[vc_row][vc_column][vc_column_text]Troonopvolgers, synchroondansen en confettikanonnen: naast het feit dat het fantastische scrabblewoorden zijn, zijn het tevens de kernwoorden waarmee de hoogtepunten van de openingsdag van de 32e editie van Rock Am Ring perfect kan worden samengevat. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Greta Van Fleet” font_container=”tag:h3|text_align:left”][vc_column_text]Wie onze preview van Rock Am Ring 2018 gelezen heeft, zal gezien hebben dat we Greta Van Fleet tipten als één van de must-see band van deze editie van het festival. Niet gezien? Dat kan kloppen. Ondergetekende heeft namelijk niet zitten opletten in de voorbereiding en daardoor zijn de troonopvolgers van Led Zeppelin compleet aan deze preview voorbij gegaan. Gelukkig checkten we in de aanloop naar het festival nog de debuutplaat van deze Amerikaanse rockers en zetten we hierdoor alles op alles om de openingsshow op de Volcano stage mee te kunnen pakken en te kunnen aanschouwen (video) dat de heren klaarstaan om het stokje van Robert Plant en de zijnen over te nemen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Babymetal” font_container=”tag:h3|text_align:left”][vc_column_text]

Eenieder die niet een uur in de rij hoefde te staan bij de bandjesuitgave, kon een mooi plekje bemachtigen bij de Crater stage om de synchroondans-skills van Babymetal van dichtbij te kunnen aanschouwen. De Japanse kawaii-metalband zorgde er met hun unieke mix van metal, dans en schattigheid voor dat er niemand zonder glimlach werd achtergelaten.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Jonathan Davis” font_container=”tag:h3|text_align:left”][vc_column_text]

Zeg je Jonathan Davis, dan zeg je Korn. En hoewel we het graag los van elkaar zouden willen zien, is een vergelijking tussen zijn solo-materiaal en dat van zijn nu-metalband natuurlijk snel gemaakt. In het halfuurtje dat Davis met zijn soloband op het podium stond, bleek deze vergelijking overigens niet geheel onterecht: grotendeels moet de Korn-frontman het namelijk ook tijdens zijn soloshows hebben van zijn herkenbare stemgeluid en stemgebruik. Maar hoe hard de beste man ook probeert om onder zijn eigen naam furore te maken, het lukt hem met deze eenvoudige songstructuren en gebrek aan dynamiek in zijn performance niet om te overtuigen.

[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Enter Shikari” font_container=”tag:h3|text_align:left”][vc_column_text]

Overtuigen doet Enter Shikari even later ook nauwelijks. Nauwelijks, maar wel een beetje, want na een erg dansbaar maar oninteressant eerste halfuur gooit de Londense band er een uiterst energieke quick fire round uit waarbij er in hoog tempo vier oude hits met een metalcorerandje uitgeperst worden. Het veld voor de Crater stage geniet hier zichtbaar van, vormt de nodige mosh- en circlepits en zorgt er samen met de band voor dat de show niet als een nachtkaars uit gaat.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”A Perfect Circle” font_container=”tag:h3|text_align:left”][vc_column_text]

Een vergelijkbaar patroon kan worden herkend bij het optreden van A Perfect Circle, dat de setlist zo heeft weten samen te stellen dat er de eerste drie kwartier bijna geen hoogtepunten zijn te benoemen. Wie echter naar het optreden als geheel kijkt, zal gemerkt en gevoeld hebben dat er die eerste 45 minuten lang toegewerkt wordt naar het laatste halfuur, waarin nieuw materiaal als So Long and Thanks For All The Fish en The Doomed de climax vormen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Stone Sour” font_container=”tag:h3|text_align:left”][vc_column_text]Als Corey Taylor voor de zoveelste keer tijdens een liveshow predikt dat hij weer thuis is met zijn Stone Sour familie op Rock Am Ring, komen zijn woorden natuurlijk al niet meer binnen als een oprecht statement. Die woorden neem je dan ook met een flinke korrel zout,  maar showman is Taylor in hart en nieren en hij laat ook vanavond geen kans onbenut om het publiek bij de show te betrekken en de vele duizenden fans echt te laten voelen dat hij van ze houdt. Dit kan misschien nog wel het meest treffend en beeldend worden samengevat met het confettikanon dat hij over zijn fans laat ejaculeren bij de Crater stage. Nee, aan interactie en dynamiek is geen gebrek tijdens dit anderhalf uur durende Stone Sour feestje.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Marilyn Manson” font_container=”tag:h3|text_align:left”][vc_column_text]

Haaks op de interactie tussen Corey Taylor en zijn publiek staat de manier waarop Marilyn Manson zijn fans probeert bezig te houden. De momenten waarop Manson contact probeert te maken met zijn publiek zijn gelukkige even spaarzaam als overbodig, want de show dendert voort als een trein en verveelt geen moment. Waar Manson in voorgaande jaren nog wel eens verveeld en vermoeid overkwam, doet hij dat ditmaal totaal niet. Manson heeft er zin in, het publiek heeft er zin in en als rond half drie ’s nachts de laatste schreeuw van de frontman klinkt, kunnen we niet anders concluderen dan dat dit de perfecte Marilyn Manson show op het perfecte podium op het perfecte moment was.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Volg Counter Culture op Rock Am Ring” font_container=”tag:h3|text_align:left”][vc_column_text]Onze complete fotoserie van de eerste dag van Rock Am Ring 2018 vind je hier.

Volg onze Facebook pagina voor foto’s en livestreams vanaf Rock Am Ring 2018.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]