Terwijl er dit jaar geen feestje zal plaatsvinden op de Nurburgring, heeft Rock Am Ring (RaR) al enige tijd de ausverkauft status. Hordes trouwe fans zullen in het weekend van 5 t/m 7 juni afreizen Flugplatz Mendig – de nieuwe locatie van Rock Am Ring – om aldaar het dertigjarig jubileum van Duitslands’ grootste, oudste en beroemdste rockfestival bij te kunnen wonen. Daarnaast wordt verwacht dat ook zusje Rock Im Park (RiP) weer zo’n 60.000 bezoekers zal trekken. Voor RiP zijn nog wel kaarten verkrijgbaar (link).

Het programma van Rock Am Ring (en Rock Im Park) zit ook anno 2015 weer ramvol met topnamen en al hebben we er nog een aantal tegoed, toch wagen wij ons alvast aan een mooi gecategoriseerd overzicht van de meest interessante namen.

De Headliners

DSC_0809-2

Bovenaan de affiche prijkt Dave Grohl met zijn Foo Fighters. Dat lijkt op het eerste gezicht niets bijzonders, maar het is echter de allereerste keer dat de Foos zich laten zien op het duofestival. De mannen van Slipknot zijn er al wel vaker te zien geweest en zullen hooguit moeten wennen aan de nieuwe locatie van Rock Am Ring.

German Pride

Duitsers zijn niet alleen trots op hun bieren en braadworst: muzikaal gezien kloppen ze zichzelf ook graag op de borst. En dat is volkomen terecht, want Duitsers weten hoe ze goeie muziek moeten maken en hoe ze dat vervolgens moeten verpakken in een sterke liveshow. Wie bijvoorbeeld een vleugje van de Duitse muziekcultuur wil meekrijgen, kan langsdroppen bij headliner Die Toten Hosen. Deze Dusseldorfse punkgrootheden kunnen samen met Beatsteaks en Donots gerekend worden tot het meubilair van Rock Am Ring en Rock Im Park: bij elkaar opgeteld zijn de drie bands op ieder festival al meer dan tien keer te zien geweest.

Dansjes wagen

Natuurlijk kan er ook dit jaar op beide rockfestivals flink gedanst worden. Daar zullen onder meer Bastille en Fritz Kalkbrenner wel voor zorgen. Voor de springende altopubermeisjes staan dit jaar Yellowcard en Rise Against op de bingokaart. De feestgarantie voor deze zomer is dus alvast binnen. Als klap op de vuurpijl (en Counter Culture’s stiekeme favoriet) krijgen we hoofdact The Prodigy. Vorig jaar werden we na zonsondergang getrakteerd op een episch optreden van deze Britse mannen, dus wij kruisen onze vingers dat zij de afsluiter van één van de dagen zullen zijn. Na dit optreden wil je namelijk alleen nog maar slapen. Of huilen in een hoekje, badend in je eigen zweet.

Publiekstrekkers

10631135_550988391705122_6663263277434036642_o

Er zijn acts die het afgelopen decennium niets relevants hebben geproduceerd (die bespreken we later in ‘Bestaan die nog?) en acts die anno 2015 zeker nog bestaansrecht hebben. Tot die laatste groep mogen we Rise Against (foto) en Slash toch zeker rekenen. Het mag dan zo zijn dat het meest recente werk van de ex-gitarist van Guns N’ Roses niet zijn meest spectaculaire is, de beste man weet samen met Alter Bridge vocalist Myles Kennedy toch iedere keer weer een liveshow neer te zetten waar menig dagafsluiter nog een puntje aan kan zuigen.

Vergane glorie?

En dan zijn er nog de bands die dertien jaar geleden hun graantje meepikten van de nu-metalhype, acts die bestaansrecht hebben door hun slimme gimmicks en artiesten waarvan iedereen denkt: Bestaan die nog? In die categorie vinden we dit jaar onder meer Papa Roach, Marilyn Manson, Three Days Grace, Hollywood Undead en – geloof het of niet: Godsmack.

Counter Culture Tipt

1504399_10151886184755794_955683082_o

Tot slot hebben wij natuurlijk zelf ook onze favorieten. Zo is er geen haar op ons hoofd die erover denkt om de energieke shows van Enter Shikari of Lamb Of God (foto) te missen, gaan we zeker op bezoek bij de sympathieke Frank Turner en hebben we nu al zin om ons hoofd te bangen op de fuzzy riffs van Clutch, Blues Pills en Kadavar.

Kortom: het eerste weekend van juni wordt weer een feestje! En dat een van de twee feestjes ditmaal op een andere locatie gaat plaatsvinden, zal de pret voor de tienduizenden trouwe muziekfanaten zeker niet drukken. Wir sind der Ring!