Beatstad Den Haag, zo stond het grootste dorp van Nederland lange tijd bekend. De levendige indo rock scene, de populaire radiozender Veronica voor de kust en het legendarische optreden van de Stones in het Kurhaus in 1964 spelen een cruciale rol in deze rijke geschiedenis. Er ontstaan veel Haagse bandjes, Haagse muziekwinkel Servaas is de eerste importeur van Marshall versterkers in Nederland en wordt een ontmoetingsplek. Bands als Golden Earring en Q65 komen op en de rest is historie. Een rijke historie die ondanks recentere successen van Kane, Direct of The Deaf toch wel aan status heeft ingeleverd. Of toch niet? In mei en juni claimt de stad de titel van Rockstad van Nederland weer even. De lente staat altijd in het teken van tal van festivalletjes, waarbij het lijkt dat rock weer steeds meer aandacht krijgt. Hoog tijd voor een rondje langs de velden, pleinen en plaatsen.

Life I Live – zondag 26 april
Met het faillissement van Konninginnenach leek een traditie te sterven. Na een moeilijke start, staat opvolger Life I Live echter als een huis. Dit jaar vindt het festijn op 10 locaties plaats, aangevuld met optredens in de Haagse horeca. Het volledige blokkenschema vind je hier. Het recept voor rock is simpel: The Dodos, Jacco Gardner & The Deaf vind je op het Kerkplein, The Indien en Sven Hammond op de Grote Markt en Drivin’ n’ Cryin’ en Hackensaw Boys op de Plaats. Aan de Lange Voorhout is het de hele avond feest met achtereenvolgens: Death By Oxygen, The Miseries, zZz, Wallace Vanborn en Navarone. Meer dan reden genoeg om via Den Haag naar Amsterdam te reizen.

Dreams Free Festival – 2 & 3 mei
Het FAST Surfdorp, tussen Scheveningse haven en strand, laat je het echte surfleven proeven. Naast, skate, surf ’n turf, drum ’n bass en hip hop hoort daar uiteraard ook rock bij. Vooral op zaterdag leuke acts met onder andere Trio Escobar, The Gypsy Liars, Permanent Marker, Woof! Woof! Ridicule en Ægir the Artist.

Surf ‘n turf BBQ – 16 mei
Een BBQ bij VaVoom op de Grote Markt met instrumentale spaghetti western rock ’n roll van Los Coronas en Ska van de Bazzookas, wie zegt daar nu nee tegen?

Metalcon III – 23, 24 mei
Twee dagen lang laat snoeiharde metal Musicon aan de Soestdijksekade op haar grondvesten trillen. De line-up liegt er niet om met Sinister, Dew Scented, Izegrim, The Monolith Deathcult, Teethgrinder en velen meer. Kaarten zijn hier te koop.

Sniester – 29, 30, 31 mei
Blikskaters goed! Geen flauw benul wat dat moet betekenen, miauw, maar goed, Sniester dus. Het zal wel tof zijn, aangezien alleen op vrijdag al Brother Dege, PAUW, Paceshifters, Raketkanon en Wolfskop de Grote Markt onveilig zullen maken. Die lijn wordt op zaterdag lekker doorgetrokken met Universumpje, Birth of Joy, Orgaanklap, Dario Mars and the Guillotines en Bombay. En op zondag is het bijkomen met onder andere Yellow Grass. En dat alles nog gratis ook. De volledige line up vind je hier.

Kaderock – 6 juni

Kaderock is een uit de kluiten gewassen, maar toch knus en gezellig buurtfestival bij Musicon. Een heerlijk sfeertje en altijd wel de nodige stevige bands op het affiche. Dit jaar Death By Oxygen, de Crazy Rockers (over indo rock gesproken), Machine Makes Man, I Chaos, Monomyth, Marcel Singor en de Suburbs. Meer info op de website.

Parkpop – 28 juni
De twee maanden feest worden afgesloten met het grootste gratis festival van Nederland. Paul Weller, Bongo Botraka, Elementary Penguins en Chef’s Special maken in ieder geval hun opwachting. De rest van het programma volgt nog, dus houdt hun website in de gaten.

Meer dan voldoende feestjes dus in mei en juni. De meesten zijn nog gratis ook. Voor even heeft Den Haag de titel Rockcity minimaal weer voor het grijpen.