Er zijn van die bands waarbij je je serieus afvraagt of ze überhaupt  in staat zijn een slechte show te spelen. Navarone is er daar onmiskenbaar één van. Zelfs niet als aftrap en eerste show van de nieuwe (voorjaars) tournee langs een 11-tal Nederlandse poppodia. Daarvoor is de band inmiddels veel te geroutineerd en ervaren. Voor wie de band eerder live aan het werk heeft gezien zal het optreden van vanavond in de Effenaar geen verrassing zijn.

De setlist is in volgorde wat gewijzigd, maar de (vaak op Led Zeppelin leest geschoeide) rocksongs werken ook vanavond in de Eindhovense Effenaar uitstekend. Er wordt een bloemlezing gespeeld met materiaal van debuut ‘A Darker Shade Of White’ en het nieuwe ‘Vim en Vigor’ (door Counter Culture in december nog uitgeroepen als beste album van Nederlandse bodem in 2014). De kracht zit hem vaak in de diversiteit van het materiaal. Nummers als ‘Leave’, ‘Gimme a Shot’, ‘Brother’ en ‘The Red Queen Effect’ hebben live nog meer power dan op plaat en worden met bravoure neergezet.

Ook verstaat Navarone inmiddels de kunst om een rumoerige bierdrinkende Effenaar muisstil te krijgen. Hoe? Simpelweg door een akoestisch nummer te spelen zonder enige vorm van versterking. De uitvoering en puurheid van het nummer toont de enorme muzikaliteit van de heren (het onbeschofte figuur die tijdens dit hoogtepuntje het nodig vindt om een harde boer te laten hadden ze overigens gerust buiten mogen zetten).

Het vijftal straalt plezier uit en  zanger Merijn van Haren is inmiddels aardig bedreven in het bespelen van het publiek.  Tijdens de track ‘Wander’ is er bovendien uitgebreid de tijd voor een uitvoerige publieksparticipatie, waarbij het rechter en linker gedeelte van het publiek om beurten couplet en refrein verzorgen. Daarnaast springen de uitvoeringen van het fraai opgebouwde ‘Time’ en ijzersterke ‘Black and Blue’ er vandaag kwalitatief bovenuit.

“Beste alternatieve rockband van Nederland”. Dat horen we vaker over Navarone. Die belofte lossen ze vanavond ook weer volledig in. Waarom dit in een goed gevulde kleine zaal en niet in een stijf uitverkochte grote zaal van de Effenaar gebeurt is dan ook een raadsel?!