Bibelot begon het weekend met een ‘feestje’ dankzij rappers Bokoesam en Ronnie Flex. De twee zijn goede vrienden en sinds beide talenten een State Award wonnen in 2012, werken ze hard aan hun toekomst. Ronnie werd Rookie van het Jaar en Bokoesam mocht de 101 Barz Award in ontvangst nemen. Met name de ster van Ronnie is rijzende. Rondom Bokoesam bleef het wat stil maar hij mag zich dan ook een gelukkige vader noemen. Vorig jaar leverde de Amsterdammer zijn eerste EP Nog Nooit Meegemaakt terwijl de Rotterdammer eindelijk zijn debuutalbum De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij uitbracht. In het teken van die plaat werd de Power Stage vrijdag omgedoopt tot het Allermooiste Feestje van Dordrecht.

Tekst: Lodewijk Hoebens |  Foto’s: Sandraakjespics

Bokoesam en Ronnie Flex zijn vorige week terug gekomen uit Schiermonnikoog. Daar hebben ze, dankzij hun hiphoplabel TopNotch, met andere talentvolle rappers en producers, onder de naam New Wave tien dagen samengewerkt aan nieuw materiaal. Een perfecte voorbereiding voor de eerste headlinetour van Ronnie met zijn Lefensmannen. Bokoesam verzorgt de support, maar ook hij staat niet alleen op het podium. De halfvolle zaal is echter nog niet volledig in dansmodus. Dat kan te maken hebben met de rustige flow tijdens ‘Hoe het voelt’ of de rake bassline van single ‘10 Kleine Meisjes’ maar het tempo zal snel omhoog gaan.

‘’Ben een beetje moe, maar I got this… Hebben jullie zin in een feestje?’’ vraagt Bokoesam.  Tijdens ‘A No Kan Yere’ zorgt de drop alvast voor de nodige Surinaamse impulsen. ‘’Goed goed, wel goed, niet goed, ook goed, wel goed, goed wel, andersom ook goed.’’ Het jeugdige publiek blijft springen als rapper Lito met een dikke joint komt aanlopen voor de coffeeshophit ‘Loud’. ‘’Gaan we smoken, gaan we slopen?’’, klinkt het, wanneer vervolgens de joint wordt gedeeld met de voorste rij. ‘’Je denkt ik ben safe? Ik hoor je bent safe? Nou nee, want de 21 jarige meldt dat iedereen die niet wil springen beter weg kan gaan. Een gewaarschuwd mens is er twee waard. Uiteindelijk zijn het de zware beats die de enthousiaste zaal in beweging brengt. Voor het laatste nummer komt de achterban mee feesten, wat leid tot een rommelig maar entertainend slot. Opdracht volbracht, Bibelot lijkt klaar voor Ronnie.

flexzw-2

Vorig jaar was Ronnie Flex nog het voorprogramma van Yellow Claw in Bibelot. Dankzij hen, en Mr. Polska niet te vergeten, weet Ronnie in 2012 furore te maken met Allermooiste Feestje en Nooit Meer Slapen. Perfect passend bij het album De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij. Het is pas tien uur als YouTube knallers ‘Krokobil’ en ‘Oeh Na Na’ door de speakers klinkt. De dj heeft er zin in en bespeelt het publiek. Ronnie’s DJ, Monica Geuze, lost hem af maar kan de zaal niet aan het dansen houden.

Nee, het is wachten op de Capellenaar. Gelukkig verschijnt Ronnie al snel on stage en wil eigenlijk zo snel mogelijk een feestje bouwen. Kalm begint hij met nieuw werk ‘Ramp’ en ‘Regen in de Tuin’, dat net als veel van zijn songs gaat over meisjes. ‘’Moeilijk om rustige muziek te performen, al maak ik het graag’’, beaamt de 22 jarige rapper. Technische problemen zorgen echter voor een valse start. Wanneer de Trap beats inslaan tijdens ‘Spaarpot’, komt de zaal voor een eerste keer los.

Dankzij de Mr. Polska drieslag ‘Soldaatje’, ‘Zusje’ en ‘Ravotten’, met de inmiddels bekende beukende bleeps van producer Boaz van de Beats, staat de hele tent binnen no time in rep en roer. ‘’Ik was de artiest, vanaf nu, alles los’’, stelt Ronnie die zijn afgezakte broek optrekt na het springen. De ene na de andere hit volgt elkaar op. Natuurlijk mag huidige single ‘Ik Wil Het Hebben’ niet ontbreken. Uiteraard gaat de track opnieuw over een meisje, en krijgen we die atypische teksten van Ronnie. Vanavond geen Gers Pardoel, maar hypeman Cartiez voert zijn rol perfect uit. Brostep, synthpop, grime en onvervalste gabber uitspattingen van ‘Tankstation’ tot ‘Allermooiste Feestje’ doen met verve het werk. Publiek gaat van links naar rechts waarna een grote ‘kring’ ontstaat en de menigte flink begint te moshen op de volgende drop.

flexzw-14

De Lefensmannen komen mee feesten maar Ronnie blijft het centrum van de aandacht en geeft andermaal aan hoe dankbaar hij is voor deze tour. ‘’Ik kom van de straat en nu sta ik hier met mijn eigen tour!’’ Drie meisjes van boven de 18 mogen tussen de mannen on stage een sensueel dansje wagen in ruil voor een album. ‘’Het is aan!’’ Zangeres Sade Adu begeeft zich met haar soulvolle zangstem wat meer op de voorgrond. Een kleine 20 man maken ondertussen het podium onveilig. Önder aka Murda Turk komt langs voor zijn zomerse straathit ‘Dat Doen We Niet Meer’ waarop ook Ronnie en Cartiez een bijdrage leveren.

Zelfs baas Boaz komt het podium op, wanneer Ronnie het heeft over b-kantje ‘In een Jet’. ‘’Deze track werd het meeste gehaat maar ik gebruik hem als afsluiter want iedereen gaat er zo hard op!’’ De rapper sneuvelt bijna tussen al zijn springende vrienden. ‘’Sta achter me, ik moet leunen!’’ Even later springt hij het publiek in. Zonder schoenen dat wel. ‘’Na alle heisa komen de mannen nog een keer terug om een laatste keer los te gaan. Op het podium wel te verstaan, als het aan Ronnie ligt wil hij nooit meer slapen.

flexzwflexzw-2 flexzw-12flexzw-6flexzw-9flexzw-13flexzw-15flexzw-14flexzw-8flexzw-18flexzw-22flexzw-10flexzw-17flexzw-21flexzw-20 flexzw-23