‘Gruesome Masterpiece’ heet het tweede album van de Belgische thrash metalformatie Bliksem. Of het echt een ‘masterpiece’ is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Een ding staat echter buiten kijf, het album is verre van ‘gruesome’. Bliksem heeft ten opzichte van haar debuut ‘Face the Evil’ namelijk enkele flinke stappen voorwaarts gezet. Zo is de songwriting stukken beter en bovenal gevarieerder geworden en is ook zangeres Peggy Meeussen een stuk veelzijdiger gaan zingen. Dit levert een overheerlijke thrash metal plaat op, waar de band meerdere malen de voet van het gaspedaal durft af te halen.

Het album opent nog vertrouwd met het van een aanstekelijk basloopje voorziene ‘Crawling in the Dirt’ en het daaropvolgende venijnige ‘KYWAS’ (Kill You with a Smile). ‘Room without a View’ kenmerkt zich vervolgens door een zeer lekker clean gezongen refrein en een flinke tempoversnelling aan het einde van het nummer. Voor zover nog weinig nieuws aan de Bliksemhorizon. Bij ‘Mistress of the Damned’ wordt het tempo voor de eerste maal flink omlaag geschroefd. Op deze power ballad is uitstekend te horen hoe Peggy Meeussen als zangeres is gegroeid de afgelopen jaren. Ook het daaropvolgende ‘The Hunt’ doet niet denken aan de Bliksem van weleer, maar eerder aan The Devil’s Blood. Ook op ‘Morphine Dreams’ tapt de band niet uit het oude thrash vaatje, maar is ze eerder schatplichtig aan Black Sabbath.

‘Gruesome Masterpiece’ is dus bovenal een erg afwisselend album geworden, een album waarop de band naast het gebruikelijke thrash geweld ook regelmatig gas terug neemt. Belangrijkste winstpunt zijn echter de heerlijke hooks en aanstekelijke refreinen die de band heeft weten te schrijven. Tel daarbij op de uitstekende productie en je hebt een knaller van een album in handen. Bliksem lijkt dan ook klaar voor het echte grote werk.

Bliksem bewijst met 'Gruesome Masterpiece' klaar te zijn voor het grote werk
score88%
88%Totale score

Over de auteur

Jeroen
Recensent #ROCK

Muziekliefhebber in de breedste zin des woords, met een lichte voorkeur voor de wat zwaardere metalen. Daarnaast gepassioneerd verzamelaar van vinyl.

Gerelateerde berichten