De lente breekt aan, en concerttechnisch betekent dat altijd dat er een aantal mooie avonden op je staan te wachten. Net vóór de festivalzomer kun je jouw favoriete artiest en maand en april vaak in mooie, kleine zalen zien. Wij tippen maandelijks de beste concerten voor je. Dit zijn de concerten die je in maart echt niet mag missen!

PARADISO (AMSTERDAM)

Carl Barat And The Jackals (2 maart)

Carl Barat ken je waarschijnlijk vooral van zijn prestaties bij The Libertines – die werken overigens aan een nieuw album – maar hij maakt deze winter ook fuore met zijn soloproject. Het debuutalbum van de groep (Let it Reign) is precies zo snijdig en puntig als je het van de Libertinesbegeester zou hopen, maar combineert dat met de voorliefde voor de wat overzichtelijkere Britpop die we kennen. Live combineert hij dat met het beste van The Libertines en The Dirty Pretty Things. En dat alles in de zeer overzichtelijke Bitterzoet. Moet u als Britpopfan dus zeker bij zijn!

D’Angelo (2-3 maart, ook 4 maart in Tivoli)

Het meestbesproken concert van de maand komt ongetwijfeld van soulsuperster D’Angelo. De Amerikaanse legende staat weer middenin de aandacht na een geweldige nieuwe plaat, en neemt voor zijn liveshow een fantastische band uit. Één probleem: de concerten van D’Angelo zijn allemaal stijf uitverkocht. Als u gaat wensen we u echter veel plezier!

Fiction Plane (19 maart)

Fiction Plane was ooit alleen maar het bandje van de zoon van Sting, maar heeft met een aantal aardige platen inmiddels bewezen een van de beste easy listenrockgroepen van het moment te zijn. Met name het debuutalbum kon ons erg bekoren. De wat intiemere Tolhuistuin is misschien wel de beste plek om dát te tonen aan het Nederlandse publiek. Prima voor een avondje conventioneel rocken.

Underworld (24-25 maart)

Het één na meesbesproken concert van de maand komt ongetwijfeld van dancegrootheid Underworld. Voor het eerst spelen zij integraal hun beste plaat dubnobasswithmyheadman. U kent deze plaat nog niet? Ren naar de dichtstbijzijnde platenzaak, zet een koptelefoon op en laat u meevoeren met hét meest invloedrijke danceproject van de laatste twintig jaar. U wilde daarna direct doorrennen naar Paradiso om kaarten te kopen voor dit concert? Helaas, uitverkocht! Het goede nieuws? Er zijn nog wel kaarten voor het concert op STRP (27-3). Ook die gaan hard, dus wees er snel bij!

Chuck Ragan (26 maart)

Chuck Ragan noemt zichzelf graag Punktroubadour, wij vinden hem meer een getroubleerde versie van Bruce Springsteen. Als twintig jaar werkt hij zich drie slagen in de rondte in één lange poging om door te breken, maar nooit komt de carrière van deze singer-songwriter écht van de grond. In de Tolhuistuin (Paradiso) doet hij weer een poging om het Nederlandse publiek te overtuigen van zijn kunde. Met zijn kwaliteit, lijkt uw welbevinden slechts een kwestie van tijd. Mustsee!

MELKWEG (AMSTERDAM)

José Gonzales (9 maart)

Liefst zeven jaar moesten we wachten op de opvolger van de fantastische tweede plaat van Zweedse laidbackspecialist José Gonzalez. Nu is hij terug, en hij lijkt de minimalrage niet gemist te hebben. De singer-songwriter lazyness die wij al van hem kenden is nu terug, maar dan gemixt met heerlijke, lome beats. Het album dat daaruit voortkwam heet Vestiges & Claws en is zeer de moeite waard. Live is José vaak nog veel meer op zijn gemak. U ook, als u uzelf laat meevoeren in de wave van Gonzelez. Wij beloven u, dat is beter dan mediteren.

Buzzcocks (12 maart)

Never mind the Sex Pistols, here are the Buzzcocks. Moeten we meer zeggen? Wij denken van niet. Toch een paar steekwoorden? Punk, legendarisch, invloedrijk, intens, Orgasm Addict. Zo’n band die u zonder twijfel ooit gezien moet hebben.

Danko Jones (21 maart)

Wij van CounterCulture zijn het meestal niet eens over goeie bands. Er is echter één band die bij bijna al onze redacteuren de handen wel op elkaar krijgt, en dat is Danko Jones. De powerrockers uit Canada heeft de laatste jaren ieder podium in Nederland wel gehad, heeft op ieder festival wel gespeeld, maar blijft op zijn aller intenst wanneer spelend in een kleine zaal. De oude zaal van de Melkweg lijkt dan ook dé plaat om de heren een keer live te zien. Binnenkort komt het nieuwe album Fire Music uit. Naast nummers van die plaat hopen we vooral op de oude krakers. First Date meegallen in een van de mooiste zalen van Nederland; wij verheugen ons er nu al op!

