tot aan de release van studioalbum nummer vier: The Mindsweep. Deze zal in Europa officieel uitkomen op 19 januari, maar wie niet langer kan wachten heeft geluk: er is een exclusieve albumstream op Spotify!

Al gauw wordt duidelijk dat de heren van Enter Shikari hun politieke intenties voortzetten op deze plaat. In opener ‘The Appeal & The Mindsweep I’ richt zanger Rou Reynolds zich niet alleen op de volgens hem falende overheidsinstanties, maar ook op degenen die hun stem moeten vinden in de strijd tegen een oneerlijk verdeelde samenleving; Reynolds spuwt lyrics als “this fight is for human kind” en “you are not alone”. De track wordt steeds agressiever naarmate de tijd verstrijkt – iets wat doet denken aan de opener op A Flash Flood of Colour: ‘System…Meltdown’.

‘The One True Colour’ opent minstens zo heftig, maar de afwisseling van Reynolds’ screams met de clean vocals van gitarist Rory Clewlow en bassist Chris Batten zorgt voor een prettige balans. De band gaf van tevoren aan meer te experimenteren met verschillende genres, maar in feite is dat niets nieuws voor Enter Shikari. Zij hebben er namelijk altijd al om bekend gestaan de meest uiteenlopende muziekstijlen aan elkaar te rijgen en door elkaar heen te mixen. Zo klinkt ‘The Last Garrison’ bijzonder melodieus, poppy en catchy. Het is dus weinig verrassend dat dit nummer op single werd uitgebracht en ook in Nederland aardig wat airplay krijgt op de radio. Op tweede single ‘Anaesthetist’ horen we echter meer invloeden uit de metalscene, wat vooral wordt benadrukt door de verwoestende drumpartijen van Rob Rolfe.

‘Never Let Go of the Microscope’ kabbelt dan weer vrij rustig voort en zal voor de tere zieltjes misschien nog het best te behappen zijn. Het zijn voornamelijk de lyrics die het nummer toch een twist geven: Reynolds refereert hier aan theorieën van Socrates, zijn ideeën van emancipatie, de veranderende maatschappij en de daarmee veranderende mens. Het idee dat Reynolds “will never let go of the microscope” toont aan dat hij nog lang niet klaar is met het bekritiseren van met name de westerse samenleving. En dan zijn we nog maar halverwege The Mindsweep.

Hoewel de boodschap van Enter Shikari vrij eenduidig is, wordt het album nergens saai. Rustigere nummers worden afgewisseld met harder werk. De hyperactiviteit van debuutplaat Take To The Skies is er inmiddels wel af (al is op ‘The Appeal & The Mindsweep II’ wel een kleine ode aan ‘Sorry, You’re Not A Winner’ te horen), maar iedere track biedt genoeg twists en turns om interessant te blijven. Een leuk hoogtepuntje is absoluut ‘There’s A Price On Your Head’: Reynolds’ snelle raps en tergende screams in combinatie met de snelle gitaarriffjes doen sterk denken aan System Of A Down, maar de elektronische ondertonen bevestigen dat het toch echt om het experimentele viertal uit St. Albans, Hertfordshire gaat.

Het is jammer dat ‘Slipshod’ niet op het album terug te vinden is, aangezien dit nummer live erg goed tot z’n recht komt en ook goed in de smaak viel bij fans; wanneer je goed naar de tekst luistert, zou je kunnen concluderen dat ‘Slipshod’ een soort vervolg zou kunnen zijn op ‘The Jester’ uit 2009. Toch zorgt dit er niet voor dat The Mindsweep een incomplete plaat is. Integendeel: 2015 is nog maar net begonnen, maar The Mindsweep is nu al een kandidaat voor de jaarlijsten. Enter Shikari experimenteert erop los, maar weet de plaat toch tot een interessant geheel te maken. Op elke track ontdek je weer een nieuwe kwaliteit van de Britten, maar ze blijven wel trouw aan zichzelf. En dat is op z’n minst bewonderenswaardig te noemen.

Ben je benieuwd hoe Enter Shikari live klinkt? Hier vind je het verslag van hun recente optreden in de Amsterdamse Melkweg. Bovendien zal de band dit jaar nog veel touren en is daarbij onder andere te zien op Jera On Air!

'The Mindsweep' van Enter Shikari is nu al een kandidaat voor de jaarlijsten
WAARDERING90%
90%Totale score

Over de auteur

Jessica de Rooij
Recensent #ROCK

Groot liefhebber van allerlei muziekstijlen, waarbij vooral rock, (pop)punk en hardcore tot de favoriete genres behoren. In het dagelijks leven werk ik, woon ik in Utrecht, en ga ik zoveel mogelijk concerten en festivals af!

Gerelateerde berichten