Het Noord-Ierse Therapy? bestaat inmiddels alweer 26 jaar en heeft in die periode 14 platen afgeleverd. Het meest recente wapenfeit luistert naar de naam ‘Disquiet’ en ligt in het verlengde van doorbraakalbum ‘Troublegum’ uit 1994. De leek zal na het lezen van die zin misschien denken dat deze band zichzelf plagieert, maar dat is absoluut niet het geval. De toegewijde fan weet dat Therapy? nooit twee keer dezelfde plaat fabriceert en het de luisteraar niet altijd gemakkelijk maakt. Na twee meer experimentele platen kiest het eigenwijze trio nu weer voor een toegankelijker geluid. Dat staat hen goed!

Dat ‘Disquiet’ in het verlengde ligt van ‘Troublegum’ betekent niet dat het hier om een zouteloze herhalingsoefening gaat. Integendeel! Er werd getracht de sfeer van deze klassieker te benaderen en dat is gelukt. Therapy? klinkt gretig en bewijst in staat te zijn geniale popmuziek te kunnen maken. Medio jaren 90 hadden de singles op deze schijf zo de Top 40 ingekund. Dat lijkt anno 2015 onmogelijk als je naar de hitlijsten – die door hiphop en stuiterhouse gedomineerd worden – kijkt. Dit veertiende wapenfeit is een pakkende genrecocktail zoals alleen Therapy? die kan maken. Punkrock, noiserock, metal, grunge en postpunk zijn in een blender gemieterd, geïnjecteerd met pure adrenaline en tot een geheel gesmeed. Deze schijf staat vol puntige tracks zoals je ook op ‘Troublegum’ tegenkomt. Het grootste verschil is de meer doorleefde stem van frontman Andy Cairns. Ook zijn de gitaar- en drumpartijen wat technischer en complexer van aard (zonder aan toegankelijkheid in te boeten). Tekstueel gezien heeft de band ook meer te melden.

Of deze veteranen een nieuw publiek zullen aanboren met deze schijf, valt te bezien. Het trio opereert al jarenlang onder de radar, maar is nog steeds een graag geziene gast op festivals. Volkomen terecht, want wie deze gasten ooit live heeft gezien weet waarom Therapy? al 26 jaar bestaansrecht heeft. Met het toegankelijke ‘Disquiet’ vol instant classics kan deze band er weer decennia tegenaan. Geen enkele band klinkt als Therapy? en deze hommage aan hun meest succesvolle plaat ooit klinkt verdomd fris.

De diehard fan kan deze plaat blind aanschaffen. De liefhebber van spannende (rock)muziek trouwens ook! Superlatieven schieten gewoon tekort. Over deze plaat moet je niet lullen, daar moet je gewoon naar luisteren! Nu!

Veteranen van Therapy? vieren 26e verjaardag met volmaakte voltreffer ‘Disquiet’
97%Totale score
Waardering gebruiker: (9 Stemmen)
85%