Nu het jaar op zijn einde loopt, duiken overal de traditionele jaarlijstjes weer op. Om je hiermee te helpen hebben we zelfs onze dochtersite Jaarlijst ontwikkeld. Ook op de redactie van Counter Culture breekt iedereen zich het hoofd over welke platen er in aanmerking komen voor een plekje in zijn of haar top 10 (of top 20, top 50 etc.).

Karrenvracht nieuwe platen

De stortvloed aan sterke releases maakt het dit jaar een hele klus om die jaarlijst samen te stellen. Het valt dan al helemaal niet mee om als Nederlandse band of act op te vallen tussen de (grote) internationale releases. We zien dat alweer in de eerste verschenen jaarlijstjes. Als je heel veel geluk hebt, word je nog net een minuutje geplugd in De Wereld Draait Door of op een onzedelijk tijdstip op 3FM, maar de meeste Nederlandse releases krijgen echter te weinig aandacht en Counter Culture presenteert daarom, voorafgaand aan onze eigen reguliere jaarlijsten, de jaarlijst van eigen bodem.

Counter Culture Jaarlijst van eigen bodem

Juist ja; een jaarlijst met albums gemaakt door onze eigen landgenoten. Bij het opstellen van deze lijst bleek al snel dat het volledig terecht is om de Nederlandse platen er eens uit te lichten. Er is namelijk ontzettend veel moois uitgebracht wat het predikaat “Made in Holland” mag dragen in 2014. Om het enigszins overzichtelijk te houden hebben we ons in deze lijst beperkt tot de gitaar-georiënteerde genres (rock, metal, stoner, hardrock enz.).

Uitgelicht

Nederland kent een rijke historie als het gaat om female fronted metal. Met 3 releases (Delain, Epica en Within Temptation) is dit genre ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd. Verder vallen de hoge noteringen van een paar erg fijne stonerplaten op (Pendejo, Yama). Uiteindelijk gaan twee echte goud(h)eerlijke en oprechte rockplaten er met de bovenste posities vandoor. Het beste uit Nederland werd dit jaar gemaakt door Navarone en DeWolff.

De top 20 NL albumlijst van 2014

1. Navarone – Vim and Vigor
2. DeWolff – Grand Southern Electric
3. Pendejo – Atacames (review)
4. Wolfskop – Wolfskop
5. Yama – Antana
6. Monomyth – Further (review)
7. Moss – We Both Know the Rest Is Noise (review)
8. Orange Maplewood – Just Another Fairytale (review)
9. From Earth – Dark Waves (review)
10. Epica – The Quantum Enigma
11. Kensington – Rivals
12. Lesoir – Luctor et Emergo
13. Herder – Gods
14. Vanderbuyst – At the Crack of Dawn (review)
15. De Staat – Vinticious Versions
16. Shaking Godspeed – Welcome Back Wolf
17. Paceshifters – Breach
18. Within Temptation – Hydra (review)
19. Delain – The Human Contradiction
20. traumahelikopter – I Don’t Understand Them at All

albumsNL2