‘Het Universumpje is een band waar elk zichzelf respecterend mens fan van is.’

Althans dat wil het begeleidend schrijven bij ‘De Grenzen van het Toelaatbare’ ons doen laten geloven. Bij de release van je debuutalbum is dit nogal een boude bewering. Een bewering die natuurlijk met een flinke korrel zout moet worden genomen. Ook wanneer we de bandnaam en de diverse songtitels (zoals bijv. ‘Groene Bananen’, ‘Aanschouw de Huizenhoge Sprinkhaan’ en ‘Verzin zelf maar wat’) in ogenschouw nemen, komen we tot de voorzichtige conclusie dat we deze vier heren niet al te serieus hoeven te nemen. Of toch wel?

Het album ‘De Grenzen van het Toelaatbare’ is in ieder geval niet zo’n typisch grappen en grollen album. Hiervoor zit de muziek veel te goed in elkaar. Neem openingsnummer ‘Groene Bananen’ bijvoorbeeld. Deze klinkt alsof Queens of the Stone Age samen met Spinvis staat te jammen op de groente- en fruitafdeling van de lokale buurtsuper. Een ontzettend lekker en verslavend nummer! En met dit soort nummers staat het hele album vol. Vrijwel elk nummer heeft wel een heerlijke hook en/of een fijn meezingbaar refrein. Naast Queens of the Stone Age en Spinvis zijn ook De Raggende Manne een referentiepunt. Bob Fosko mag zelfs komen opdraven in testosteronrocker ‘Ze Zeggen’.

Naast de heerlijke muziek, mogen we ook de absurdistische teksten niet onvermeld laten. Blof zanger Paskal Jakobsen zal ongetwijfeld likkebaarden bij het horen van teksten als:

‘Ik droomde dat ik naar bed toe ging maar in het echt was ik nog wakker.’ (‘Wakker’)

‘Ik wil meer dan genoeg want minder is te weinig.’ (‘Aanschouw de Huizenhoge Sprinkhaan’)

‘Binnen en buiten is het grijs. Ik wacht tot het bakmeel rijst. Ik probeer een taart te maken van niks.’ (‘Bladerdeeg’)

‘Het is 1 voor de moeite 2 voor de vertoning 3 knikkers en een scheet als beloning. ’ (‘Er knaagt iets aan de Tempelwand’)

Maar waar de teksten van Blof bij ondergetekende vooral ergernis opwekken, daar komt Het Universumpje er glorieus mee weg.

Het Universumpje is typisch zo’n band die in de ‘een beetje vreemd, maar wel erg lekker’-sector valt. Aan te raden voor iedereen die wel van een portie pakkende alternatieve rock met een stonersausje houdt. Dus doe zoals de band in het begeleidend schrijven voorstelt: ‘Stop je vingers in de oren en ervaar de beleving.’

 

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000039036929″ name=”Het Universumpje” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het Universumpje is een beetje vreemd, maar wel erg lekker op 'De Grenzen van het Toelaatbare'
Waardering80%
80%Totale score