Dit jaar zullen de dagen op Rock Am Ring met vier headliners (Foo Fighters, Muse, Gorillaz, 30 Seconds To Mars) worden afgesloten. Dat zijn natuurlijk erg fijne headliners om op een festival te hebben staan, maar tegelijkertijd ook wel de minst verrassende namen op de affiche. In onze preview van Rock Am Ring 2018 cherrypicken we zorgvuldig een aantal namen die in onze ogen echt de moeite waard zullen zijn om te checken in het weekend van 1 t/m 3 juni op de Nurburgring.

A Perfect Circle

Vrijdag 1 juni

Eat The Elephant, de nieuwe plaat van A Perfect Circle, gaat nog deze maand gelanceerd worden en de eerste vrijgegeven tracks geven al direct die fijne vibe af die we van de proggy rockers uit Los Angeles gewend zijn. Wie het net als ondergetekende erg fijn vindt om een uur lang ingepalmd te worden door de o-zo-herkenbare vocals van Maynard, mag deze show niet links laten liggen.

Babymetal

Vrijdag 1 juni

Laat je niet misleiden door de dansende Japanse dames die de vocals voor hun rekening nemen, want Babymetal produceert een stevig potje metal. Bereid je dus vast voor op een bijzondere mosh’sh pit en oefen vast je kitsune-handgebaar, want dit wordt een unieke ervaring.

Enter Shikari

Vrijdag 1 juni

Vijf studio-albums en twintig (ja, echt!) jaar diep in hun muzikale carrière, is Enter Shikari nog altijd een naam die de hartjes van menig muziekliefhebber sneller doet kloppen. Dat is ook niet verwonderlijk, want een optreden van Rou Reynolds en co. zit tjokvol adrenaline, politieke standpunten en een flinke dosis gestoorde feestvreugde. Hoe vaak je de Britse postpunkformatie ook hebt zien optreden, deze show sla je niet over.

Alexisonfire

Zaterdag 2 juni

Wade MacNeil staat tegenwoordig wellicht beter bekend als frontman van Gallows (nadat hij het stokje van Frank Carter overnam), maar de beste man maakt nog veel langer een essentieel deel uit van Alexisonfire. Of de band op Rock Am Ring net zo goed tot zijn recht komt als in de Melkweg of op Groezrock, dat moet nog gaan blijken. Wat wel vast staat, is dat je met een optreden van het vijfkoppige post-hardcore ensemble je festivaldag perfect kunt kickstarten.

Parkway Drive

Zaterdag 2 juni

Een band die al meerder malen heeft bewezen op Rock Am Ring podium prima uit de voeten te kunnen, is Parkway Drive. In 2015 zorgde de metalcoreformatie voor één van de hoogtepunten van het festival en daarom staan ze ook dit jaar weer in het tiplijstje. Frontman Winston McNall zal wederom met een glimlach op zijn gezicht toekijken hoe de ene moshpit de andere opvolgt en wie weet wordt voor de gelegenheid wel weer die kiezelharde cover van Rage Against The Machine aan de setlist toegevoegd.

Avenged Sevenfold

Zaterdag 2 juni

Een jaartje of vier geleden bestempelden we ze al als de nieuwe Metallica en van dat statement zijn we nog altijd overtuigd. De band van M. Shadows groeit met iedere show en stroomlijnt zijn producties tot in de puntjes. Zodra James Hetfield en de zijnen het bijltje erbij neergooien, staat Avenged Sevenfold klaar om het stokje over te nemen.

Mantar

Zondag 3 juni

Mantar bracht in 2016 het loodzware, bombastische Ode To The Flame uit en speelde zich daarmee in de kijker van menig metalliefhebber. Het geluid dat het Hamburgse duo produceert valt niet met één enkel labeltje te omschrijven, maar bevat een mix van metal, punk, doom en sludge. Vormt dat samen één luisterbaar geheel? Dat doet het zeker!

Baroness

Zondag 3 juni

Als we zelf de term artistieke duizendpoot zouden moeten definiëren, dan zou de naam John Baizley daar zeker in voorkomen. De beste man kan simpelweg niet stilzitten en tussen het kunstschilderen, cureren en ontwerpen van cover-art voor albums door (er is zelfs een complete wikpedia pagina die al zijn cover-art verzameld heeft), vindt hij op miraculeuze wijze ook nog de tijd om te zorgen dat zijn muzikale kindje Baroness overeind blijft. Gelukkig maar, want de progressieve sludgemetal van de band uit Georgia zouden we voor geen goud willen missen.

The Bloody Beetroots

Zondag 3 juni

Na achtmaal gitaar, sluiten we de preview af met een dansje. En dat kun je veilig aan de Bloody Beetroots overlaten. Voetjes van de vloer, handjes in de lucht en uit volle borst: My name is thunder!

Volg Counter Culture op Rock Am Ring

Ook dit jaar is Counter Culture weer aanwezig op Rock Am Ring voor verslag in woord en beeld.

Tijdens het festival volg je onze social media kanalen zoals Twitter, Facebook en Instagram voor live updates en foto’s. Na afloop van het festival kun je op counterculture.nl de recensie lezen.

Tickets voor Rock Am Ring 2018 zijn nog verkrijgbaar via de website van het festival.