TIVOLIVREDENBRUG (UTRECHT)

Fink (9 maart)

In de categorie chillwave hebben wij twee favoriete artiesten. Beide staan niet bepaald op iedere straathoek, maar beide artiesten staan – opvallend genoeg – op dezelfde avond in Nederland. Want naar José Gonzalez in de Melkweg komt Fink op 9 maart naar Tivoli. De Engelsman maakte fuore met dansproducties, maar wordt meer en meer een singer-songwriter. Zijn laatste wapenfeit in Nederland was een fantastische concertreeks met het Concertgebouworkest, dat hij ook op plaat zou uitbrengen. Vanavond doet hij het zonder orkest. Enthousiast geworden? Helaas is het concert uitverkocht, maar u kunt u nog wel tickets kopen voor het concert dat Fink twee dagen later in Groningen geeft (Oosterpoort).

Noel Gallaghers High Flying Birds (20 maart)

Noel Gallagher kende u natuurlijk van Oasis, maar solo is de man ook goed bezig. Terwijl broerlief onlangs het matige Beady Eye vakkundig om zeep hielp, werkt Gallagher aan zijn nieuwe plaat. De eerste plaat van zijn solocarrière was al erg goed, de tweede – met een bekende psychedelicaband – gooide hij zelf in de prullenbak en kwam niet uit, maar de derde (eigenlijk dus de tweede) is weer uitstekend. Bent u een beetje van de Britpop? Dan moet u hier naartoe!

Tokio Hotel (21 maart)

Wij wilden deze toch even noemen, al was het maar om te zien dat wij niet overal enthousiast over kunnen zijn. Duitsers, poprock, modern wave. De meest gehate band ter wereld. Staat nu in Tivoli. Opvallend opzich? Dan heeft u deze twee feitjes nog niet gehoord. Aanvangstijd? 18:15 (?!?). Prijs? 80 euro. Ja, tachtig. Je zou er maar fan van zijn!

013 (TILBURG)

Morrissey (10 maart)

De zanger van The Smiths schijnt in December op sterven na dood zijn geweest, maar is uit zijn as herrezen. Dus staat hij op 10 maart weer gewoon in Tilburg. In oktober stond hij nog een Tivoli, en dat concert was fantastisch. Als hij dat niveau in 013 evenaart, kunt u maar beter snel een ticket kopen. Geloof ons, het is alle vijfenzestig zuur verdiende euro’s meer dan waard!

Halestorm (18 maart)

013 heeft er een handje van soms zo’n mooie exclusieve acts voor Nederland neer te zetten, dat wij onszelf toch weer in de trein naar Tilburg vinden. Bij Halestorm zal dat weer niet anders zijn. Krachtige rock, modern geluid en een fantastische frontvrouw. Muzikaal ijzersterk en live nog leuk om naar te kijken ook.

DOORNROOSJE (Nijmegen)

The Dandy Warhols (15 maart)

Dankzij reclamehit Bohemian Like You wereldberoemd, maar ook zonder die plaat een ontzettend leuke band om te bezoeken. Albums prima, lekkere singles, een nieuw album dat het luisteren waard is; dat kan alleen maar leuk worden in Nijmegen.

Samba Touré (21 maart)

Malí kent u misschien vooral van de ingewikkelde pogingen tot intelligente uitspraak van meerdere van ’s lands meest invloedrijke politici, maar wij kennen het tegenwoordig zeker ook als bakermat van de best wereldmuziek. Vorig jaar hadden wij vooral een band met Bassekou Kouyate, dit jaar is Samba Touré onze favoriet. Zijn nieuwste album Gandadiko is een absolute aanrader maar de combinatie van westerse muziek en Afrikaanse roots is live grandioos. Daar moet u dus bij zijn.

STADIONSHOWS

Paul Simon & Sting (22 maart)

Eerder deze tips kreeg u Fiction Plane al voorgeschoteld, waarbij de frontman opvallend veel op Sting lijkt, maar de échte Sting staat 22 maart in de Ziggo Dome. In een avondvullend programma spelen kameraden van weleer Paul Simon (die mag je ook Al noemen, trouwens) en Sting samen in de Ziggo Dome. Dat zo’n combinatie van twee ouderen best aardig kan zijn bewezen Bob Dylan en Mark Knopfler iets meer dan een jaar geleden, nu mogen twee anderen het dus proberen. Een tip voor eenieder die een heel jaar zit te wachten tot de top 2000 weer begint.